Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V Albánsku zadržali Romana Doležaja, ktorý bol na úteku. Vinia ho pre drogy a zo založenia zločineckej skupiny
Zdielať na

V Albánsku zadržali Romana Doležaja, ktorý bol na úteku. Vinia ho pre drogy a zo založenia zločineckej skupiny

ALBÁNSKO / Albánska polícia zatkla známeho slovenského podnikateľa. Na Romana Doležaja vydali medzinárodný a európsky zatykač. Doležaj má mať prsty v Seredskom drogovom biznise a pred zákonom sa má ukrývať už takmer rok. Celá kauza má ale jeden veľký háčik. Bývalého partnera známej moderátorky pravdepodobne už v najbližších hodinách prepustia na slobodu.

Doležaja vypátrali na pobreží Albáska neďaleko mesta Drač. Albánska polícia ho tam zadržala v utorok, 5. júla. Predtým, ako dostal putá, ho niekoľko týždňov sledovali operatívci. "Vďaka operatívnym poznatkom cieľových pátračov Prezídia Policajného zboru SR a vďaka výborným vzťahom v rámci zoskupenia ENFAST (Európska sieť tímov cieľového pátrania) sa ho podarilo zadržať," informuje hovorkyňa Prezídia Policajného zboru, Denisa Bárdyová. 

Vyšetrovateľ z Národnej kriminálnej agentúry ho obvinil hneď z niekoľkých trestných činov. "Zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a z obzvlášť závažnej drogovej trestnej činnosti spáchanej závažnejším spôsobom konania, konkrétne po dlhší čas a v značnom rozsahu," uviedla Bárdyová. 

Podľa uznesenia mal Doležaj prsty v drogovom biznise

V priebehu niekoľkých rokov mal istému chlapovi zaobstarať dokopy zhruba 12 kg Efedrínu. Ide o látku, ktorá sa používa pri varení pervitínu. Cena za kilo tohto prekurzoru sa pohybuje okolo 6-tich tisícoch eur. Spojili sme sa s obhajkyňou obvineného. Tá tvrdí, že jej klient je obvinený len z drogovej trestnej činnosti a o žiadnej zločineckej skupine nie je v uznesení ani len najmenšia zmienka. "Odmietame akékoľvek obvinenia zo strany polície, že môj klient je obvinený, že bol členom organizovanej skupiny," hovorí obhajkyňa Doležaja, Natália Kubáňová. 

 V kauze je aj ďalšia nezrovnalosť

Na Doležaja boli totižto takmer pred týždňom zrušené všetky zatykače. V praxi to znamená, že ho Albánska polícia bude musieť v najbližších hodinách prepustiť. "Obžalovaný Roman Doležaj písomne oznámil, že sa nemôže zúčastniť nariadených hlavných pojednávaní z dôvodu vydaných zatýkacích rozkazov a požiadal o ich zrušenie. Tejto žiadosti obžalovaného súd vyhovel a príkaz na zatknutie ako aj Európsky a Medzinárodný zatýkací rozkaz boli dňa 30.6.22 zrušené," informuje hovorkyňa špecializovaného trestného súdu, Katarína Bednáriková. "Môj klient je pripravený prísť na Slovensko a dostaviť sa na hlavné pojednávanie, kde je obžalovaný, ktoré bude v auguste," tvrdí Kubáňová. 

Doležaj sa má postaviť pred súd 3. augusta. Obžalovaní je spoločne s ďalšími mužmi. Ide o známu drogovú kauzu, ktorú verejnosť pozná pod názvom Venal 6. Doležajovi hrozí 20 rokov za mrežami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie