Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Analýzy Na hrane s Bélom Bugárom: Aktuálna situácia má iba jedno riešenie. Mal by odísť aj Matovič, aj Sulík
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Bélom Bugárom: Aktuálna situácia má iba jedno riešenie. Mal by odísť aj Matovič, aj Sulík

BRATISLAVA / Večné spory koalície, ale aj hriechy predchádzajúcej vlády, ale aj o predĺženej ruke Viktora Orbána na Slovensku. O aktuálnej situácii diskutoval v relácii Analýzy Na hrane TV JOJ bývalý predseda strany Most-Híd Béla Bugár. Čo trápi slovenských Maďarov?

Béla Bugár opustil politiku a aktuálne je na dôchodku. "Politike sa nevenujem. Náhodou, keď ma niekto osloví a potrebuje niečo prerokovať," poznamenal Bugár s tým, že byť znova aktívnym politikom neplánuje. "Napríklad pozeráte politickú diskusnú reláciu keď chcete a nie keď musíte," uviedol Béla Bugár na úvod a pokračoval, že svoj voľný čas trávi v záhrade a so svojou vnučkou. Napriek tomu na konto aktuálnej vládnej garnitúry nešetrí kritikou. 

Vláda občanov pripravila o dôveru

"Ja vyčítam tejto vláde to, že ľudia ich pôsobením stratili dôveru v inštitúcie. Akákoľvek vláda príde, bude mať nesmierne ťažkú úlohu v získaní si dôvery späť," povedal Bugár a pokračoval kritikou napríklad ministra životného prostredia. Ten podľa neho svojimi výrokmi dokazuje svoju nekompetentnosť. "Každý robí chyby, aj ja som ich robil, ale treba sa z nich poučiť," poznamenal Bugár. 

Bývalý aktívny politik nevylučuje, že extrém sa dostane do parlamentu, ako totálnu hrozbu ho však nevníma. "Premiér v hocijakej vláde musel byť ten, kto nakoniec musel prijať rozhodnutie, ktoré sa nepáčilo buď jeho vlastnej strane, alebo aj kolegom z vlády. Ak však premiér neprijme rozhodnutie, lebo sa bojí vlastného straníckeho šéfa, tak to je katastrofa," reagoval Bugár na margo túžby Slovákov po silnom lídrovi a možnom nástupe autoritárskych režimov. 

To, že by sa z Eduarda Hegera stal silný líder, Bugár odmieta. "Ja si myslím, že on je dobrý človek, ale na riadenie štátu je to málo," doplnil expolitik a zhodnotil, že Heger na odvolanie Sulíka a Matoviča jednoducho nemá povahu. "Dzurinda nebol taký ako Matovič. Pani Radičová mala gule a bola ochotná si buchnúť do stola a ísť si za svojím. Tu to nevidím," uviedol Bugár v rámci hodnotenia rozdielu medzi Ivetou Radičovou, Eduardom Hegerom a Petrom Pellegrinim. 

Sulík s Matovičom by mali odísť

Bugár bez okolkov pokračoval, že jediným riešením aktuálnej konfliktnej situácie je odchod Richarda Sulíka a Igora Matoviča. Pobavene poznamenal, že ak by si mal vybrať medzi Igorom Matovičom a smrťou, tak by si vybral smrť. "Ja viem, čo je Igor Matovič zač," povedal bez milosti. Expolitik dodal, že ak by premiér buchol do stola a poslal ministrov preč, tak by bol veľmi prekvapený. 

"Najhoršie na tom, čo sme teraz počuli je, že fakticky relativizuje pogrom proti Židom. Porovnávať jeho problémy s pogromom jednej národnostnej skupiny je neprijateľné," reagoval Bugár na Matovičov výrok o tom, že médiá z neho spravili Žida 21. storočia. Expodpredseda parlamentu pripomenul, ako proti ĽSNS Igor Matovič vykrikoval a teraz s nimi veselo rokuje.

Tomu, že by sa poslanci ĽSNS a Republiky zmenili Bugár neverí. Popieranie ľudských práv by bolo v prípade ich prítomnosti v exekutíve prítomné. "Nemusí ísť o národnostnú alebo sexuálnu menšinu, ale môže to byť pokojne aj skupina novinárov alebo "bratislavská kaviareň"," uviedol Bugár. 

Vládla tu mafia?

To, že by bol štát v rukách mafie bývalý poslanec Ficovej vlády odmieta. "Ak sa však našli pochybenia a rozhodne súd, tak samozrejme treba konať," pokračoval Bugár a doplnil, že mali informácie o nejakých ekonomických skupinách ešte z predchádzajúcich období.

To, že by vedel o rozhodovaní Norberta Bödöra, poprel. Rovnako vníma aj obvinenie exministra spravodlivosti Gábora Gála. Bugár uviedol, že ak sa jeho vina nedokáže pred súdom, tak on by  na jeho mieste podal žalobu. "Ja som s ním hneď volal a on mi povedal, že to je blbosť," vysvetlil Bugár. 

Pochybnosti zo strany ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (nom. SaS) na adresu Gábora Gála pripúšťa. Na druhej strane ho však mrzí, že práve ona je ministerkou, ktorá cúva a podľa expolitika mala byť ráznejšia. 

Dnes by sa Most-Híd rozhodla inak

Jeden z vysokopostavených "smerákov" podľa Bugára reagoval na informáciu o vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vetou: "Pre Boha, kto nám to urobil". "Každý vedel, že toto môže škodiť len vládnej koalície," povedal Bugár ďalej a zrekapituoval, že následne trvali na odstúpení Roberta Kaliňáka. 

"Keď sme sa vrátili, išli sme za premiérom Ficom a trvali sme na tom, že obaja musia odísť," poznamenal Bugár s tým, že následne sa členovia republikovej rady rozhodli, že počkajú kvôli rozbehnutým projektom. "Mal som trvať na tom, že tvrdo vystúpime," priznal si Bugár a dodal, že uverili aj starostom, ktorí naňho apelovali, že treba dokončiť prácu. "Napokon sa nám to vypomstilo a dostali sme 2 %," zhodnotil expolitik. 

Čomu sa venujú maďarské strany?

Béla Bugár odišiel z Aliancie aj preto, že tam sú prepojenia na Fidesz. Bugárovi prekážalo aj to, že robia veľmi uzavretú politiku. "Bývalí mosťáci, ktorí v tej Aliancii sú nie sú nepočuť," pokračoval Bugár a doplnil, že treba riešiť veci na Slovensku a nie prijímať peniaze od Orbána. 

"Politikom z SMK nie je dôležité dostať sa do parlamentu, lebo tam každé riešenie vidieť a médiá ho možno budú aj kritizovať. Stačí im dostať nad 3 % a byť vo VÚC, kde dostanú plat 800 eur. Okrem toho sú to rôzne nadácie, ktoré sú pumpované z Maďarska," poznamenal Bugár a dodal, že takýto prístup je pokrivený a rovnako to kriví aj média, ktoré píšu to, čo oni chcú. 

Ako ďalší príklad Bugár použil aj prístup Maďarska k vojne na Ukrajine a rovnako k tomu pristúpil aj predseda Aliancie. "Takejto pomoci sa môže dočkať Orbán," dodal Bugár s dodaním, že tam, kde je dvojité občianstvo, tam zbiera Orbán aj hlasy. Zároveň priznal, že Viktor Orbán je politikom', ktorý vie vládnuť a tým inšpiruje Gyimesiho, ale aj Roberta Fica. 

Súvisiace články

Najčítanejšie