Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Premiér Eduard Heger: Dnes sa podarilo schváliť dva mimoriadne dôležité zákony
Zdielať na

Premiér Eduard Heger: Dnes sa podarilo schváliť dva mimoriadne dôležité zákony

BRATISLAVA / Pre SaS rozklad právneho štátu, pre OĽaNO veľké víťazstvo. Podľa premiéra sa podarilo vyrovnať niekoľkoročnú skrivodlivosť ktorej sa dopúšťala opozícia na rodinách. Podľa Hegera ide o solidaritu, ale aj zásluhovosť.

"Bolo by nefér, ak by sme z tejto podpory vylúčili strednú vrstvu," poznamenal Heger na úvod tlačovej konferencie po rokovaní vlády. Na brífingu sa zúčastnili včetci ministri hnutia OĽaNO: Heger sa vyjadril, že v parlamente očakáva vecnú a odbornú diskusiu. "Verím, že tá diskusia bude rýchla," poznamenal Heger, ktorý tvrdí, že pomoc štátu či už jednorázová, alebo stála podpora rodiny pomôže ľuďom aj v boji so zdražovaním. 

Igor Matovič, šéf štátnej kasy, zopakoval, že na také zvýšenie by sme za predchádzajúcej vlády "zlodejského Fica" museli čakať 200 rokov. "Kľúčové bitky pri Stalingrade nás očakávajú v parlamente," uviedol Matovič s tým, že dúfa, že si poslanci uvedomujú, čo je napísané o Slovenskej republike, ktorá je sociálnym a prorodinným štátom. 

Každý mesiac by dieťa vo veku päť až 18 rokov mohlo získať príspevok na voľnočasové aktivity vo výške 50 eur. Dostať by ich malo na konto, ktoré zriadi Finančné riaditeľstvo SR na účely nakladania s príspevkom a evidencie zostatku na konte dieťaťa a disponibilného zostatku.

Vyplýva to návrhu zákona o financovaní voľného času dieťaťa, ktorý dnes schválila vláda spolu s návrhom na skrátené legislatívne konanie o týchto zmenách. Ministerstvo financií SR navrhlo, aby sa tento finančný príspevok nepovažoval za príjem na účely životného minima.

Zámerom predstaveného návrhu zákona je finančná podpora voľnočasových aktivít dieťaťa v oblasti vzdelávania, športu a kultúry, aby boli tieto aktivity prístupnejšie čo najväčšej skupine detí. Ministerstvo financií uviedlo, že príspevok môže byť použitý len na úhradu voľnočasových aktivít, ktorých zoznam ustanoví všeobecne záväzným právnym predpisom Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR pre voľnočasové aktivity v oblasti vzdelávania a športu a Ministerstvo kultúry SR pre voľnočasové aktivity v oblasti kultúry.

Matovič trvá na tom, že SaS sa nepodarilo presvedčiť ani o vyššej dani z alkoholu, cigariet či hazardu a Sulíkova SaS nepodporila ani vyššie dane pre Slovnaft. 

Najčítanejšie