Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Poslanec Vetrák chystá "bič" na kontrolu majetku poslancov. Tvrdo sa doňho pustili Robert Kaliňák aj Šutaj Eštok
Zdielať na

Poslanec Vetrák chystá "bič" na kontrolu majetku poslancov. Tvrdo sa doňho pustili Robert Kaliňák aj Šutaj Eštok

BRATISLAVA / Poslanec Milan Vetrák (OĽaNO) by chcel novelu zákona dostať do Ústavy SR, už teraz je však zrejmé, že podporu pre svoj zákon bude hľadať ťažko.

Poslanec o svojom zámere informoval na sociálnej sieti. Nakoľko daňové priznania verejných činiteľov považuje za problematické chce, aby ich kontroloval nový úrad. S pochopením sa však nestretol ani v opozícii a problém zrejme bude aj (ne)koalícii. 

"Do konca volebného obdobia plánujeme zriadiť Úrad na ochranu verejného záujmu, ktorý by mal pod kontrolou majetkové priznania všetkých verejných funkcionárov vrátane zamestnancov štátnej a verejnej služby," uviedol Vetrák na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti. 

Všetko je zatiaľ v štádiu príprav

Predseda ústavnoprávneho výboru pre Noviny PLUS TV JOJ povedal, že materiál chce najprv podať na vládu, ale už začiatkom septembra by chcel absolvovať medzirezortné pripomienkové konanie. Ako špecifikoval Úrad by mal kontrolovať daňové priznania verejných činiteľov, ale aj ďalších pracovníkom v štátnej správe. Okrem komunálnych poslancov by úradu podliehali aj poslanci Národnej rady. 

Poslanec sa pre Noviny PLUS TV JOJ odvolal aj na skutočnosť, že tento zámer je súčasťou programového vyhlásenia vlády. "Úrad by kontroloval daňové priznania, konflikty záujmov, ale aj etické porušenia. Mal by sa zaoberať aj kontrolou lobingu," poznamenal poslanec Vetrák a dodal, že o časť o lobingu ešte nie je pripravená a prijatá. 

Debata je aj o tom, že by sa úrad zaoberal aj všetci zamestnanci a to vrátane tých, ktorí pôsobia v ozbrojených silách. Čo sa týka zamestnancov verejnej správy, konečné rozhodnutie ešte nepadlo. Kľúčové je podľa Vetráka aj to, ako budú prepojené informačné systémy. Od štátneho IT teda zavisí aj to, koľko bude musieť mať úrad zamestnancov. 

SaS bude zrejme proti

Šéf finančného výboru za SaS Marián Viskupič si ďalší úrad nevie ani predstaviť. "Máme stále rastúci počet úradníkov a bude stále ťažšie ich zaplatiť," povedal poslanec za SaS pre Noviny PLUS s tým, že nový úrad by bol ďalšou záťažou pre štátny rozpočet. 

"Úprimne si nemyslím, že by to v konečnom dôsledku reálne pomohlo. Politikom sa neverí, politici sa kontrolujú. To je fakt. Treba to však robiť efektívne, čo doteraz tak nebolo," pokračoval Viskupič s tým, že už teraz je to obrovské papierové cvičenie s otáznou efektivitou. 

Národná rada môže kontrolovať iba sama seba, odkazuje Kaliňák

Exminister vnútra za Smer-SD si nevie predstaviť, ako by poslancov NR SR mohol kontrolovať nejaký úrad. "Poslanci sú najvyššie postavení v štáte," uviedol pre Noviny PLUS TV JOJ a dodal, že by ho zaujímalo, kto bude konkrétny úrad kontrolovať tak, aby si svoju robotu robil dôsledne. "Poslanci môžu kontrolovať len sami seba a nejaký úrad je kontra ústava. To však v prípade pána Vetráka stáva často. Všakže," dodal exmiister vnútra s a dodal, že za tejto vlády byrokratizácia mohutnie najvýraznejšie. 

"Môže to byť zaujímavé v prípade komunálnych poslancov, alebo riaditeľov štátnych podnikov, ale čo to vyrieši? Je to populistický návrh, ktorý nemá ani hlavu, ani pätu," uzavrel Robert Kaliňák, ktorý aktuálne čelí obvineniu v kauze Súmrak rovnako, ako expremiér Robert Fico či bývalý šéf polície Tibor Gašpar.

Nech sa stará najmä o svojho šéfa, odkázal Hlasista

Opozičný poslanec Matúš Šutaj Eštek (Hlas-SD) Milanovi Vetrákovi odkázal, aby sa zameral najmä na svojho straníckeho šéfa. "Ja by som mu odporučil, že keď tak veľmi chce venovať pozornosť majetkovým priznaniam politikov, aby sa venoval majetkovému priznaniu svojho šéfa, ktorý je oficiálne bezdomovcom, nič nevlastní a nič si neprenajíma," povedal Šutaj Eštok pre Noviny PLUS TV JOJ s tým, že najprv by si mal Milan vetrák upratať doma a následne zakladať ďalšie zbytočné úrady. 

​Vetrák sa kritike bráni

S tým, že by bol takýto úrad a forma kontroly protiústavná Vetrák nesúhlasí. "My pri tvorbe tohto úradu vychádzame z Francúzska a Írske, kde tieto úrady rovnako kontrolujú poslancov," vysvetlil Vetrák s tým, že problém by bol, ak by mala byť dôsledkom strata poslaneckého mandátu v prípade sankcie.

"O strate mandátu by rozhodovalo plénum NR SR," dodal Vetrák s tým, že pokiaľ by išlo o iné sankcie než je strata niekoľkomesačných platov, tak o tých by rozhodoval úrad. "Nie je to o tom, že by poslanci podliehali úradu, rovnako ako je to v prípade úradu na ochranu oznamovateľov," dodal Vetrák na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie