Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Prvý deň odvolávania vlády bol plný hádok: Opozícia ťahala za kratší koniec, ministri ju takmer nepustili k slovu
Zdielať na

Prvý deň odvolávania vlády bol plný hádok: Opozícia ťahala za kratší koniec, ministri ju takmer nepustili k slovu

BRATISLAVA / Pobúrenie, hádky, ale aj vzájomné útoky a urážky. Tak vyzeralo prvé popoludnie v NR SR, ktoré patrilo odvolávaniu predsedu vlády Eduarda Hegera.

Poslanci Národnej rady (NR) SR ukončili rokovací deň o 19tej hodine. Odvolávaniu vlády sa venovali od14tej, kedy predseda NR SR Boris Kollár Sme rodina otvoril mimoriadnu schôdzu. Poslanci rokovali o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde.

Sulík už cúvnuť nemôže

Návrh spoze rečníckeho pultu odôvodnil líder SaS Richard Sulík, ktorý sa odvolával na to, že vláda nielen, že zlyhala v boji proti korucpii, ale predseda vlády Heger (OĽaNO) nedokáže vládu viesť a ukočírovať svojho stranníckeho šéfa, svojho predchodcu a aktuálneho šéfa verejnćh financií Igora Matoviča.

Šéf SaS Richard Sulík reagoval, že premiér nekoná, keď konať má. Pripomenul, že pád vlády Smer-SD k moci nevráti, ale predčasné voľby môžu, preto ponúkajú aj iné scenáre. Branislav Gröhling (SaS) povedal, že štát sa pod Hegerovými rukami rozpadá. Jana Bittó Cigániková (SaS) pripomenula, že prosili Hegera, aby si urobil v OĽANO poriadky, aby vedeli fungovať.

Premiér Eduard Heger argumenty opozície odmietol 

Po Sulíkovi sa k slovu ako prvý prihlásil predseda vlády Eduard Heger. Pred začiatkom prejavu si so Sulíkom podal ruku. "Najprv sa chcem prihovoriť svojim priateľom z SaS," povedal v pléne s tým, že chce, aby sa mysľou vrátili do udalostí z roku 2011 pred pádom vlády Ivety Radičovej.

Zdôraznil, že aj v tom čase sedeli smeráci v opozičných laviciach a čakali na pád vlády, čo podľa Hegera robia aj v súčasnosti. Spomenul viacero známych káuz, ktoré sa viažu s opozičným Smerom-SD, napríklad kauzu CT, Dobytkár, kauzu Evka či Rošková.

"Ale tou najväčšou kauzou bolo zneužívanie OČTK," pokračoval Heger, pričom vymenoval viacerých obvinených členov bývalej vládnej garnitúry. V súvislosti s tým, spomenul aj "odvážnych novinárov", ktorí odhalili viaceré kauzy a následnú vraždu novinára Jána Kuciaka. Premiér pripomenul SaS sľub, že nikdy nepovalí túto vládu. Žiadal liberálov, aby sa vrátili "z kratšej cesty späť", pretože ich hlasy rozhodnú.

Pripomenul aj rok 2011, keď vtedajšia opozícia čakala pád vlády a predčasné voľby. Ide podľa neho o zápas o demokraciu.

Kollár kričal z plného hrdla

O slovo požiadal aj predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár. SaS označil za farizejov, pokrytcov a "naslovovzatých odborníkov" na rozbíjanie vlád. Odmietol dôvody na pád vlády, najmä to, že kabinet nedokáže pomôcť nízkopríjmovým skupinám obyvateľov. Okrem toho vystúpili v diskusii aj viacerí ministri. Poslanci za SaS a opozícia na nich reagovali faktickými poznámkami. Viacerí sú ešte prihlásení do diskusie, na rad sa zatiaľ nedostali.

Nezaradený poslanec NR SR Peter Pellegrini počas dňa na tlačovej konferencii uviedol, že jeho poslanci podporia odvolanie vlády. Odmietol "strašenie" tým, čo nastane po prípadnom páde vlády. Za jediné riešenie označil predčasné voľby. Podotkol, že najväčším problémom Slovenska momentálne nie je pandémia, energie, inflácia či vojna na Ukrajine, ale súčasná vláda.

Remišová si podľa SaS zaistila miesto na kandidátke OĽaNO

Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) vyhlásila, že SaS odvoláva vládu Eduarda Hegera (OĽANO) za svoju vlastnú nečinnosť. Počas diskusie o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde v Národnej rade (NR) SR pripomenula, že SaS bola súčasťou koalície a jej aktuálne konanie označila za pľuvanec do tváre slušným ľuďom na Slovensku a za pokrytectvo.

"Tiež ste mali zodpovednosť, mali ste moc a mohli ste pracovať. Teraz za vašu vlastnú nečinnosť odvolávate vládu Eduarda Hegera. Pokrytectvo vždy bolo najväčším nepriateľom ľudských práv," zdôraznila Remišová. Skonštatovala, že človek buď stojí na strane proti korupcii, alebo ju podporuje. Poukázala na to, že spolu s SaS sa pod zvolanie schôdze podpísali nezaradení poslanci z Hlasu-SD.

Pripomenula liberálom, že za predchádzajúcich vlád spoločne v opozícii zbierali podpisy na odvolanie vtedajšieho ministra hospodárstva Petra Žigu (dnes Hlas-SD) po kauze advokáta Bžána. Kritizovala aj výčitky SaS k štátnemu rozpočtu a deficitu verejných financií. Zdôraznila aj deficit končiacej vlády Ivety Radičovej, ktorý bol podľa jej slov 7,5 percenta.

Odmietla aj kritiku rokovaní s lekárskymi odborármi, poukázala na finálnu dohodu a pripomenula krízu v zdravotníctve z čias Radičovej vlády, keď v nemocniciach vyhlásili núdzový stav. Vyhlásila tiež, že SaS bola dva a pol roka vo vláde, mala ministerku spravodlivosti a ani raz neprišli na rokovanie koaličnej rady s návrhom na riešenie registrovaných partnerstiev. Odmieta preto ich výčitky, že vláda nedostatočne riešila práva LGBTI+ ľudí po vražde na Zámockej ulici v Bratislave.

"Toľko nepravdivých slov, falše. Neviem, prečo to robíš, čo máš za to sľúbené, aké miesto na kandidátke," reagovala Anna Zemanová (SaS). Tvrdí, že téme registrovaných partnerstiev sa liberáli venovali od samého začiatku a návrhov bolo viac. "Toto, čo si predviedla, je pre mňa veľké sklamanie. Dá sa kritika povedať aj slušne, ale mala by byť pravdivá. Toto, čo si predviedla je len servílnosť. Hanba ti. Veľmi som z teba sklamaná," dodala. Za klamstvá a nezmysly označili jej slová aj ďalší poslanci SaS. Jarmila Halgašová tvrdí, že hneď po voľbách riešila registrované partnerstvá spolu s Ondrejom Dostálom (SaS), nosili ich na koaličnú radu a boli vetované.

Zapojil sa aj minister Krajniak

Opozičná SaS by si nemala brať ľudí za rukojemníkov. Ak padne vláda, hrozí, že nebude vyplatená pomoc ľuďom v súvislosti s energetickou krízou, keďže sme tesne pred schválením rozpočtu. Pripomenul to minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) v pléne Národnej rady (NR) SR počas diskusie k návrhu na vyslovenie nedôvery vláde.

Krajniak pripomenul, že 90 percent domácností potrebuje v čase súčasnej krízy pomoc. "Na pomoc musí existovať funkčná vláda, pretože vláda v demisii nemôže realizovať hospodársku a sociálnu politiku," pripomenul. "Ak padne akákoľvek vláda tesne pred schválením rozpočtu, namiesto darčekov ľudia dostanú finančnú slučku okolo krku," uviedol a opýtal sa SaS, prečo robí z ľudí rukojemníkov politiky a straníckych záujmov. "Načo sme schvaľovali pomoc ľuďom, keď ju nebude mať kto vyplatiť?"

Pokiaľ by padla vláda a neprešiel by rozpočet, nová vláda by prišla s rozpočtom neskôr a pomoc by sa podľa Krajniaka začala vyplácať až v marci. Minister si myslí, že kým bola vo vláde SaS, panoval chaos, odkedy je v parlamente, začal chaos v parlamente. "A teraz ho chcete preniesť na celé Slovensko," dodal.

SaS sa obvineniam zúrivo bránila

Karol Galek (SaS) pripomenul, že pomoc za energie nie je založená na vyplácaní pomoci, ide o zastropovanie. Je to podľa neho založené na elektrine, ktorú dohodol Richard Sulík ešte ako minister hospodárstva. Dodal, že v prípade tepla sú predĺžené cenové rozhodnutia a kompenzovaní budú dodávatelia. V súvislosti s plynom prišli podľa neho s riešením, ktoré nemalo vplyv na rozpočet, no ostalo podľa neho v šuflíku. "Nemá to nič spoločné s vyplácaním pomoci," dodal.

Myslí si, že líder OĽANO Igor Matovič urobil z ľudí rukojemníkov, keď blokoval Sulíkove návrhy. Podľa Márie Kolíkovej (SaS) Krajniak zbytočne straší ľudí. Koalícia musela podľa nej predpokladať rôzne situácie, keď v čase krízy vznikla menšinová vláda.

Súvisiace články