Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Týždeň v politike podľa Štefančíka: Matovič je buran, Gyimesi ukazuje, ako bude vyzerať ďalšia spolupráca OĽaNO
Zdielať na

Týždeň v politike podľa Štefančíka: Matovič je buran, Gyimesi ukazuje, ako bude vyzerať ďalšia spolupráca OĽaNO

BRATISLAVA / Po Matovičovej pomoci rodinám, čo mal byť pôvodne protiinflačný balíček pomoci občanom, ministra financií uchvátil ďalší nápad. Ešte v pondelok na koaličnej rade predstavil túžbu stať sa dramaturgom politických diskusií. Tie by sa podľa neho mali priestorovo rozdeľovať nielen podľa výsledku vo voľbách, ale zároveň sa zaoberať len tými stranami, ktoré prešli parlamentnými voľbami. A to nie je všetko. Uplynulý týždeň v slovenskej politike zhodnotil pre Noviny PLUS TV JOJ politológ Radoslav Štefančík.

Politológ vybral tri udalosti uplynulého týždňa, ktoré nerozvírili len politické vody, ale stali sa dominantnou súčasťou verejnej diskusie. Čo si odborník myslí o najnovšom nápade expremiéra a ministra financií Igora Matoviča a ako vníma vyjadrenie Eduarda Hegera, že nie je šéfom koalície?

Censored by Matovič

Podľa Štefančíka sa počas týždňa udialo viacero momentov, ktoré nemožno úplne považovať za udalosti uplynulých dní, ale je na mieste na ne upozorniť. "Igor Matovič si zmyslel, že do televízie diskutovať by mali predstavitelia parlamentných strán. A všetci ostatní by teda mali byť len v roli diváka. Je to doteraz najnebezpečnejšia úvaha, akú kedysi Igor Matovič prezentoval," začal politológ, ktorý má na nápad Igora Matoviča jasný názor. Ten ministra financií určite nepoteší. 

"Ide o priamu cenzúru a popretie všetkého, čo sme si vybojovali v Novembri 1989. Regulovanie televíznych relácií a obmedzovanie práv mimoparlamentnej opozície je návratom späť do obdobia temna. Demokracia je totiž založená na pluralite názorov a slobodnej diskusii," vysvetľoval politológ ďalej a dodal, že každá strana, bez ohľadu na to, či je v parlamente alebo nie, má rovnaké právo šíriť svoje vlastné predstavy o spôsobe riadenia vecí verejných, predstupovať pred nimi pred voličov a snažiť sa získať pre ne verejnosť.

"Akoby toho nebolo málo, opäť sa ako buran prejavil vo vzťahu k sexuálnym menšinám. Vraj médiá na neho útočia, lebo nepatrí do skupiny LGBTI. Predseda politickej eseročky Igor Matovič však v tom nie je sám," pokračoval 

Koncert dua "GYT"

Politológ od Matoviča premostil k jeho poslancovi a pravej ruke, ak ide o vzťahy s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, poslancovi Gyimesimu.  Ten predložil v spolupráci s bývalým ĽSNS-ákom Tarabom do parlamentu návrh zákona, ktorý by na verejných budovách zakazoval vešanie dúhových vlajok. Matovičovi tak kontrolovali práve títo dvaja poslanci Gyimesi a Taraba.

"Ono je však problém, že tie vlajky sem tam niekto vyvesí nie preto, aby propagoval svoju sexuálnu orientáciu, ale aby upozornil na správanie takých buranov, akým je Gyimesiho stranícky šéf. Spoločný návrh oboch poslancov je zároveň príkladom toho, ktorým smerom sa bude uberať spolupráca OĽaNO a krajnej pravice, za ktorú poslanec Taraba kandidoval do parlamentu," zhodnotil odborník pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Zamestnanec Heger

Za ďalšiu dôležitý považuje politológ aj výrok predsedu vlády Eduarda Hegera. "Aby sme neboli na OĽaNO iba kritickí, za zmienku stojí aj výrok predsedu vlády Hegera, že má nad sebou šéfa v podobe členov koaličnej rady. Niektorých to pobavilo, iných pobúrilo, pravda je však taká, že Heger povedal len to, čo tu dlhé roky funguje v praxi," uviedol Štefančík a dodal, že  síce podľa ústavy tu máme klasickú deľbu moci medzi legislatívou, exekutívou a judikatívou, ale v realite sa moc koncentruje v orgáne, ktorý nemá oporu v ústave.

"Osobne by som Eduarda Hegera kvôli tomuto vôbec nehanil. Dlhé roky sme tu mali dominantných predsedov vlád. Raz silného muftiho, inokedy macha s obľubou v mladých dievčatách, len nedávno ustavične hašterivého predsedu vlády s atómovkami vo vrecku," zhodnotil politológ ďalej a doplnil, že teraz tu máme konečne slušného, nekonfliktného, rodinne založeného človeka, "ktorý sa netvári, že je stredobodom vesmíru a zbytočne nepolarizuje spoločnosť. Nech mi nikto nehovorí, že tento premiér nie je lepší, ako ktorýkoľvek výstredný typ pred ním".

Právoplatne odsúdený Kováčik

Za najdôležitejšiu udalosť týždňa označil Radoslav Štefančík odsúdenie exšéfa Úradu špeciálnej prokuratúry. "A konečne prichádza udalosť týždňa. Ňou je definitívny trest pre Dušana Kováčika. Kováčik bol totiž nielen vysokopostavený človek z čias vlád Smeru, ale rovnako symbolom ukradnutia štátu ľuďmi bažiacich po neobmedzenej moci a bohatstve. Zároveň je nádejou, že spravodlivosť predsa len dobehne každého," uzavrel pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie