Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Analýzy Na hrane so Štefančíkom a Hříchom: Prezidentka zachovala česť úradu, Heger bude rovnaký aj ďalší rok a pol
Zdielať na

Analýzy Na hrane so Štefančíkom a Hříchom: Prezidentka zachovala česť úradu, Heger bude rovnaký aj ďalší rok a pol

BRATISLAVA / Koalícia je v trvalom a permanentnom konflikte, opozícia už chystá petičné hárky na referendum. Prieskumy zároveň ukazujú, ktorým smerom sa zrejme bude uberať politická budúcnosť. Aktuálnym témam sa v štúdiu Analýzy Na hrane TV JOJ venoval politológ Radoslav Štefančík a šéf agentúry AKO Václav Hřích.

Prezidentka vzala odporcom vietor z plachiet

Prezidentka sa rozhodla poslať krúžkovné Igora Matoviča späť do parlamentu. "Rozhodla sa zachovať česť svojho úradu," reagoval politológ Radoslav Štefančík a riaditeľ agentúry AKO doplnil, že už z rokovaní bolo jasné, že prezidentka svojimi argumentami chcela vziať vietor z plachiet svojich odporcov.

Prezidentka však zároveň deklarovala, že ak by jej veto NR SR prelomila, určite sa obráti na Ústavný súd SR. "Bude nasledovať verbálny útok zo strany Igora Matoviča smerom na prezidentský palác," reagoval Štefančík a zdôraznil, že tým nechce povedať, že by hlavu štátu minister financií a expremiér za OĽaNO doteraz šetril. 

Igor Matovič asi závidí populárnejším a obľúbenejším

Šéf agentúry AKO Václav Hřích doplnil, že Igor Matovič bude pokračovať v osobných útokoch a aj voličov sa bude snažiť presvedčiť o tom, že prezidentka sa nerozhoduje odborne, ale na základe antipatie. "Prezidentka je populárna aj medzi voličmi OĽaNO a bude to súboj aj o tieto hlavy," zhodnotil šéf agentúry AKO. 

"Igor Matovič vníma osobne každý konflikt. Nedokáže sa odosobniť a pristupovať k politike pragmaticky," uviedol politológ s tým, že Igor Matovič torpéduje každého, kto je populárny "akoby im závidel". "Cestou však nie je ťahať populárnejších ľudí smerom nadol, ale snažiť sa dotiahnuť k nim," pokračoval ďalej. 

Igor Matovič opäť osloví krajnú pravicu

Politológ to skonštatoval bez najmenších pochybností. Pričom argumentoval aj emocionálnou rovinou, ktorú posledné týždne aplikovali na svoje rozhodnutie nielen poslanci OĽaNO, ale aj strana ĽSNS. Potenciál ĽSNS však vidí Václav Hřích ako vyčerpaný. Prisúdil to najmä tomu, že Kotlebov volič nie je zvyknutý na prehry a lídra Mariana Kotlebu vnímal ako "alfa samca s rýchlymi riešeniami".

Zároveň posledný prieskum agentúry Focus pre TV Markíza ukázal, že Hlas-SD, Smer-SD a Republika by bez problémov zložili koalíciu. Ako to vnímajú experti?

Referendum je síce vzdialené, ale hráči sú tí istí

Podľa Štefančíka lídrovi Smeru-SD nejde o tom, aby vyhlásil referendum. "Ide mu o to, aby o referende sústavne rozprával a obviňoval prezidentku, že referendum zmarila," povedal politológ s tým, že v minulosti a v prípade jediného úspešného referenda ho podporovali všetci politickí lídri. Dnes by to bolo podľa odborníka presne naopak. 

So Štefančíkom súhlasil aj Václav Hřích. Podľa šéfa AKO nejde o to, aby referendum bolo vyhlásené. Skôr naopak a opozícia je podľa neho presvedčená, že ak by sa verejnosť referenda nezúčastnila, vláda by to mohla použiť vo svoj prospech a téma by mohla zhasnúť. Opozícia by si takýto priebeh určite neželala. 

Má aktuálna koalícia zmysel?

Hoci vláda schválila všetky zásadné reformy, konflikty sú stále na dennom poriadku. Menej sa darí hnutiu Sme rodina, ktoré sľubovalo 25-tisíc nájomných bytov. Zatiaľ však prijala len nevyhnutný zákon, nepostavila byt žiaden a preferenčne klesá. 

"Na dobré sa veľmi dobre zvyká," poznamenal Hřích s tým, že v prípade Smeru-SD nepomohli vlaky, ani obedy zadarmo a nájomné bývanie je v kategórii "uverím až uvidím". "Bude za tým aj súboj o voliča Sme rodina s ostatnými opozičnými stranami," uviedol Hřích s akcentom, že téma nájomného bývania má práve potenciál aj u ďalších opozičných strán. 

Na spadnutie by mohol byť aj konflikt medzi Sme rodina a OĽaNO a to po tom, čo Igor Matovič obvinil z kradnutia šéfa železníc a uviedol, že si preverí, "čo je zač". Podľa odborníkov však toto nieje dôvodom na vážny rozkol, lebo Boris Kollár Igora Matoviča vždy podržal a nemyslia si, že by sa toto malo zmeniť. 

Platy učiteľov nestoja o hlasy krajnej pravice

Podľa Štefančík by sa Igor Matovič mal zamyslieť aj nad tým, že učitelia možno nestoja o zvýšenie platov, ktoré by malo byť podporené hlasmi fašistov. "Ja som tu nielen ako politológ, ale aj ako učiteľ a ja osobne by som sa nerád hanbil za to, že mi vyššia výplata cinkne vďaka tomu, že za to hlasovala krajná pravica," uviedol Štefančík. Podľa Hřícha by plat učiteľov nemal podliehať tomu, koľko sa na Slovensku vyfajčí a vypije. 

"Eduard Heger robí presne to, čo mu Igor Matovič povedal, keď urobili rošádu s výmenou miest," poznamenal politológ s tým, že práve Igor Matovič je na mieste predsedu OĽaNO a teda on rozhoduje o tom, či bude mať predseda vlády poslaneckú dôveru. 

Konflikt okolo poslanca Gyimesiho vníma Štefančík jednoducho. "Je to človek, ktorý je mimoriadne sebavedomý a mimoriadne drzí," poznamenal Štefančík a Hřích uviedol, že jeho výhodou je bezpochyby podpora Igora Matoviča. "Sám útočí práve na SaS," poznamenal Václav Hřích s tým, že poslancovi sa práve vďaka Matovičovej podpore, ale aj šikovnej komunikácii darí zviditeľniť. 

Je Eduard Heger dobrým premiérom? Dozviete sa vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie