Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Poslanec Kuriak prekvapil rečami o vojne i Zelenskom: Názorovo aj intelektuálne je podobný Tabák, hovorí odborník
Zdielať na

Poslanec Kuriak prekvapil rečami o vojne i Zelenskom: Názorovo aj intelektuálne je podobný Tabák, hovorí odborník

BRATISLAVA / Prekvapil výrokmi o obrannej zmluve s USA i vojne na Ukrajine. Poslanec klubu OĽaNO sa v minulosti vo viacerých prípadoch odlíšil od zvyškov svojich kolegov z hnutia Igora Matoviča. Či sa mu to v budúcnosti vypomstí a vyhostia ho z klubu podobne ako napríklad Romanu Tabák či Martina Čepčeka, je podľa odborníka otázne. Dôvodov je viacero.

"Ja žiadam, nech konečne prestane žiadať najväčšieho agresora o zbrane, ktorými sa vrkuriakaždia nevinní ľudia. prezident Zelenský nech sa odsťahuje do USA, nech si užíva obrovské peniaze a nech neudržiava konflikt a tým zomieranie nevinných ľudí... aj mojich rodákov," napísal pred pár dňami Kuriak do komentára na sociálnej sieti. Aj keď by sa mohlo zdať, že sedí v opozičných laviciach, opak je pravdou - patrí do poslaneckého klubu OĽaNO.

Kuriak v parlamente pôsobí v hospodárskom a finančnom výbore, vo výbore na kontrolu Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) pôsobí ako podpredseda. Od nástupu do parlamentu bol spolupredkladateľom dvanástich zákonov. Pochádza z Tvrdošína a na webe OĽaNO sa uvádza, že pred uplatnením mandátu pracoval ako "správca horskej chaty""Mojím cieľom a snom je, aby v politike od komunálnej až po parlamentnú úroveň zavládla ľudskosť, slušnosť, morálka a čestnosť," opísal sa na stránkach OĽaNO.

Poslancov nedávny komentár na sociálnej sieti však nebol prvý, ktorým spustil vlnu kontroverzie. Vyvolal ju aj začiatkom roka pri téme hlasovania o obrannej zmluve s USA. Kým takmer celý klub OĽaNO dokument jednotne podporil, Kuriak spoločne s už bývalou poslankyňou OĽaNO Romanou Tabák hlasovali proti. "USA nie je pre mňa zárukou svetového mieru a pokoja. Väčšina slušných ľudí na Slovensku s dohodou s USA nesúhlasí a neželá si ju," uviedol Kuriak po hlasovaní na sociálnej sieti.

Nezhody s kolegami

Neskôr po vypuknutí vojny na Ukrajine poslanec vyjadril verejný nesúhlas s darovaním systému S-300 Ukrajine. Kristián Čekovský (OĽaNO) kvôli tomu navrhol dať mu žltú kartu, čo sa napokon nestalo. "Za svojím postojom, riešiť konflikt na Ukrajine mierovými rokovaniami, si naďalej stojím," reagoval.

​Od vypuknutia konfliktu na Ukrajine Kuriak tiež na sociálnej sieti zverejňuje názory, ktoré sa líšia od zahranično-politického smerovaniu poslaneckého klubu. "Napínanie svalov a preteky vo vyzbrojovaní Ukrajiny prinášajú len a len smrť nevinných ľudí. Budem naďalej prosiť aj na kolenách a, žiadať lídrov aby s vojenskou pomocou prestali," napísal začiatkom mája. 

Odišli viacerí

Klub OĽaNO medzi sebou mal viacerých členov, ktorí ideologicky vybočovali mimo svojich poslaneckých kolegov. Ako prvý z klubu OĽaNO odišiel poslanec Martin Čepček. Nespravil tak sám, z klubu ho vylúčili hlasovaním po viacerých jeho "prehreškoch".

Z parlamentných lavíc Matovičovho hnutia si v parlamente odsadol aj bývalý tenista Ján Krošlák. V súčasnosti pôsobí ako nezaradený poslanec, no dlhodobo spolupracuje s klubom Sme rodina. Líder hnutia Boris Kollár tiež nedávno povedal, že Krošlák spoločne s niekoľkými ďalšími nezaradenými poslancami vstúpi do klubu Sme rodina.

Stopku v klube dostali aj poslankyne Romana Tabák a Katarína Hatráková po hlasovaní o vydaní Roberta Fica na väzobné stíhanie. 

Kuriak: Cítim podporu klubu

Zaujímalo nás preto, ako vníma situáciu poslanec. Samotný Kuriak si pôsobenie v klube OĽaNO chváli. "Náš klub je dobrý v tom, že sa vieme tolerovať aj napriek iným názorom," povedal pre Noviny PLUS. Pri rozdielnych hlasovaniach v rámci klubu si podľa jeho slov svoje rozhodnutie vždy vedel odôvodniť. 

"Tiež som veľakrát ustúpil a prispôsobil som sa veľa veciam. Samozrejme mám svoje mantinely, ktoré ja nemienim prekročiť," dodal poslanec. Potvrdil že v súčasnosti sa pre rozdielne názory z klubu nechystá odísť. "Podporu klubu cítim. Ani v spoločnej komunikácii sa nijako neurážame ani nehodnotíme," dodal Kuriak.

Osudné sa mu môžu stať hlasovania, reaguje odborník

Odchod Kuriaka z klubu OĽaNO nepredpokladá ani politológ Tomáš Koziak, má preto viacero dôvodov. "Poslanec Kuriak je veľmi zaujímavá figúrka aj čo sa týka jeho vyhlásení. Myslím si, že je veľmi podobný názorovo aj intelektuálne Romane Tabák," povedal Koziak pre Noviny PLUS. Dodal, že Tabák z klubu OĽaNO neskôr odišla. 

Dôležitým bodom jeho možného odchodu podľa odborníka bude to, či Kuriak nájde uplatnenie v inej politickej strane. "V súčasnej situácii OĽaNO nie je v stave, že by mohlo vylučovať svojich poslancov a oslabiť tak svoju pozíciu," priblížil ďalší možný problém. Kľúčové však podľa odborníka bude to, či Kuriak podrží svojich kolegov v prípade kľúčových hlasovaní. "Ak tak spraví, zvyšok klubu ho zrejme pretrpí," dodal odborník.

Súvisiace články

Najčítanejšie