Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Europoslankyňa Ďuriš Nicholsonová: Ruských trollov treba vymazať a zrušiť. Slovo dnes môže zabiť
Zdielať na

Europoslankyňa Ďuriš Nicholsonová: Ruských trollov treba vymazať a zrušiť. Slovo dnes môže zabiť

BRATISLAVA / O kontrole a zastavení šírenia dezinformácii sa aktuálne nielen hovorí, ale k legislatívnym zmenám pristúpila celá Európska únia. Výnimkou nie je ani Slovensko, ktoré prijalo zákon umožňujúci NBÚ, aby vypla dezinformačné weby. Zároveň generálna prokuratúra eviduje sedem podaní, ktoré by spadali pod paragraf 417 Trestného zákona. Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová navrhuje spraviť s dezinformátormi krátky proces.

Podľa bývalej saskárky a súčasnej europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej treba dezinformátorov a proruských trollov vymazať a zrušiť. "Kedy, ak nie teraz? Koho, ak nie trollov?" spýtala sa verejne na sociálnej sieti. 

"Vymazať. Zrušiť. Vojna na Ukrajine je boľavá facka pre všetkých, ktorí sme si hoveli v mieri. Drvivá väčšina z triezvo uvažujúcich vždy vedela, že Putin je agresor, ale nikdy sme si reálne nevedeli predstaviť, že rozpúta v 21. storočí vojnu," zhodnotila poslankyňa Európskeho parlamentu. 

"Pomedzi všetky tie facebookové a instagramové zbytočnosti všedných dní sa sem tam vynárali proruské propagandy o zlom západe a o ruskom bohatierovi Vladimírovi, ktorý klikuje lepšie ako Fico, je lepším agentom ako 007 a priateľom na telefóne Chucka Norrisa, keď je v úzkych. Pravidelne nás takto vyrušovali dezinformačné weby, ale aj naši politickí pomätenci – Blaha, Mazurek, Uhrík. A my sme si vždy hovorili, že ich treba vypnúť. Niekedy. Raz. Už zajtra. Čas nás netlačil. Vždy bolo nejaké zajtra," uviedla Ďuriš Nicholsonová ďalej. 

"Ale dnes je vojna. Pre ľudí, ktorí ešte aj dnes šíria propagandu Kremľa, vykrikujú klamstvá o zlom západe a robia si štvavú kampaň na ženách, deťoch a starcoch utekajúcich pred vojnou, pre nich už nesmie byť žiadne zajtra," rozčúlila sa europoslankyňa a dodala, že sociálne siete spravili revolúciu a sloboda slova v našej spoločnosti otvorila dvere šíreniu lží, dezinformácií a propagandy z Kremľa, ktorá je dnes demaskovaným vojnovým nástrojom.

"Slovo dnes môže zabiť. Preto hovorím, už žiadne zajtra. Vypnime tých, ktorí bojujú slovom na strane zla. Vypnime ruských trollov, vymažme zo svojich životov facebookových agentov Ruska a užitočných idiotov. A ak ich škodlivosť pre demokraciu a mier bude ešte niekto relativizovať, nech si opakovane pozrie zábery zbombardovaných miest v krajine, s ktorou máme spoločnú hranicu, a ktorú ničí náš spoločných nepriateľ – Putinove Rusko," dodala na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie