Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Je známy návrh zmeny platov zdravotných sestier: Započítajú sa odrobené roky, v niektorých prípadoch stúpnu o tretinu
Zdielať na

Je známy návrh zmeny platov zdravotných sestier: Započítajú sa odrobené roky, v niektorých prípadoch stúpnu o tretinu

BRATISLAVA / Minister financií Igora Matovič (OĽaNO) a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) sa dohodli na zvýšenie platov zdravotných sestier. Ten by mal okrem iného namotivovať aj tých pracovníkov, ktorí sa zamestnali v zahraničí či v inom odbore. V určitých prípadoch by si zdravotné sestry mohli prilepšiť o viac než 30 %.

​"Všetci určite vnímame, že situácia v zdravotníctve nie je dobrá," povedal na úvod minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO) s tým, že najvypuklejší problém je medzi zdravotnými sestrami v ústavných zdravotníckych zariadeniach. Minister verí, že zvýšenie platov zdravotných sestier pomôže k stabilizácii situácie i k návratu sestier zo zahraničia na Slovensko. "Pracujeme s balíkom približne 200 miliónov eur," dodal Matovič.

"Zdravotné sestry tvoria 50 % odborného personálu zdravotníkov, preto ich riešime ako prvé," dodal minister zdravotníctva s tým, že v piatok (19.8.) budú pokračovať rokovania o platoch lekárov. "Nemusia sa báť ani lekári, ani sanitári, ani iný odborný personál," dodal.

​Minister Matovič na brífingu povedal, že verejné financie sú v dobrom stave, dôkazom toho je podľa neho súčasný deficit Slovenska. "Zákon o nim mzd nárokoch hovorí o tom, koľko zdrav munia minimálne zarobiť," povedal s tým, že ide o garantovaný plat zo strany štátu. Mnoho zdavotných sestier podľa Matoviča odchádza pracovať do Českej republiky, práve kvôli tomu pripravili systém, ktorý môže byť konkurencieschopný tomu českému. "Dávame verejnú výzvu zdravotným sestrém," dodal Matovič. 

"Na budúci rok všetkým zravotníkov vzrastú platy o 6,88 %. Navyše voči tomu zvyšujeme koeficienty, ktoré sa dlhé roky nemenili a zavádzame aj započítavania rokov praxe," vysvetlil Matovič. Zdravotné sestry a pôrodné asistentky majú mať podľa návrhu navýšený koeficient na 1-násobok priemernej mzdy a za každý odpracovaný rok by sa mal mesačný plat zvýšiť o 1 %, avšak do maximálnej výšky 20 %. "Pri 20-ročnej praxi je to rozdiel o 35 %," dodal Matovič. Nástupný plat zdravotnej sestry by sa tak tak zvýšiť o 20 % a pri sestre s 20-ročnou praxou by šlo o navýšenie o 44,3 %.

Zdravotné sestry alebo pôrodné asistentky, ktoré vykonávajú špecializovanú pracovnú činnosť, by si mali tiež polepšiť. Koeficient by sa mal zvýšiť z 1,06 násobku priemernej mzdy na 1,1-násobok. Zároveň by sa im každý rok mal zvýšiť plat o 1 % priemernej mzdy.

Najčítanejšie