Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Hlas-SD posiela Remišovej ďalšiu výzvu: Nech zverejní súhlas ÚHP so sťahovaním. Raši klame, reaguje ministerka
Zdielať na

Hlas-SD posiela Remišovej ďalšiu výzvu: Nech zverejní súhlas ÚHP so sťahovaním. Raši klame, reaguje ministerka

BRATISLAVA / Koncom minulého týždňa podpredseda Hlasu-SD a opozičný poslanec Richard Raši na tlačovej konferencii obvinil Veroniku Remišovú, že zmanipulovala výberové konanie na novú budovu ministerstva. Dnes (8.8.2022) ministerku vyzýva, aby zverejnila súhlas Útvaru hodnoty za peniaze.

Bývalý vicepremiér a podpredseda strany HLAS Richard Raši vyzval ministerku investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, aby zverejnila údajné súhlasné stanovisko Útvaru hodnoty za peniaze so sťahovaním jej ministerstva.

Hlas-SD v stanovisku pre médiá uviedol, že Richard Raši sa domnieva, že takéto stanovisko buď neexistuje, alebo Veronika Remišová poskytla ÚHP klamlivé údaje. Zdôraznil aj možnosť, že ÚHP je absolútne nekonzistentný a zbytočný.

"Útvar hodnoty za peniaze nedávno spracoval analýzu prípadnej výstavby novej budovy pre Úrad vlády. V nej odporúča úradu vlády zmenšiť navrhovanú plochu 19,8 metrov štvorcových na zamestnanca na 15. Neverím, že by ten istý ÚHP nemal pripomienku, aby Remišovej úradníci mali až 21 metrov štvorcových na zamestnanca, keď európsky aj slovenský štandard je 10 – 15 metrov štvorcových na zamestnanca. A to netvrdím ja, ale Útvar hodnoty za peniaze v svojej analýze, ktorá je zverejnená na tu," uviedol Raši.

Richard Raši minulý týždeň informoval, že Veronika Remišová nielenže ušila tender na novú budovu pre svoje ministerstvo mieru jednej finančnej skupine, ale podpísala zmluvu, ktorá bude daňových poplatníkov stáť o minimálne sedem miliónov eur viac, ako keby úradníci zostali v súčasných budovách. "V reakcii na moju tlačovku pani ministerka nevyvrátila ani jedno z mojich tvrdení. Okrem toho napísala, že „celý proces výberu nových priestorov bol maximálne transparentný, overil a odobril ho Útvar hodnoty za peniaze,“ uzavrel podpredseda Hlasu-SD.

Raši podľa ministerky klame

"Pán Raši je známy klamár," reagovala ministerka pre Noviny PLUS s tým, že odkázala na svoje stanovisko z minulého týždňa. V tom uviedla, že štát vďaka prenájmu ušetrí nemalé prostriedky. 

"Pravda o sťahovaní ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie do novej budovy je taká, že oproti nájomným zmluvám uzatvoreným za Rašiho a Pellegriniho (ministerstvo vtedy fungovalo ako úrad podpredsedu vlády s budovami, ktoré má dnes) ušetríme v horizonte 10-ročného prenájmu viac ako 7 miliónov eur," uviedla v stanovisku. 

"Keby boli Raši a jeho šéf Pellegrini chlapi, tak neškrabkajú peniaze pre svoju stranu, ale na 48 miliónov eur, o ktoré pripravili slovenských daňových poplatníkov pri svojich spackaných kyberprojektoch. Európska komisia v týchto projektoch stopla eurofondy a nakoniec musia byť preplatené zo štátneho rozpočtu. Ide aj o projekt, v rámci ktorého štát platil 420 eur za likvidáciu kartónovej škatule od monitora alebo 82 eur za likvidáciu vrecúška od káblika," dodala ministerka. K zverejneniu súhlasného stanoviska sa však ministerka nevyjadrila. 

Súvisiace články

Najčítanejšie