Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Igor Matovič zhodil investíciu Volva na východnom Slovensku: Vedľa Maďarska sme ako chudobní príbuzní
Zdielať na

Igor Matovič zhodil investíciu Volva na východnom Slovensku: Vedľa Maďarska sme ako chudobní príbuzní

BRATISLAVA / Investícia švédskej automobilky Volvo sa na Úrade vlády SR prezentovala s veľkou slávou. Minister hospodárstva Richard Sulík, ale aj predseda vlády Eduard Heger vnímali uzavretie tejto zmluvy ako veľký krok pre Slovensko, ale najmä pre Východ. Minister financií a expremiér Igor Matovič však otočil a dnes túto investíciu zhadzuje.

Čínska firma CATL postaví v Maďarsku továreň na výrobu batérií za 7,1 miliárd eur. Práve táto továreň by mala byť najväčšou svojho druhu v Európe. Práve táto investícia vyvolala u ministra Matoviča pocit, že Volvo sa mu máli. Ako inak, zaútočil aj na ministra hospodárstva z SaS Richarda Sulíka. 

Konflikty medzi oboma ministrami vyústili do toho, že SaS na začiatku leta vypovedala koaličnú zmluvu s tým, že požaduje odchod ministra Matoviča z vlády. Proti tomu sa postavilo predsedníctvo hnutia OĽaNO a žiadnu dohodu neprinieslo ani včerajšie rokovanie zúčastnených na Bôriku.

"Gratulujem maďarskému ministrovi hospodárstva k tomu, že neštrajkuje a pracuje… Takto sa to robí, do psej matere! Megaivestícia 5-krát väčšia ako Volvo. Maďari idú ako rakety a my popri nich vyzeráme ako chudobní príbuzní," napísal Igor Matovič na svojom profile na sociálnej sieti. 

SaS sa stavia na odpor

"Igor Matovič bol na rokovaní so zástupcami Volvo v Göteborgu. Viem to, lebo som sedel vedľa neho. Mal príležitosť povedať im, že sa mu máli, že by radšej chcel čínsku baterkáreň. Na ktorú mimochodom nemáme ani miesto, ani ľudí, ani energetickú kapacitu. Namiesto toho tíško šúchal nohami. Vykrikovať totiž vie len na facebooku, kde len sekunduje šéfovi hospodárskeho výboru Kremskému, ktorý, mimochodom, má toto ovládať ešte lepšie ako Matovič," poznamenal Ladislav Matejka z SaS na sociálnej sieti s tým, že dvanásť rokov tu vláda Smerohlasu kašlala na prípravu na investície.

"Mali sme nula priemyselných parkov vhodných pre akého zamestnávateľa. Práve za terajšieho vedenia MH sa podarili historické dohody. Valaliky, Rimavská Sobota, Sabinov a pracujeme ďalej. To by tiež mali títo dvaja spomínaní pani vedieť. Ak nevedia, treba si doštudovat a nestrapňovať sa. Práve takéto vyjadrenia totiž zneisťujú firmy, ktoré by Slovensko zvažovali. Prosím Vás, páni Matovič a Kremský, okamžite s tým prestaňte," uzavrel saskár. 

"Igor Matovič ma takmer každý deň presviedča, že naše rozhodnutie odísť z koalície, ak on ostane vo vláde, je správne," uviedol pre Noviny PLUS TV JOJ Richard Sulík. 

"Presne pre toto by mal Igor Matovič konečne odísť z vlády. Nevie žiť bez neustáleho konfliktu, klamstiev a urážania ostatných. Robí to od prvého dňa. Vďaka vytrvalej práci Richarda Sulíka sa podarilo pritiahnuť sem Volvo, pričom Igor Matovič sa v tom čase veľmi rád postavil na tlačovku vedľa Richarda Sulíka pri prezentácii tejto kľúčovej investície," napísal na sociálnej sieti minister školstva za SaS. 

"Takéto vyjadrenie ministra financií je hlúpa urážka partnerov z Volva (ďalšia v poradí po urážkach prezidentky, ministrov, občanov, učiteľov, novinárov a podobne). Mal by vedieť, že Slovensko by sa na takéhoto investora muselo pripravovať omnoho dlhšie než trvá táto vláda. 12 rokov sa príprava na investície zanedbávala," poznamenal Branislav Gröhling ďalej. 

"Príchod investora nie je ako tlačovka Igora Matoviča, kde si za pochodu niečo vymyslí, na druhý deň sa to úplne zle zrealizuje (ako krúžkovné) a na tretí deň sa na to zabudne. Vyžaduje si to desiatky až stovky hodín rokovaní, potrebujete mať nielen personálne kapacity, ale napríklad aj energetické siete a veľa ďalších vecí. Potrebujeme na to napríklad aj zákon o významných investíciách, ktorý mesiace blokovalo práve OĽANO. Som zvedavý, kedy si konečne aj koaliční kolegovia uvedomia, že pri takomto správaní ministra financií sa fungovať nedá," uzavrel svoj príspevok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie