Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
SaS predkladá vlastné návrhy sociálnych opatrení. Zhoduje sa s Hlasom-SD aj prezidentkou Čaputovou
Zdielať na

SaS predkladá vlastné návrhy sociálnych opatrení. Zhoduje sa s Hlasom-SD aj prezidentkou Čaputovou

BRATISLAVA / Strana ministra hospodárstva Richarda Sulíka prišla s vlastným návrhom sociálnych opatrení. Okrem zvýšenia životného minima na 280 eur, navrhuje aj využiť 1 miliardu, ktorú štát vybral nad rámec rozpočtu. SaS však navrhuje aj krátenie dávok v hmotnej núdzi na 50 %. To má byť riešením toho, že sa ľuďom neoplatí pracovať.

Opatrenia predstavil poslanec za SaS Peter Cmorej. Okrem mimoriadneho zvýšenia životného minima sa rozhodla SaS presadiť aj rozšírenie poberateľov, ale aj výšku príspevku na bývanie. SaS navrhuje aj znížiť krátenie dávok v hmotnej núdzi. 

Sen Igora Matoviča

Richard Sulík sa vyjadril, že Igor Matovič napĺňa svoj sen o 200 eurách na každé dieťa. Zároveň zdôraznil, že SaS dodnes nemá písomné znenie návrhu a to vrátane dopadov na ekonomiku. Je podľa neho neprijateľné aby daňový bonus financovali samosprávy, a to sumou presahujúcou pol miliardy eur. Líder SaS poznamenal aj to, že daňovo-odvodová reforma Igorovi Matovičovi odpadla od chuti, hoci ju SaS dôsledne pripomienkovala. Igora Matoviča skritizoval aj za to, že nerobí sociálnu politiku, ale populisticky rozdáva. 

„Sme za to, aby štát veľmi rýchlo pomohol ľuďom, ktorí to najviac potrebujú," povedal. Strana SaS podľa neho nikdy nebola proti pomoci tým, ktorí to najviac potrebujú. Pomoc rodinám, ktorú predstavil minister financií Igor Matovič, podľa Sulíka nie je pomocou pre tých, ktorí sú sociálne odkázaní. „Je to populizmus, rozdávať peniaze cudzích ľudí, domyslieť veci nikdy nebolo silnou stránkou Igora Matoviča," povedal líder SaS. Zdôraznil, že dodnes nevideli písomný návrh pomoci rodinám.

Dane sú pre SaS červenou čiarou aj naďalej

Predseda parlamentného výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič zdôraznil aj to, že zvýšiť daňovo-odvodové zaťaženie nemôžu podporiť, lebo za posledných 10 rokov malo Slovensko najvyššie daňovo-odovodové zaťaženie. 

 "Dnes je sadzba odvodu 4,6% ročne. Zvýšiť sa plánuje na 12 %, čo je trojnásobné zvýšenie. zase sa môže stať to, že štát z tohoto nebude mať vyššie príjmy do štátneho rozpočtu," uviedol na konto zdanenia bohatých firiem. Vysvetlil aj to, že problém by nevyriešila ani zvýšená daň z tabaku, pretože ľudia budú jednoducho tabakové výrobky nakupovať inde. Okrem Poľska by vyšli tieto produkty lacnejšie aj v Maďarsku. 

Ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (nom. SaS) chýba zacielenie na najchudobnejšie rodiny. "Takýto materiál nemôže ísť na skrátené legislatívne konanie, keď ho partneri ani nevideli," poznamenala Kolíková a dodala, že netušia o čom sa vlastne v stredu na vláde má rokovať. 

SaS sa zhoduje s Hlasom-SD

Strana Hlas-SD navrhuje mimoriadne zvýšiť životné minimum zo súčasných 218,06 eura na 255 eur. Išlo by o nárast o 17 percent. Podľa opozičnej strany by sa tým zvýšili viaceré sociálne dávky, ktoré sú na rast životného minima naviazané. Ide napríklad o prídavok na dieťa, rodičovský príspevok, dávky v hmotnej núdzi, či kompenzačné príspevky pre ťažko zdravotne postihnuté osoby.

Zároveň by sa od začiatku budúceho roka zvýšila nezdaniteľná časť základu dane, vďaka čomu by zamestnancom z výplaty zostalo viac peňazí. Hlas-SD trvá na svojich požiadavkách, aby vláda pomohla aj tým skupinám ľudí, ktoré úplne obišla, teda 1,4 miliónu dôchodcov a 1,6 miliónu zamestnancov. „Mimoriadna valorizácia životného minima by však ukončila mesiace trvajúce spory o tom, ako pomôcť rodinám s deťmi a ďalším ohrozeným skupinám. Je to jednoduché a prehľadné riešenie, na rozdiel od desiatok Matovičových tabuliek, koeficientov a výnimiek, ktorým nerozumie ani on sám,“ uviedol predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Súvisiace články

Najčítanejšie