Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Matovič za svoje slová o "Židovi 21. storočia" čelí ostrej kritike: Freak Show, neokrôchanosť a hlúposť
Zdielať na

Matovič za svoje slová o "Židovi 21. storočia" čelí ostrej kritike: Freak Show, neokrôchanosť a hlúposť

BRATISLAVA / Minister financií a expremiér Igor Matovič sa opäť predviedol nevyberanou paralelou. Po tlačovej konferencii na ministerstve financií sa vyjadril, že je "Židom 21. storočia. Reagujú odborníci aj politici.

Výrokom reagoval Igor Matovič na to, že je najmenej dôveryhodným politikom, čo ukázal prieskum agentúry Focus pre TV Markíza. Matovič sa vyjadril, že prieskumy vôbec neprikladá dôležitosť prieskumom, lebo tri mesiace pred voľbami malo OĽaNO 5,5 % a nakoniec vyhralo voľby s 25 %.

"Urobili ste zo mňa jednoducho Žida 21. storočia. Tak, ako Židia boli počas nacistického Nemecka za všetko vinní, lebo jednoducho Hitler ukázal na nich prstom, tak mnohí ľudia chceli spraviť niekoho, kto bude za všetko vinný,"  vyjadril sa expremiér a súčasný minister financií na margo otázky, či nezvažuje odchod z funkcie. 

Slovenská politická "Freak Show"

Politológ vidí problém v celom fungovaní Matovičovho hnutia. "Za 24 hodín sa toho môže udiať dosť na to, aby sme pochopili, za čo môžeme vďačiť tomu, že pred dvanástimi rokmi, presne 12. júna 2010 sa do NR SR dostala po prvýkrát Sloboda a Solidarita (s 12,14 % hlasov) a na jej kandidátke zo 150 miesta s počtom preferenčných hlasov 38 429 Igor Matovič. Cirkus. Freak Show. Pravidelná dávka toho, že dno sa dá stále preraziť. Že latka môže byť nižšie, než si vieme predstaviť. Igor Matovič sa považuje za "žida 21. storočia", poslankyňa Tabák za "bohom" vyvolenú a "stvorenú" pre politiku," uviedol politológ, ktorý sa odvolával na nekompetentnosť vládneho hnutia. "Nik nepracuje na návrate Fica k moci intenzívnejšie než Igor Matovič a ním "stvorení" politici a političky," zverejnil politológ. 

Výroky o Židoch sú cez čiaru

Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (IĽP) odsudzuje výroky ministra financií a lídra strany Obyčajní ľudia a nezávisle osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviča. Igor Matovič podľa inštitútu hanobí pamiatku obetí holokaustu a povzbudzuje antisemitov.

„Predstaviteľ vlády krajiny, ktorá sa podieľala na holokauste, by mal v tejto súvislosti mimoriadne vážiť slová. Igor Matovič však robí presný opak a svojimi nevkusnými výrokmi relativizuje holokaust, znevažuje pamiatku obetí nacizmu a nahráva antisemitom. Občanov židovského pôvodu počas tzv. Slovenského štátu najprv pripravili o slobodu, potom o majetok a nakoniec väčšinu z nich aj o život. Takto sme stratili vyše 70 000 ľudí. Relativizácia holokaustu a podpora antisemitizmu vrátane tej nepriamej nemá v demokratickej spoločnosti miesto.” uviedol riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher.

Kritika z každej strany  

Proti výroku Igora Matoviča sa na sociálnej sieti postavil poslanec OĽaNO Andrej Stančík. Výrok expremiéra označil za neprijateľný a zdôraznil, že sa od neho dištancuje.

Poslanec SaS Miroslav Žiak označil Matovičov výrok za súčasť "týždenného bizáru". "Posledný čas sa dejú divné veci. Marček hovorí o nacistoch z Republiky. Matovič sa prirovnáva k Židom počas 2. svetovej vojny. Vrchol je novodobá Helena Mezenská alias Romana Tabak ako kandidátka na prezidentku... Ako hovorí klasik: skoro mi lata z rukoch vypadla," uviedol poslanec na sociálnej sieti. 

Igor Matovič svojim výrokom zasiahol aj poslankyňu Európskeho parlamentu Moniku Beňovú (Smer-SD). "Matovič sám seba a teda najmä svoju vysokú neobľúbenosť a nesympatie medzi ľuďmi, prirovnal k židovstvu a označil sa za “Žida 21.storočia”. Vypovedá to nie len o jeho zranenom egu, neschopnosti vnímať realitu a teda dovody, prečo skutočne neobľúbeným medzi ľuďmi je ale aj o jeho hlúpej neokrôchanosti," napísala poslankyňa a zdôraznila, že Matovič si ani nevie predstaviť, čo to znamená. 

"Nie je totiž perzekvovaný vládou, prezidentka nepodpísala dekrét, ktorý by ho zbavil akýchkoľvek práv, jeho rodina ani on neboli naložení do dobytčákov a "poslaní" do lágrov kde by v lepšom prípade mohol spať v baraku na prični kým ho spália na popol. Nehladoval, mohol študovať a ako slušný človek napísať sám diplomovku, mohol si doviezť rozobraný tlačiarenský stroj na súčiastky aby zaňho nemusel platiť dane, mohol prepísať firmu, stratiť účtovníctvo a následne ho objaviť u babky na povale, lebo im nikto nearizoval dom a ani tlačiarne v ktorých vydával noviny ktoré oslavovali najmä jeho," pokračovala Beňová ďalej. 

Beňová poznamenala aj to, že Igor Matovič sa mohol stať síce neúspešným a neschopným, ale predsedom a následne ministrom vlády. "Jeho manželka nemusela byť spolu s dcérkami zavlečená transportom z Popradu na smrť a mohla investovať do spoločnosti, ktorá skrachovala ale jej peniaze vrátili. Mohla by som takto pokračovať, ale I. Matovič zato nestojí. Celkom určite však žiaden Žid nikdy nepovie, že je “Matovičom” ktoréhokoľvek storočia, roka, mesiaca, týždňa, dňa či hodiny," uzavrela europoslankyňa. 

Pochvalu si Igor Matovič nevyslúžil ani od predsedu PS Michala Šimečku. "Nevkus, hlúposť a arogancia tohto výroku vyráža dych. Jeden z najsilnejších mužov v krajine, minister financií a predseda hlavnej koaličnej strany, sa prirovnáva k miliónom zavraždených obetí holokaustu. Len preto, že ľudia už majú plné zuby jeho neustálych konfliktov a nedomyslených megalomanských nápadov," uviedol podpredseda Európskeho parlamentu na sociálnej sieti. 

"Každý jeden deň, ktorý človek s takouto mentálnou výbavou zostáva ministrom financií, je urážkou zdravého rozumu. Ľudia na Slovensku potrebujú normálnu vládu, namiesto toho sú už tretí rok zajatcami nepodarenej melodrámy človeka, ktorý na to jednoducho nemá. Premiér Heger, konajte prosím a pošlite Igora Matoviča konečne tam, kam patrí - von z politiky," uzavrel Šimečka z Progresívneho Slovenska. 

Súvisiace články

Najčítanejšie