Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sulík o stopke ruskej ropy: Našli sme provizórne riešenie problému, na dlhodobom sa pracuje
Zdielať na

Sulík o stopke ruskej ropy: Našli sme provizórne riešenie problému, na dlhodobom sa pracuje

BRATISLAVA / Minister hospodárstva Richard Sulík sa vyjadril k informácii o stopnutí dodávok ruskej ropy na Slovensko. Ako vysvetlil, v súčasnosti je problém vyriešený a dodávky sa obnovia v blízkej dobe.

"Ropa na Slovensko prestala tiecť minulý štvrtok nadránom a nebolo to prvýkrát, ale už štvrtýkrát od vojny. K takýmto výpadkom dochádzalo," povedal Sulík s tým, že v minulosti krátkodobé odstávky spôsobili napríklad problémy s platbami.

"Nie je to vina ruskej ani ukrajinskej strany. Chyba sa stala v západnej Európe v centrály banky, ktorá mala poslať platbu," dodal minister s tým, že by za tým nehľadal žiaden politický kontext. Ako pokračoval, kvôli podobným problémom má Slovnaft svoje vlastné pohotovostné zásoby ropy. Strategické zásoby ropy má aj štát, zo zákona aspoň na 90 dní. Slovensko ma rezervu na ďalších osem dní a Transpetrol na približne 18 dní. Ročná spotreba ropy je pritom na Slovensku približne 5 miliónov ton.

"Keďže momentálne je problém, aby Rusko zaplatilo Ukrajine za tranzit ropy, zaplatí im Slovnaft," vysvetlil Sulík riešenie problému s dodávkami ropy s tým, že potiecť na Slovensko má už v nasledujúcich hodinách. Hodnota, ktorú Slovnaft zaplatil, je približne 10 miliónov eur, Slovensko na nej pritom nemá nijako participovať.

"Je to provizórne riešenie, bude fungovať do konca augusta. Dovtedy prídeme na dlhodobejšie riešenie," vysvetlil minister. Odborníci podľa neho musia vyriešiť aj spôsob platieb, ktorý by bol v súlade so sankciami pre Rusko.

Súvisiace články

Najčítanejšie