Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Kvôli automobilke Volvo sa spojila koalícia aj opozícia. Investíciu víta Smer, ale aj Hlas Petra Pellegriniho
Zdielať na

Kvôli automobilke Volvo sa spojila koalícia aj opozícia. Investíciu víta Smer, ale aj Hlas Petra Pellegriniho

BRATISLAVA / Nový závod spoločnosti Volvo Cars na východe Slovenska vytvorí 3 300 nových pracovných miest. Na piatkovej tlačovej besede o tom informoval predseda vlády Eduard Heger. Investíciu švédskej automobilky v sume okolo 1,2 mld. eur pritom priamo podporí aj štát. Daňové úľavy sme Volvu nesľúbili, dostanú priamu investičnú pomoc 267 mil. eur, uviedol minister hospodárstva Richard Sulík.

Premiér označil príchod spoločnosti Volvo za historický moment, ktorý podľa neho ukazuje, že Slovensko dokáže byť aj v ťažkých chvíľach exkluzívnym partnerom pre investorov s významnými investíciami. "Je to silný signál nielen pre Slovensko, ale aj pre občanov východného Slovenska. Je to nová nádej, veľmi sme po tom túžili a som veľmi rád, že sa to podarilo," zdôraznil.

Potvrdil, že rozhodnutie o investícii sa nerodilo z večera do rána a bola za ním tvrdá práca. "Rozhodol balík vecí, je to o dlhom tvrdom procese negociácií a tu Slovensko zvíťazilo," zhrnul. Ako doplnil minister hospodárstva, rokovalo sa niekoľko mesiacov, koncom decembra sa Slovensko dostalo do užšieho výberu, napokon sa rozhodovalo medzi Slovenskom a jednou ďalšou krajinou.

"Tie vyjednávania boli prakticky na dennej baze, myslím si, že nakoniec sa nám podarilo manažmentu Volvo sprostredkovať pocit, až presvedčenie, že tu to bude fungovať. Nebolo to vôbec jednoduché," zhodnotil.

Automobilke v záverečnej fáze rokovaní ponúkli napríklad vybudovanie vzdelávacieho centra. Sulík vyzdvihol najmä fakt, že investícia mieri na východné Slovensko. "Som veľmi rad, že Volvo príde na Slovensko, ale omnoho radšej som, že Volvo príde do Košíc," vyhlásil.

Automobilka postaví v Košiciach najmodernejší automobilový závod súčasnosti na elektrické automobily. Nová fabrika predstavuje investíciu vo výške okolo 1,2 miliardy eur. Štart výstavby je plánovaný na rok 2023 s inštaláciami zariadení a výrobných liniek v priebehu roku 2024. Sériová výroba ďalšej generácie čisto elektrických automobilov Volvo Cars je plánovaná na rok 2026.

250-tisíc vozidiel ročne

Závod je plánovaný na produkciu do 250 000 vozidiel ročne. Príchod piatej automobilky je podľa analytika Slovenskej sporiteľne Mateja Horňáka pre Slovensko výbornou správou. "Ide o veľký objem finančných prostriedkov, ktorý prinesie ekonomický rast, naštartuje investície v dodávateľských firmách, ako aj tvorbu nových pracovných miest – a to všetko najmä s ohľadom na umiestnenie novej automobilky na východe Slovenska," priblížil.

Počet vyrobených automobilov na Slovensku by sa vďaka Volvu mohol zvýšiť približne o štvrtinu. Prvé rýchle prepočty podľa Horňáka ukazujú, že samotná investícia by mohla posunúť rast slovenského HDP o jeden percentuálny bod nahor, pričom samotný nábeh výroby by mohol taktiež priniesť percentuálny bod k rastu. "Hoci Slovensko týmto krokom zvýši svoju závislosť na automobilovom priemysle, je táto správa veľmi pozitívna najmä z dvoch dôvodov," pokračoval.

Prvým z nich je, že fabrika bude umiestnená na východe Slovenska, čo prinesie ekonomický rast a pracovné miesta. Doterajšie skúsenosti a výskumy ukazujú, že jedno pracovné miesto v automobilke vytvorilo na Slovensku ďalších šesť pracovných miest, čo by v tomto prípade prinieslo 15-tisíc až 20-tisíc nových pozícií. "Druhým dôvodom je zameranie automobilky na elektromobily, ktoré sa považujú za budúcnosť dopravy," uzavrel Horňák.

Zámer podporila aj opozícia

Predseda strany Smer - sociálna demokracia Robert Fico (Smer-SD) vyhlásil, že podpísal memorandum, ktoré investícii Volvo na Slovensku garantuje podporu aj po parlamentných voľbách a prípadnej zmene vlády. "Politické memorandum, o podpísanie ktorého ma ako predsedu Smeru-SD požiadal minister hospodárstva Richard Sulík, vzniklo pravdepodobne na požiadanie švédskej strany, ktorá vníma hĺbku vládnej krízy a vysokú pravdepodobnosť skorších volieb a novej vlády. Nech to už bolo akokoľvek, memorandum som ihneď podpísal, pretože jednou zo základných povinností štandardných politických strán je garantovať na Slovensku stabilitu a kontinuitu," napísal Fico.

Najčítanejšie