Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pán Raši, klamať sa v slušnej spoločnosti nepatrí, odkázala ministerka Remišová. Zostáva nám len viera, reaguje Štefančík
Zdielať na

Pán Raši, klamať sa v slušnej spoločnosti nepatrí, odkázala ministerka Remišová. Zostáva nám len viera, reaguje Štefančík

BRATISLAVA / Ministerka pre informatizáciu a regionálny rozvoj Veronika Remišová (Za ľudí) poslala svojmu predchodcovi Richardovi Rašimu (Hlas-SD) tvrdý odkaz. Kritikovi, ktorý sa dnes na tlačovej konferencii vyjadril, že ministerka zmanipulovala súťaž na novú budovu jej rezortu tak, aby vyhrala jedna konkrétna firma, odkázala, že klamať sa nemá.

Podľa Veroniky Remišovej z pôsobenia Smeru a Hlasu vieme, že klamať je pre nich bežnou pracovnou metódou. "Richard Raši zanechal po svojom pôsobení vo vláde množstvo zbabraných a predražených projektov v digitalizácii - len na jednom projekte z jeho éry vyšetrovanom európskou prokuratúrou pre podvody prídu ľudia na Slovensku o 50 miliónov eur," uviedla ministerka Za ľudí vo sovjom stanovisku. 

Richard Raši (Hlas-SD) podľa nej opäť hrubo klame občanov a vyrába "kauzu" zo sťahovania ministerstva z jeho nevýhodných nájmov. "Pravda o sťahovaní Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) do novej budovy je taká, že oproti nájomným zmluvám uzatvoreným za Rašiho a Pellegriniho, ministerstvo vtedy fungovalo ako úrad podpredsedu vlády s budovami, ktoré má dnes, ušetríme v horizonte 10-ročného prenájmu viac ako 7 miliónov eur," vysvetlila Veronika Remišová vo svojom stanovisku. 

Prizvali aj tretí sektor

Zdôraznila aj skutočnosť, že celý proces výberu nových priestorov bol maximálne transparentný, overil a odobril ho Útvar hodnoty za peniaze a do hodnotiacej komisie ministerstvo, podľa Remišovej, prizvalo aj predstaviteľov Nadácie Zastavme korupciu, ktorých hodnotenie bolo pozitívne.

"Vďaka tomu MIRRI dosiahlo významnú úsporu pre štátny rozpočet. Sťahovať ministerstvo je iné ako sťahovať malé solárium, štát musí splniť všetky podmienky hospodárnosti a efektívnosti, čo ministerstvo splnilo a celý materiál schválila vláda," dodala ďalej s dôrazom na to, že vďaka tomu nebudú jej úradníci roztratení v budovách po celej Bratislave a budú pracovať efektívnejšie.

"Okrem toho sťahujeme aj dátové centrum, ktoré zo súkromných priestorov presúvame do existujúcich voľných priestorov štátnej spoločnosti, kde šetríme oproti pôvodnému Rašiho riešeniu kúpy nových priestorov 40 miliónov eur. Na záver perlička: takto sa opovažuje klamať Hlas a práve Raši, za ktorého vedenia sa okrem iných pochybných projektov podpísala aj zmluva na prenájom nepoužiteľného obchodného priestoru až do roku 2023. Priestor sa pritom jeho úradom vôbec nevyužíval a štát zaňho platil viac ako 8000 eur mesačne. Aj takýchto Rašiho kostlivcov musíme riešiť novým nájmom," uzavrela svoju kritiku ministerka. 

Raši ministerku obvinil, že súťaž nebola transparentná

Zmena sídla Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR vyvoláva podozrenia z netransparentnosti. Vyhlásil to vo štvrtok na tlačovej konferencii bývalý vicepremiér pre informatizáciu a podpredseda mimoparlamentného Hlasu-SD Richard Raši.

Tvrdil, že podmienky súťaže na prenájom nových priestorov mohla splniť len jedna developerská skupina. Podotkol, že prenajatá výmera je výrazne vyššia, ako je potrebné a v konečnom dôsledku to ani nebude lacnejšie. Ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) podľa Rašiho v materiáli predloženom na vládu deklarovala, že v konaní na výber priestorov bolo oslovených 12 spoločností. Z nich šesť nereagovalo, tri odpísali, že požiadavky nie sú schopné splniť, tri ponuku predložili, pričom jednu vylúčili. Zostali tak dve, ktoré formálne splnili podmienky, a tie podľa Rašiho patria do tej istej developerskej skupiny. 

Zostáva nám, len veriť, reaguje politológ

Podľa politológa Radoslava Štefančíka nám zostáva len veriť. "Zrejme len čas ukáže, kde je pravda," zareagoval politológ s tým, že dúfa, že víťazom tohto súboja bude občan. "Niekto niečo napíše a niekto druhý mu to vyvráti," uviedol ďalej s tým, že ide o klasickú prestrelku koalícia vs opozícia. 

"Ja nie som ten kto by ich mal rozsúdiť, ale dúfam, že pán Raši si to nevymyslel len preto, aby na seba upriamil pozornosť a ministerka Remišová je čistota sama o sebe," uzavrel Štefančik pre Noviny PLUS TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie