Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Odchod jednej strany neznamená pád vlády. Tieto interpretácie sú chybné, reaguje Lenč
Zdielať na

Odchod jednej strany neznamená pád vlády. Tieto interpretácie sú chybné, reaguje Lenč

BRATISLAVA / Politológ Jozef Lenč reagoval na neutíchajúce koaličné konflikty. Okrem nedohody na zvyšovaní daní, aktuálne Smer-SD iniciuje aj odvolávanie ministra hospodárstva Richard Sulíka. Už dvaja poslanci z OĽaNO potvrdili, že by za odvolanie ministra SaS hlasovali. Matovič tvrdí, že poslanci majú hlasovať na základe vedomia a svedomia.

V dlhodobom spore je minister financií a expremiér Igor Matovič so stranou SaS. Tá mu na stredajšej vláde vetovala naviazanie vyšších platov učiteľov na zvýšené dane z alkoholu či hazardu. Igor Matovič sa zároveň na tlačovej konferencii v utorok (7.6. 2022) zaviazal, že tento svoj návrh bude predkladať každý týždeň a to s vierou, že raz "sa to zlomí".

Stále častejšie sa skloňuje aj možný odchod koaličnej SaS, respektíve snaha o jej vyštvanie z koalície. SaS má aktuálne 19 poslancov v parlamente a podľa prieskumov je najsilnejšou koaličnou stranou. Sulík však dobrovoľný odchod z vlády niekoľkokrát odmietol. V utorok SaS však zároveň poslala médiám stanovisko, že až do upokojenia situácie sa odmieta zúčastňovať na koaličných radách. 

Boris Kollár argumentuje pádom vlády

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) pri komentovaní ich neúčasti poukázal na prácu vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov, ktorí čistia Slovensko od mafie. Premiér upozornil, že ide najsilnejší mandát od občanov SR v roku 2020. Koaličných partnerov požiadal, aby sa zdržali osobných útokov. 

Napriek tomu bude minister hospodárstva Richard Sulík už onedlho čeliť odvolávaniu v parlamente. Poslanec Gyimesi už avizoval, že v tomto prípade bude hlasovať za. Podobne sa vyjadril aj poslanec Milan Kuriak. 

Boris Kollár sa v relácii Na hrane TV JOJ vyjadril, že takéto hlasovanie by bolo porušením koaličnej zmluvy. Zároveň predostrel aj to, že pád Richarda Sulíka by znamenal aj pád vlády. Minister za SaS sa pritom bude odvolávať už v štvrtok o 15:00 po hodine otázok a odpovedí. 

Odchod neznamená pád

Podľa politológa Jozefa Lenča by však odchod jednej strany z vlády koniec neznamenal. "Napriek tomu, že to pre stranu vytvára diskomfortnú situáciu straty reálnej moci a pre niektorých jej členov lukratívnych pozícii vo vláde či parlamente, je rozhodujúcim krokom pre vymanenie sa z dezilúzie, že politiku robia len cirkusanti a trafikanti," uviedol politológ s tým, že pád vlády po odchode jednej zo strán zásadne vylúčil. 

"Odchod jednej strany z vládnej koalície neznamená pád vlády, ako sa to lživo a opakovane konštatuje. Nie je to predzvesť predčasných volieb, čím straší Matovič," pokračoval politológ, ktorý dodal, že by to znamenalo len zmenu v parlamente. 

"Je to vytvorenie novej parlamentnej reality, v ktorej sa Hegerova menšinová vláda a koaličné strany budú musieť rozhodnúť, o koho podporu sa oprú. O demokratickú SaS? O Fica? Či o dnešnú "pro-rodinnú" koalíciu s fašistami, s ktorou bude pokračovať v obmedzovaní práv, slobody a v deštrukcii ekonomiky?" opýtal sa politológ a na záver zdôraznil, že spoločnosť je dnes na rázcestí.

"To, či sa po budúcich voľbách vráti k moci Fico, majú v rukách voliči. To, či mu v tom naďalej bude pomáhať Igor Matovič je však v rukách SaS a Eduarda Hegera," uzavrel Jozef Lenč. 

Súvisiace články

Najčítanejšie