Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Poškodenie Záporožskej elektrárne by veľmi uškodilo aj Rusom, hovorí odborníčka Marta Žiaková
Zdielať na

Poškodenie Záporožskej elektrárne by veľmi uškodilo aj Rusom, hovorí odborníčka Marta Žiaková

BRATISLAVA / Hrozí, že sa pri bojoch v Záporoží zopakuje černobyľský scenár a rádioaktívny mrak zasiahne aj Slovensko? Čo všetko by pri bojoch muselo byť poškodené, aby došlo ku katastrofe? Na otázky nám odpovedala predsedníčka Úradu jadrového dozoru Marta Žiaková.

Momentálne máme informácie len z ukrajinskej strany. Vieme reálne vyhodnotiť, aká je tam situácia? 

Určite nie, momentálne vieme len to, že tam prišlo k niečomu. Čo sa týka kontroly, to je veľmi náročné, pretože sa vykonáva len jednou alebo druhou stranou. Ešte v úvode ukrajinská strana trochu nadsadila dôsledky aj v prípade elektrárne v Černobyle. Odvtedy sú všetci opatrní. Záporožská elektráreň je naozaj najväčšia, čo sa týka tejto časti sveta. Znamená to, že tých šesť blokov by muselo byť poškodených paralelne. V tej lokalite je aj sklad vyhoretého paliva. Muselo by to byť naozaj masívne poškodenie, aby sa uvoľnili rádioaktívne látky. 

V tejto dobe síce nečelíme bezprostrednej hrozbe. Čo by sa ale muselo zmeniť, aby sme boli v nebezpečí? 

Ak by zasiahli veci, ktoré sú pre prevádzku dôležité. Nie je to len o reaktore, ale o mnohých častiach, ktoré sú dôležité na celý chod. Práve ich vyradenie by mohlo spôsobiť problémy, ktoré by sme museli urgentne riešiť. Už nielen Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu, ale aj OSN sa touto situáciou zaoberá. 

Je v tejto chvíli reálna hrozba pre Slovensko? 

Záporožská elektráreň je od Slovenska dosť ďaleko. Ak by prišlo k masívnejšiemu úniku rádioaktivity, tak podľa vetrov, by sa všetko šírilo viac na východ a juhovýchod. Výrazne by zasiahla Ukrajinu, Rusko, rovnako by mohlo byť zasiahnuté aj Čierne more. 

Tým pádom by to nebolo výhodné ani pre Rusko... 

Absolútne nie. 

Dá sa nejako zneužiť jadrový odpad? 

To, čo sa nachádza na komerčných jadrových elektrárňach by sa dalo použiť len ťažko. To obohatenie je len pre komerčné účely. V štandardnom palive sa nachádza len 4,8 - 5 % uránu 235, z ktorého sa vyrábajú zbrojné systémy. 

 Máme možnosť monitorovať situáciu? 

Aj tie informácie, ktoré máme, zháňame veľmi ťažko. Najviac sledujeme stránku Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu so sídlom vo Viedni a potom aj na niektorých západných stránkach. 

Súvisiace články

Najčítanejšie