Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
OĽaNO našlo kľúč pri odvolávaní ministra hospodárstva Sulíka. Nespokojní zvolia osvedčený postup
Zdielať na

OĽaNO našlo kľúč pri odvolávaní ministra hospodárstva Sulíka. Nespokojní zvolia osvedčený postup

BRATISLAVA / Podľa informácií Novín PLUS TV JOJ je poslancov, ktorí sú s výkonom ministra hospodárstva za SaS Richarda Sulíka nespokojní viac. Hoci sa k téme vyjadril verejne len poslanec OĽaNO Gyimesi a jeho stranícky kolega Milan Kuriak, Sulík "má liezť na nervy aj ultrakonzervatívnej časti" Matovičovho hnutia.

Podľa informácií Novín PLUS TV JOJ poslanci našli kľúč ako budú v prípade odvolávania saskárskeho ministra postupovať. Najdôležitejšou informáciou je, že na základe rokovania klubu OĽaNO by nikto nemal hlasovať za vyslovenie nedôvery Richardovi Sulíkovi. 

Inšpiráciou Sme rodina?

Napriek ostrej kritike ministra Richarda Sulíka a otvorenému konfliktu s ministrom financií a expremiérom Igorom Matovičom, sa poslanci OĽaNO na jeho odvolávaní nebudú spolupodieľať s opozíciou. Podľa informácií z prostredia OĽaNO sa György Gyimesi na hlasovaní nezúčastní vôbec.

Poslanec Milan Kuriak sa pre Noviny PLUS TV JOJ vyjadril, že svoje hlasovanie by podmienil napríklad účasťou SaS na koaličných radách. "Myslím si, že Richard Sulík je odborník, ale vadí mi jeho netímovosť," uviedol poslanec OĽaNO s tým, že v kruhu poslancov navrhol aj to, že by minister Sulík mohol prísť aj na klub. Detailnejšie sa však o tejto možnosti nerozprávali. Zároveň zdôraznil, že dohoda sa ešte stále kreuje. 

Ostatní poslanci a poslankyne, ktoré majú problém s prácou ministra Sulíka, sa podľa informácií z parlamentu zdržia. Rovnaký postup zaujalo už niekoľkokrát hnutie Sme rodina, ktoré sa buď nezúčastnilo na odvolávaní ministra vnútra Romana Mikulca, alebo sa poslanci z hnutia Borisa Kollára zdržali. Hlasovanie za odvolanie člena vlády s opozíciou by bolo porušením koaličnej dohody a vláda by musela buď podať demisiu, alebo vládnuť menšinovo.

Návrh na odvolanie podal Smer-SD

Smer-SD tvrdí, že Sulík je zodpovedný „za blamáž“ pri ochrane slovenských národných záujmov v Bruseli. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) podľa opozičnej strany vyrokoval v Bruseli pre Slovensko podmienky v oblasti dovozu ruskej ropy, ktoré by sa dali prirovnať k výsledku Napoleona pri Waterloo. Návrh na jeho odvolanie z funkcie ministra hospodárstva podala strana Roberta Fica ešte vo štvrtok (9. 6. 2022). 

„Podstatné je, že Sulík dával spoločne s Korčokom Hegerovi podklady, na základe ktorých v Bruseli zradil všetko slovenské, čo sa len zradiť dá. A že nafta a benzín budú stáť o chvíľu dve eurá a že ľudia na Slovensku a Slovnaft si môžu ,hodiť slučku’, pretože títo Patovia a Matovia ich prakticky ekonomicky zničili. Rebríček zodpovednosti za túto zradu slovenských národných záujmov v Bruseli je pre nás v Smere-SD jasný – na prvom mieste je to Sulík, potom Korčok a na záver Heger,“ uviedol Fico.

Minister Sulík v utorok 7. júna povedal, že je presvedčený, že Slovensko dosiahlo pri výnimkách na embargo ruskej ropy solídny výsledok. „Mohli sme vyrokovať viac, ale premiér Eduard Heger sa rozhodol nechať to takto. Jeho rozhodnutie rešpektujem,“ povedal Sulík. Z funkcie odstupovať nebude. Minulý týždeň ho vyzval na odstúpenie koaličný poslanec György Gyimesi (OĽaNO) v súvislosti s dohodnutými sankciami EÚ na ruskú ropu.

Súvisiace články

Najčítanejšie