Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Poslanec Gyimesi odkazuje Čaputovej: Ukázali ste prostredník rodinám s deťmi
Zdielať na

Poslanec Gyimesi odkazuje Čaputovej: Ukázali ste prostredník rodinám s deťmi

BRATISLAVA / Prezidentkine veto protiinflačného balíčka rozdelilo politikov. Kým odporcovia zákona hlave štátu za zásah ďakujú, jeho podporovatelia posielajú tvrdé odkazy.

Prezidentka Zuzana Čaputová dala stopku časti protiinflačného balíčku a vracia ho do parlamentu. Spravila tak po porade s viacerými odborníkmi. Ako hlava štátu informovala, vetuje tú časť balíčka o "krúžkovnom", ktoré má nadobudnúť účinnosť od začiatku roku 2023. V prípade, ak by poslanci veto Čaputovej prelomili, podá návrh na Ústavný súd. Protiinflačný balíček ministra financií Igora Matoviča poslanci schválil pred dvoma týždňami. Podporili ho koaličné OĽANO, Sme rodina, Za ľudí aj nezaradení poslanci z ĽSNS.

Balíček naopak nepodporila koaličná SaS, ktorá si naň ale právo veta neuplatnila. "Ďakujem pani prezidentke. Za zodpovedný postoj aj za vypočutie dotknutých k chybnému a urýchlenému zákonu," zareagoval minister školstva Branislav Gröhling z SaS. Aj samotná strana veto Čaputovej rešpektuje. "Považujeme za správne, že poslanci koalície dostanú ďalšiu šancu, aby sa nepodieľali na návrate verejných financií a tiež, aby nerokovali s fašistami. Strana SaS bude ako vždy počuť a ​​preto bude hlasovať proti prelomeniu veta prezidentky," napísala SaS vo vyjadrení. 

Mimoparlamentný Hlas-SD avizoval, že ak v rodinnom balíčku nenastanú žiadne zmeny, poslanci sa pri ďalšom hlasovaní opäť zdržia. "Balík opatrení predstavuje určitú pomoc rodinám, no v žiadnom prípade nejde o protiinflačný balíček. Vláda pri zdražovaní pomohla ľuďom len minimálne a obrovské skupiny ľudí, ako sú dôchodcovia či pracujúci bez nezaopatrených detí, vylúčila z pomoci úplne," vysvetlil líder strany Peter Pellegrini.

"Verím, že aspoň tí slušnejší poslanci vládnej koalície pri prelamovaní veta prezidentky pochopia, že opakovaním „prorodinného“ hlasovania s fašistami sa podieľajú na rozklade základov nášho demokratického systému a otvárajú cestu k orbanizácii Slovenska," odkázal svojim kolegom nezaradený poslanec Miroslav Kollár.

Šeliga sa postavil za prezidentku

Konanie prezidentky rešpektuje aj poslanec zo Za ľudí Juraj Šeliga, ktorý zákon v Národnej rade podporil. "Počkám na písomné vyhotovenie jej pripomienok a potom ako poslanci povieme, ako sa k hlasovaniu postavíme. Vopred však jasne hovorím, že akékoľvek útoky na pani prezidentku za to, že vrátila zákon nie sú na mieste," napísal na sociálnej sieti.

Naopak, jeden z hlavných podporovateľov protiinflačného balíčka poslanec OĽANO György Gyimesi si do prezidentky kopol. "Prezidentka Čaputová dnes zdvihla prostredník rodinám s deťmi," napísal stručne. Aj jeho kolega z klubu OĽANO Peter Pollák ml. sa za vetovanie časti balíčka pustil do hlavy štátu. "Návrh príde opäť do parlamentu a tam ho zas schválime. Rodičia si zaslúžia 200 € na dieťa, aj keby sa prezidentka mala rozkrájať," odkázal jej. 

Súvisiace články

Najčítanejšie