Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Problém v koalícii nie je len medzi Matovičom a Sulíkom. Podľa Meravého má svoj podiel viny aj Sme rodina
Zdielať na

Problém v koalícii nie je len medzi Matovičom a Sulíkom. Podľa Meravého má svoj podiel viny aj Sme rodina

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Hoci sa zdá, že nekonečné konflikty vládneho kabinetu Eduarda Hegera sú najmä medzi ministrom financií a lídrom OĽaNO Igorom Matovičom a ministrom hospodástva a predsedom SaS Richardom Sulíkom, nemusí to byť pravda. Podľa Tomáša Meravého je situácia v koalícii komplikovaná a svoje podiel na napätí má aj hnutie Sme rodina.

Hoci hnutie Sme rodina aktuálne trvá na štvorkoalícii, ale v minulosti názorovo valcovalo koalíciu pri každej reforme, ale aj pri zmene problematického paragrafu 363.

V reakcii na úvahy ministra obrany o odchode z politiky, Kollárovo hnutie zareagovalo tým, že dúfa, že minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) si uvedomuje, že jediná možnosť zotrvania v súčasnej koalícii je štvorkoalícia. Hnutie tak zareagovalo pre TASR na vyjadrenia Naďa o možnom odchode z politiky.

"Torpédovali" každú reformu

Sme rodina mala problém s reformou nemocníc, či národných parkov. V relácii Na hrane TV JOJ sa dokonca líder hnutia Sme rodina Boris Kollár úprimne bavil s Petrom Pellegrinim na tom, že ani jeho, ani stranu Hlas-SD nevolia hlucháne. 

​Hnutie mnohonásobného otca Borisa Kollára malo problémy aj s tzv. Súdnou mapou ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej. Diskusiu o tejto reforme, ale aj o reforme nemocníc sprevádzali bujaré výmeny názorov, ale aj vzájomné osočovanie a útoky. 

Vzťahy v koalícii sú nedobré

Podľa Tomáša Meravého, ktorý je prezentovaný ako ekonomický expert strany Za ľudí na tlačovej konferencii uviedol, že nie všetko je závislé od ministerstva financií. "Politická situácia je možno o niečo komplikovanejšia. Nestojí a nepadá všetko len na ministerstve financií. Spolupráca vo vládnej koalícii je komplikovaná a myslím si, že správanie Richarda Sulíka je súčasťou problému, " uviedol Meravý s tým, že v prípade lídra SaS ide o politickú hru. 

"Všeobecným problémom v tejto koalícii je, že strany majú protichodné ciele. Napríklad my sme vraveli, že treba konsolidovať na strane výdavkov, ale tie  ministerstvá kde je najviac priestoru, patria do portfólia Sme rodina, ktoré nechce veľmi znižovať výdavky," pokračoval Meravý. Ďalším problémom bolo aj zvyšovanie daní, ktoré zablokovala SaS.  Práve súčasný premiér Eduard Heger v období, keď bol financmajstrom kabinetu Igora Matoviča pritom hlásil, že sa treba prikrývať takou perinou, na akú máme. 

Súvisiace články

Najčítanejšie