Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ďuriš Nicholsonová pracuje na politickom projekte: Prianie sa stáva otcom myšlienky, reaguje Koziak
Zdielať na

Ďuriš Nicholsonová pracuje na politickom projekte: Prianie sa stáva otcom myšlienky, reaguje Koziak

BRATISLAVA / Europoslankyňa a odídenkyňa z SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová otvorene prehovorila o novom politickom projekte. Hovoriť o zakladaní strany je podľa nej ešte predčasné, no politička rokuje aj so známymi menami, o ktorých sa v kuloároch hovorí už dlhšiu dobu. Politológ Tomáš Koziak však podobný projekt nevidí realisticky.

Kým minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant SaS) vstup do možného vznikajúceho politického subjektu vylúčil, europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová o ňom otvorene hovorí. O novom politickom projekte sa pritom v kuloároch hovorí už dlhšiu dobu. Jeho súčasťou má byť napríklad dvojnásobný bývalý premiér Mikuláš Dzurinda. "Ak je tu nejaký dopyt, je logické, že sú špekulácie o vzniku takejto strany. Hovorí sa o tom už dlho, teda to asi má aj nejaký reálny základ,"  reagoval poslanec klubu OĽaNO Andrej Stančík.

Najnovšie sa k novému politickému projektu vyjadrila aj europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. V podcaste s poslankyňou za SaS Vladimírou Marcinkovou naznačila, že vytvára projekt, do ktorého hľadá lídra. "Ide o politický projekt," konkretizovala neskôr v rozhovore pre Refresher.sk. Pre portál sa tiež vyjadrila, že by chcela počítať s Dzurindom a rokovať má aj s Korčokom. Debaty s exministrom financií Ivanom Miklošom vraj nedopadli nijako.

Slová europoslankyne okamžite vyvolali záujem ľudí. Ďuriš Nicholsonová totiž neskôr na sociálnej sieti napísala, že ďakuje tým, ktorí sa na ňu obrátili s ponukou pomoci. "Aj ten okamžitý a veľký záujem hovorí o tom, že Slovensko je tehotné na nový politický subjekt, a že viacerým by to vyriešilo dilemu, koho voliť v nadchádzajúcich voľbách, či už budú v riadnom termíne, alebo predčasné," dodala.

Šampanské zatiaľ nebúchajme

Ďuriš Nicholsonová však hneď na to uviedla veci na pravú mieru: ampanské zatiaľ nebúchame. Ja som totiž nikdy v žiadnom rozhovore nepovedala, že zakladám stranu. Takto ďaleko to zatiaľ nezašlo." Ako dodala, v súčasnosti sa stretáva s viacerými ľuďmi, s ktorými o podobnom projekte diskutuje. Ďuriš Nicholsonová vysvetlila, že nová strana, ktorá len roztriešti súčasné sily, "nebude mať zmysel a viac pokazí ako pomôže".

Tvrdí tiež, že ostáva nohami pevne na zemi a "sama nevie, koho má voliť". Nová politická strana so známymi menami, ako napríklad Korčok, Dzurinda či exminister financií Ivan Mikloš, by podľa europoslankyne mohla priniesť nádej nerozhodnutým občanom. "Subjekt, v ktorom by sa stretli silní lídri, silná proeurópska strana s jasnou víziou pre krajinu, bude mať zmysel, či už tam bude alebo nebude Nicholsonová," zakončila.

Prianie sa stáva otcom myšlienky

Politológ Tomáš Koziak však nedáva podobnému politickému projektu veľké šance. "Vidím tu niekoľko problémov. Pripadá mi to ako to, že prianie sa stáva otcom myšlienky v prípade pani Ďuriš Nicholsonovej. Korčok podobné kroky odmietol, Miklošovi sa do politiky vrátiť nechce a o Dzurindovi tiež pochybujem," podotkol. Skritizoval tiež to, že Ďuriš Nicholsonová o projekte hovorí bez toho, aby sa k nemu vyjadrili ďalší hlavní protagonisti.

"Nemyslím si, že by Ďuriš Nicholsonová chcela v politike skončiť, ale má na to našliapnuté," dodal Koziak. Zdôraznil tiež, že v súčasnosti je o novom politickom projekte príliš málo informácií na to, aby bolo jasné, akým smerom sa bude uberať.

Súvisiace články

Najčítanejšie