Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
ROZHOVOR: Táto krajina je v sra**ách – finančných a ekonomických, hovorí premiér Fico
Zdielať na

ROZHOVOR: Táto krajina je v sra**ách – finančných a ekonomických, hovorí premiér Fico

BRATISLAVA / S premiérom sa na Úrade vlády SR rozprávala redaktorka JOJ24 Lenka Ježová. Okrem aktuálneho politického diania sa venovali aj téme prezidentských volieb. 

Koalícia nemá jedného kandidáta do paláca

Robert Fico potvrdil, že koalícia nemá dohodu na kandidátovi, ale Smer-SD je pripravený podporiť Petra Pellegriniho a považovať ho za svojho kandidáta do prezidentského paláca. "Ja už nechcem takého prezidenta, ako bol pán Kiska alebo pani Čaputová," povedal s tým, že ani jeden z nich nerobil nič pre Slovensko.

Pripustil, že v druhom kole bude zrejme o post prezidenta bojovať Ivan Korčok a Peter Pellegrini. "Bude to veľmi, veľmi vyrovnané," poznamenal. Médiá budú podľa neho vyťahovať na Petra Pellegriniho špinu. Fico sa vyjadril, že on o kandidatúre neuvažoval. "Chcem potiahnuť stranu ďalšie štyri roky vo vláde," poznamenal a zdôraznil, že sa chce sústrediť na vedenie vlády z postu premiéra. 

Prezident musí byť podľa Roberta Fica nadstranícky a mal by reprezentovať celé Slovensko, hoci ho celé Slovensko nevolilo. Znegoval teda vyjadrenie Matúša Šutaj Eštoka o tom, že Peter Pellegrini by mohol zostať predsedom Hlasu-SD.

Pripustil, že pre ďalšieho predsedu NR SR z vládnej koalície by mohlo byť komplikované získať 75 hlasov. "Pre mňa je najdôležitejšie, aby vládna koalícia bola naďalej stabilná," povedal na margo úvah, že by v čele parlamentu vystriedala Petra Pellegriniho Denisa Saková a na ministerstvo hospodárstva by išiel Tomáš Taraba. "Ja do rozhovorov Danka s Pellegrinim nevidím," poznamenal. 

Je preňho Pellegrini stále zradcom?

Smer-SD bol v roku 2020 na kolenách aj vďaka tomu, že od nich odišla skupina poslancov, ktorá vytvorila Hlas-SD. Otázka však smerovala k tomu, či sa mu dobre spolupracuje s Andrejom Dankom a k tomu, že v minulosti nazval Petra Pellegriniho zradcom.

"To už je za nami," reagoval na konflikty z minulosti. Nevynechal ani to, že vražda novinára bola podľa neho zneužitá v politickom boji. Akcentoval, že ľudia v koalícii si už preskákali veľa a je to ich výhodou, najmä v porovnaní s parlamentnými novicmi. 

Čo bude s rušením ÚŠP?

Opozícia je podľa neho v panike, lebo potrebuje, aby ich Lipšic stíhal a kriminalizoval. "Boja sa niektorí predstavitelia opozície, že sa na nich bude pozerať NAKA," poznamenal s tým, že s podozreniami, ktoré sa týkajú nielen Igora Matoviča, ale aj jeho manželky, sa nič nerobí už tri roky. Neuviedol však, ako vie, že sa v tejto veci nekoná. Argumentoval najmä tým, že ak by išlo o niekoho z vládnej koalície, boli by už podané obžaloby. 

"Nič iné nepočúvam, len jačanie opozície v parlamente," dodal a nevynechal ani poslanca Pročka, ktorého nazýva "profesorom". Za problém považuje nielen šéfa ÚŠP, ale aj ďalších prokurátorov tejto prokuratúry. "Je to panika opozície, ale ja na ňu pozerám potichu, lebo nemám dôvod byť nervózny," reagoval na margo diania v parlamente. 

Čo sa týka znižovania trestov, Robert Fico trvá na tom, že ide cestou modernej Európy a pre obete trestných činov chce odškodné. Páchateľ podľa neho nikdy nerozmýšľa nad tým, aký vysoký dostane trest. "Pripúšťame, že budú pozmeňováky," povedal ďalej. 

Organizácie, ktoré sa dnes dostavili pred NR SR, sú podľa neho protislovenské organizácie financované zo zahraničia a Sorosom. Išlo konkrétne o Transparency International, ale aj Nadáciu Zastavme korupciu. "Tie nás nenávidia," rozhorčil sa Fico a odmietol na ich požiadavky smerom k šéfovi parlamentu reagovať. "Táto krajina je v sračkách - finančných a ekonomických," povedal Fico. 

