Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
V koalícii nie je dohoda, ani na zaradení Matovičových návrhov, ani na personálnych nomináciách
Zdielať na

V koalícii nie je dohoda, ani na zaradení Matovičových návrhov, ani na personálnych nomináciách

BRATISLAVA / Parlament schváli zaradenie nových bodov do programu schôdze. Schôdza parlamentu bola pred hlasovaním o 11:00 prerušená, nakoľko opäť zasadala koaličná rada. Tá nebola dohodnutá ani na zaradení návrhov z dielne ministra financií Igora Matoviča, ani na tom, kto bude šéfom NKÚ či novou detskou ombudsmankou. Personálne voľby napokon presunuli.

Za zaradenie nových bodov do programu bolo 92 zo 140 prítomných poslancov. Nehlasoval jeden posalnec a zdržalo sa 37. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) oznámil, že o 16:30 bude zasadať poslanecké grémium, ktoré by sa malo dohodnúť na skrátených legislatívnych konaniach, ktoré včera schválila vláda. 

Detskú ombudsmanku by mali poslanci voliť už v piatej voľbe. Pokiaľ by niektorý z piatich kandidátov nezískal väčšinu, vybrali by sa dvaja kandidáti s najvyšším počtom hlasov. Koaličná rada momentálne rozhoduje aj o tom, kto bude novým šéfom NKÚ. Jasné nie je ani zaradenie balíka pomoci Igora Matoviča. 

Práve kvôli tomuto návrhu sa koalícia háda celé týždne a spôsob, akým sa Matovičom rozhodol presadiť svoje nápady považuje ministerka spravodlivosti za znásilnenie legislatívneho procesu, ale aj samotnej koalície. Tá podľa niektorých komentátorov už stratila zmysel svojej existencie.

Aj niektorí koaliční poslanci sa stotožňujú s tým, že skrátenie legislatívneho procesu, v tomto prípade nielen, že je mínusom, ale zároveň nebezpečne posúva hranice. Dnes sa však o návrhoch Igora Matoviča bude hlasovať iba v zmysle zaradenia a následne o skrátenom legislatívnom konaní.