Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Minister Samuel Vlčan zostáva vo funkcii: Za jeho koniec bolo len 42 poslancov zo 122
Zdielať na

Minister Samuel Vlčan zostáva vo funkcii: Za jeho koniec bolo len 42 poslancov zo 122

BRATISLAVA / Parlament neodvolal Samuela Vlčana (nom. OĽaNO) z funkcie ministra pôdohospodárstva. Za jeho koniec na čele rezortu hlasovalo 42 poslancov zo 122 prítomných. Na odvolanie ministra bolo potrebných aspoň 76 hlasov zo 150-členného parlamentu.

Za povinnú politickú jazdu označil minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (nom. OĽaNO) návrh strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) na jeho odvolanie z funkcie člena vlády. Ako Vlčan uviedol počas rozpravy v parlamente, Smer-SD chce na seba len upozorniť a dobre vie, že návrhom na jeho odvolanie sa ani o cent nezmenia ceny pšenice na parížskej burze.

Za veľa problémov môžu vlády Smeru, tvrdí minister

Minister vyhlásil, že práve vládnutie Smeru-SD ho primälo k tomu, že sa rozhodol odslúžiť v politike nejaké obdobie, aby pomohol krajine a začal meniť pravidlá, "ktoré ste nastavili vy". Smer-SD ministrovi okrem iného vytkol, že svojou pasivitou nedokázal rezortu životného prostredia zabrániť v presune lesov vo vlastníctve štátu, nachádzajúcich sa na území národných parkov, zo správy Lesov š. p. do správy Štátnej ochrany prírody. Vlčana tento argument, ako povedal, prekvapil. Spýtal sa, prečo by mal bojovať s ministrom životného prostredia Jánom Budajom (OĽaNO) za tú istú stranu.

S obchodnými reťazcami minister rokuje

O obchodných reťazcoch Vlčan povedal, že s nimi často rokuje a nie je to príjemné, lebo majú silnú pozíciu. Rešpektujú však, že ich obchodné prirážky budú na potraviny vyrobené na Slovensku nižšie ako na potraviny z dovozu. „Sledujem to, aby sa ten rozdiel ešte zvyšoval,“ poznamenal minister. Zdôraznil, že nenasadne na populistickú vlnu vyrobením strašiaka, voči ktorému bude získavať politické body pred verejnosťou. "Vyťahovanie marketingových zajacov z klobúka nie je môj štýl," vyhlásil s tým, že je potrebné sa správať racionálne a mať dlhodobé koncepcie rozvoja podložené číslami.

Smer-SD obviňuje ministra za OĽaNO z neschopnosti

Parlament rokuje o odvolaní Samuela Vlčana (nom. OĽaNO) z funkcie ministra pôdohospodárstva. Návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze predložila opozičná strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) spolu s ďalšími nezaradenými poslancami. Na odvolanie ministra z funkcie je potrebných aspoň 76 hlasov poslancov zo 150-členného parlamentu.

Plénum si odsúhlasilo, že hlasovať sa o ministrovi bude vo štvrtok 30. júna o 11:00. Opozícia uviedla, že obyvatelia Slovenska nakupujú stále menej potravín, rastúca inflácia zdvíha ceny potravín do takej miery, keď si kupujúci musí rozmyslieť, či si tovar vôbec kúpi. Zákon podľa opozície dáva dostatočný priestor na to, aby vláda mohla ceny vybraných druhov potravín regulovať. "Samuel Vlčan okrem bezvýznamných a neúčinných memoránd nekoná a ceny potravín poznačené infláciou v praxi nerieši," tvrdia predkladatelia.

Predseda Smeru-SD Robert Fico v utorok 28. júna povedal, že od septembra minulého roku žiadali, aby o zdražovaní potravín rokoval parlament, ale koalícia osemkrát program takejto schôdze odmietla. "Nemajú čo ponúknuť a nevedia, čo majú robiť," vyhlásil Fico.

Vláda nesúhlasí s odvolaním

V stanovisku uviedla, že návrh skupiny poslancov poukazuje na problémy, ktoré sú predovšetkým dedičstvom a výsledkom práce vlád Roberta Fica a Petra Pellegriniho, nie zlyhaním súčasného ministra pôdohospodárstva.

"Je absurdné, ak poslanci za stranu, ktorá z ministerstva pôdohospodárstva a Pôdohospodárskej platobnej agentúry urobila bankomat pre vyvolených ľudí, obrala slovenských poľnohospodárov o stovky miliónov eur a zanechala ho s obrovským investičným dlhom, vyčítajú zlý stav slovenského agrorezortu ministrovi, ktorý s mimoriadnym nasadením zachránil akreditáciu Pôdohospodárskej platobnej agentúry," namietala vláda. Parlament za posledné dva týždne odvoláva tretieho člena vlády. Pred ním chceli opoziční poslanci zosadiť z kresla ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) a ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽaNO).

Súvisiace články

Najčítanejšie