Ficov nový byt

"Je to čistá politika," poznamenal Fico s tým, že on nebude vysvetľovať, či si môže dovoliť kúpiť trojizbový byt v 60. rokoch. Opäť zopakoval, že vyhral nejaké súdne spory s médiami, nepovedal však s ktorými. "Najnovšie je najväčší problém Slovenska Ficov trojizbový byt," povedal s tým, že sa celému Slovensku ospravedlňuje, že si kúpil trojizbový byt. Na výbor k tejto téme ho zatiaľ podľa neho nikto nevolal a zároveň nevidí dôvod, čo by tam mal komu vysvetlovať. 

Vláda chce zatočiť aj s infláciou, ktorá síce klesá, ale Slovensko podľa predsedu vlády ešte nie je v dobrom stave. "Bude aj regulácia," poznamenal k téme s tým, že by k tomu pristúpili v prípade zásadných výkyvov. Vláda podľa neho nemôže rešpektovať vysoké ceny, najmä potravín, a to aj preto, že na Slovensku sú nižšie platy, než sú v okolitých krajinách.

Treba sa podľa neho zamerať na primeraný, ale aj neprimeraný zisk. Ceny by podľa neho vyriešila aj väčšia konkurencia. "Sme však nervózni z toho, že v týchto obchodoch nebude podiel slovenských výrobkov práve najväčší," priznal premiér, ktorý chce zásadnejšie podrporovať domácich výrobcov zeleniny, ale aj ovocia. "Chcem od vás, aby ste 24 hodín denne makali," reprodukoval Fico to, čo mal povedať ministrom vo vláde. Svoje posty podľa neho prijali dobrovoľne a nikto nikoho do ministrovania nenútil. 

​Pomoc s hypotékami je podľa neho nevyhnutná. "Neverím tomu, že by to banky znižovali," povedal na margo úroku, ktorý presahuje 4 %. "Zaviedli sme osobitnú bankovú daň, lebo banky majú na Slovensku neprimerané zisky," uviedol ďalej. 

Predseda vlády zároveń sľubuje, že k ďalšiemu zvyšovaniu cien nepríde a jeho vláda musí dať dokopy nové zdroje, ale aj hľadať súkromných investorov. Práve tým chce zabezpečiť zlepšenie impulzov do ekonomiky. “Čaká nás novelizácia zákona o verejnom obstarávaní," doplnil Robert Fico s tým, že sa má zásadne zrýchliť. 

Rozpustenie NAKA je suverénnou záležitosťou ministra vnútra. "Momentálne sledujeme personálne výmeny, na ktoré má nárok," dodal a Šutaj Eštokovi to podľa neho "zatiaľ veľmi dobre ide".

Viktora Orbána chápem, vyjadril sa premiér

Za nepodporou Maďarska je podľa Robert Fica to, že Viktorovi Orbánovi EÚ stopla peniaze. "Ja mu rozumiem," reagoval premiér. "My opakujeme, medzinárodné právo zakazuje používanie tohto typu zbraní," povedal na konto vyhlásenia USA s tým, že Rusi majú používať na území Ukrajiny balistické rakety. Vláda SR to odmietla podpísať, pretože chce na toto tvrdenie dôkazy.

"Keby som sa ja k tomu takto staval, tak dnes máme povinné kvóty na migrantov," pokračoval s tým, že ak by krajinu viedol Eduard Heger, alebo Igor Matovič, tak by všetko už bolo podpísané. Zároveň ocenil postoj ministerstva zahraničných vecí, ktorý považuje za suverénny. Dodal však, že členstvo v EÚ a NATO si váži.

Vývoj od 1. februára si však nedovolí odhadnúť a poznamenal, že on Viktorovi Orbánovi ohľadom pomoci Ukrajine nemá, čo dohovárať. Zároveň zdôraznil, že podmienky mieru na Ukrajine bude určovať Rusko a "vojensky sa to už vyriešiť nedá"

Dodal, že SR čoskoro pošle veľký balík humanitárnej pomoci na Ukrajinu a to pri príležitosti stretnutia s ukrajinským predsedom vlády. Následne ho čaká aj návšteva Budapešti a potom aj rokovanie s nemeckým spolkovým kancelárom Scholtzom. 

"V4 je unikátne regionálne združenie," povedal na margo spolupráce v regióne a práve toto zoskupenie si vedelo v EÚ vybaviť veci. Vníma, že V4 je rozbitá a voči jej fungovaniu je pesimisticky naladená aj Česká republika. Robert Fico to považuje za škodu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie