Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Žijú aj v stanoch a nechcú byť vnímaní ako votrelci. Na Slovensku sú už vojaci všetkých piatich armád NATO
Zdielať na

Žijú aj v stanoch a nechcú byť vnímaní ako votrelci. Na Slovensku sú už vojaci všetkých piatich armád NATO

BRATISLAVA / Slovensku sme prišli pomôcť, a nechceli by sme byť vnímaní, ako nejakí votrelci. V 24-podcaste televízie JOJ to povedal nový veliteľ mnohonárodnej brigády NATO na Slovensku, český plukovník Ladislav Bujárek. Okrem iného má skúsenosti aj z Afganistanu, či z Kosova.

Popri Slovensku a Česku vyčlenili do spoločnej aliančnej jednotky svojich vojakov aj Nemecko, USA, Slovinsko a Holandsko. "Sme tu, aby sme pomáhali predovšetkým SR v súlade s našou úlohou, ktorú máme, a je to vlastne deklarácia všetkých 30 štátov NATO o posilnení východného krídla a odstrašení protivníka," hovorí veliteľ bojovej skupiny síl NATO na Slovensku, český plukovník Ladislav Bujárek. 

Jednotky sú umiestnené na Lešti a tiež na leteckej základni Sliač. V prvej fáze je kľúčová integrácia všetkých národov do jedného celku. Plné operačné schopnosti by bojové zoskupenie malo dosiahnuť v septembri, všetko zatiaľ postupuje podľa plánu. "My sme veľmi vďační, že spojenecké jednotky sem postupne prichádzajú. Máme mandát do 3-tisíc vojakov a považujeme to z hľadiska potrieb Slovenska za adekvátne číslo," tvrdí minister obrany Jaroslav Naď. 

Jednou z naliehavých úloh, ktorými sa aktuálne zaoberajú, je ubytovanie časti vojakov, respektíve jeho zlepšenie. Vyriešiť by to mali do jesene formou kontajnerového mestečka. "Máme aj stanové kempy, ale na druhú stranu musím povedať, že to nie je nič hrozné. Povedal by som, že je to vysoký vojenský štandard. Ale však, stále máme kohútiky s teplou a studenou vodou, ktorá je pitná, čo má asi 5 percent obyvateľstva na Zemeguli," hovorí Bujárek. 

V 24 podcaste televízie JOJ sme sa veliteľa Bujáreka opýtali aj na to, či mu prekáža, keď ruské výzvedné služby vedia, čo všetko je tu na Slovensku. "Nemyslím si, že to prekáža, je to skôr práve tá demonštrácia. My sa vás nebojíme, sme na vás pripravení," uviedol Bujárek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie