Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Analýzy Na hrane s Ďuriš Nicholsonovou: Ľudia nemajú čo jesť a vláda to nerieši. Budú občianske protesty
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Ďuriš Nicholsonovou: Ľudia nemajú čo jesť a vláda to nerieši. Budú občianske protesty

BRATISLAVA / V prvej poprázdninovej relácii Analýz Na hrane TV JOJ bola hosťkou bývalá saskárka Lucia Ďuriš Nicholsonová. Hoci odišla zo strany Richarda Sulíka, neodišla z politiky. Minulý týždeň rozvírila hladinu o novej strane, no priznala, že sama ju nezakladá. Roky upozorňuje na problémy s eurofondami a býva k ich čerpaniu zo strany Slovenska mimoriadne kritická. veľmi kritická.

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová si aktuálne užíva parlamentné prázdniny a venuje sa manuálnej práci. Aktuálne spustila aj podcast Mimo záznam s Vladimírou Marcinkovou (SaS) s cieľom priblížiť politiku, ale aj spoločenské témy ženským okom. 

"To bolo súčasťou môjho rozhodnutia odísť," zareagovala Ďuriš Nicholsonová na otázku, či je SaS inou stranou, než do akej vstupovala. S Marcinkovou ju napriek tomu spájajú sociálne témy, ale bavili sa už aj o politickej spolupráci. "Je to otvorené," doplnila.

"Klamala by som, keby som povedala iné, ako to, že neviem," poznamenala na margo svojej politickej budúcnosti. Znechutenie politickou scénou na Slovensku ju spája s ministrom obrany Jaroslavom Naďom. "Nemyslím si, že spasím Slovensko," povedala europoslankyňa s tým, že napriek tomu túži Slovensku pomôcť. 

Bude nová strana Mikuláša Dzurindu?

Politička sa stretla s Ivanom Miklošom, ktorý podľa nej veľmi dobre číta situáciu na Slovensku. Mikloš má problém s tým, že by následne musel spolupracovať s ľuďmi, s ktorými sa spolupracuje ťažko. Ďuriš Nicholsonová poznamenala, že problémom by mohol byť aj Richard Sulík. 

"Na Slovensku máme pretlak politikov, ale málo štátnikov," poznamenala europoslankyňa s tým, že v odpovedi aktuálneho ministra zahraničných vecí je dôležité slovo zatiaľ. Práve kariérneho diplomata vníma ako budúcnosť Slovenska. Lucia Ďuriš Nicholsonová uviedla, že si nie je istá, či je správne, volať späť do politiky dinosaurov, proti ktorým kedysi vystupovala. Korčok je podľa nej skvelým diplomatom, čo je prínosom najmä v dobe, keď sa politika extrémne vulgarizovala. Jeho demisiou, by podľa političky, Slovensko dostalo veľmi bolestivú ranu.

"Práve teraz máme obrovskú geopolitickú krízu," poznamenala s tým, že ak by išiel Korčok do volieb ako líder SaS a vymenil by v čele Richarda Sulíka, bol by v rovnakej pozícii, ako premiér Eduard Heger. Malá angažovanosť Korčoka v domácej politike, je tým, že mu Sulík vyárendoval pole pôsobenia. Richard Sulík sa podľa europoslankyne nevzdá. 

Lucia Ďuriš Nicholsonová zdôraznila, že práve strana Mikuláša Dzurindu by mohla osloviť voličov, ktorí sú nerozhodnutí, alebo si vyberajú menšie zlo. Napriek predchádzajúcim kauzám Mikuláša Dzurindu zdôraznila, že práve Dzurinda s Miklošom sú jedinými štátnikmi na Slovensku. 

Vláda hodila ľudí cez palubu

Súčasná vládna koalícia podľa nej nerieši to, že ľudia nemajú čo jesť a riskuje otvorené protesty. "Situácia bude veľmi ťažká a oni to nebudú chcieť riskovať," poznamenala politička s tým, že Slovensko prespalo možnosti pomoci občanom v rámci energetických krízach. Lucia Ďuriš Nicholsonová zdôraznila, že vláda namiesto toho, aby pomáhala občanom a pripravovala ich na to, čo bude, rieši sama seba. 

"Keď bude zle vyhovoria sa na Brusel," uviedla europoslankyňa s tým, že chce veriť Richardovi Sulíkovi a chce veriť, že si urobil domácu úlohu. Otázkou je podľa političky aj to, kto by za skrátenie volebného obdobia vlastne zahlasoval. SaS je podľa nej už v kampani, pretože stratí svoju prestíž "sexi" opozície v koalícii, ale v opozícii splynie a preferencie pôjdu dole. 

"Saska ako taká nemá už ten potenciál, ani Rišo to nemá ako ťahať a nemá korunného princa. Zaujímavý by bol Martin Klus, ale toho považuje Richard Sulík za slniečkara," vysvetľovala s tým, že zo strany odborníkov sa stala personálne "vykuchaná" strana. 

To, že by zamierila do Progresívneho Slovenska odmietla, pretože podľa jej slov  je "už trochu stará a trochu unavená na to, aby presviedčala, že má v strane svoje miesto."

Predloženie návrhu ústavného zákona, ale aj to, že dala Hegerovi ultimátum, je podľa Ďuriš Nicholsonovej chybou a SaS mala predložiť Hegerovi aj miesto ministra hospodárstva. 

Eurofondy nevyčerpateľné

Čo sa týka vylúčených rómskych komunít, za 20 rokov sme sa neposunuli nikam a podmienky života sa nezlepšili. Lucia Duriš Nicholsonová za tým vidí nedostatok politickej vôle. "Ten Trebišov, to je 7,5 tisíce ľudí s jedným zdrojom vody, to je stredovek a tí ľudia sa tam topia v exkrementoch," rozčúlila sa europoslankyňa s tým, že Európska komisia stratila so Slovenskom trpezlivosť.

"Partnerská dohoda, ktorú predložila Remišová je katastrofa," zhodnotila Ďuriš Nicholsonová s tým, že na vylúčené komunity pôjde 7 miliárd a ich cieľom bude, aby deti v osadách neumierali v špine a na podvýživu. Podľa Ďuriš Nicholsonovej je kľúčové, aby sa v osadách dobudovala kanalizácia a vodovodné potrubia. 

Rozhodujúca bude aj prestupná forma sociálneho bývania, ktoré si budú nájomcovia platiť. "Ak sa človek, ktorý ide na pohovor má kde umyť, tak je pravdepodobnejšie, že tým pohovor aj prejde," poznamenala europoslankyňa. 

Ministerka Remišová nie je správnou osobou na svojom mieste, pretože fond na rozvoj regiónov, ktorý je v jej gescii, ja na tom s čerpaním najhoršie. "Mne sa nechce veriť, že Veronika Remišová (Za ľudí) je tak neschopná," uviedla ďalej s tým, že si na ministerstve nechala dve úradníčky, ešte od Počiatka, cez ktoré nikto neprejde.

Súvisiace články

Najčítanejšie