Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Poslanci odsúdili nenávisť voči LGBTI+ a židovskej komunite a vyzvali vládu na kroky
Zdielať na

Poslanci odsúdili nenávisť voči LGBTI+ a židovskej komunite a vyzvali vládu na kroky

BRAISLAVA / Poslanci po týždňovej prestávke pokračujú v rokovaní Národnej rady (NR) SR. V úvode schôdze venovali minútu ticha pre obete streľby na Zámockej ulici v Bratislave. Následne sa venovali novele zákonu o štátnom rozpočte a na pláne je aj zákon o partnerskom živote.

Poslanci uznesenie, ktorým odsudzujú nenávisť voči LGBTI+ a židovskej komunite, schválili a vládu vyzvali na ďalšie kroky k zlepšeniu postavenia menšín a komunít. Zo 130 prítomných poslancov za hlasovalo 119 z nich. Proti hlasovalo 9 poslancov z radov ĽSNS a Republiky. Plénum taktiež prijalo novelu štátneho rozpočtu a vyplatenie 14. dôchodku.

Popoludňajšie rokovanie sa začalo rozpravou o vydaní uznesenia, ktoré má odsúdiť nenávisť voči LGBTI+ a židovskej komunite. V rámci neho poslanci okrem iného žiadajú o naplnenie záväzkov z PVV, v ktorom sa spomína zlepšenie postavenia menšín. "NR SR vyslovuje závažné znepokojenie nad akýmikoľvek pokusmi obmedzovať práva a slobody manšín a komunít žijúcich na Slovensku," píše sa tiež v uznesení.

Poslanec Kristián Čekovský (OĽaNO) v rozprave skritizoval predchádzajúce návrhy zákona, ktoré sa týkali napríklad LGBTI+ ľudí. V rozprave tiež výstupil nezaradený poslanec Milan Mazurek (Republika), ktorý poslancov za uznesenie skritizoval. Mazurek bol v minulosti odsúdený za rasistické reči o Rómoch.

Poslanec SaS vyzval poslancov na prijatie uznesenia, zároveň predstavil pozmeňujúci návrh, podľa ktorého majú poslanci LGBTI+ ľuďom zaručiť rovnaké práva ako väčšinovej spoločnosti. Súčasné znenie nepovažuje za dostatočné.

"Pápež povedal, že homosexuáli sú božie deti," povedal v rozprave poslanec Jozef Pročko (OĽaNO). Dodal, že aj on podporuje registrované partnerstvá, ale aj pomoc tehotným ženám. "Ja ich nepovažujem za chorých ľudí alebo za ľudí, ktorí by mali byť liečení," povedal o homosexuáloch s tým, že je za to, aby manžel bol muž a manželka žena. Poslanec zároveň povedal, že aj poslanci sú zodpovední za tragédiu na Zámockej ulici a vyzval poslancov na toleranciu.

Schôdzu po týždni otvorili

Prestávku v rokovaní NR SR zapríčinil vládny návrh novely zákona o rozpočte na rok 2022, ktorý sa má navýšiť o 1,5 miliardy eur. Opozícii sa totiž nepáčilo, že v návrhu nie je konkretizované, kam pôjdu financie. Preto opoziční poslanci prvýkrát zablokovali parlament v piatok (7.10.) a následne v utorok (11.10.).

Vláda v reakcii na obštrukciu do NR SR podala nový návrh zákona, v ktorom sa tieto detaily už nachádzajú. Počas utorkového (18.10.) sa v pléne nachádzalo 94 poslancov, bola teda splnená podmienka nadpolovičnej väčšiny. Poslanci odhlasovali opätovanie prerokovanie vládneho návrhu o zmene rozpočtu v skrátenom konaní, s čím aj začali.

"Vláda splnila všetky naše podmienky, stiahla pôvodný návrh zákona," reagoval poslanec SaS Marián Viskupič v rozprave. Zákon bol v prvom čítaní následne schválený.

Uzsnesenie z dielne Smeru neprešlo

Plénum NR SR zároveň v úvode schôdze prešlo na hlasovanie o návrhu skupiny poslancov na prijatie uznesenia o inštitútov trestného práva na rozklad demokratického a právneho štátu. V súvislosti s tým sa v Národnej rade konala mimoriadna schôdza, ktorú inicioval opozičný Smer-SD. Schôdzu vtedy otvorila opozícia s pomocou koaličného klubu Sme rodina. Aj v konečnom hlasovaní o uznesení za hlasoval klub Borisa Kollára. Zo 134 poslancov návrh podporilo 61, návrh na uznesenie teda neprešiel.

Poslanci zároveň schválili procedurálny návrh Anny Zemanovej (SaS), aby plénum prednostne rokovalo o tákone o partnerskom spolužití. Ten má zlepšiť podmienky aj partnerom rovnakého pohlavia. Zároveň sa bude rokovať aj o uznesení, ktoré má odsúdiť nenávisť voči LGBTI+ a židovskej komunite.

Článok budeme aktualizovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie