Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Matovič tvrdí, že rekordne zdvihne platy sestrám. Nič sa nedeje len tak, reaguje šéf odborov Visolajský
Zdielať na

Matovič tvrdí, že rekordne zdvihne platy sestrám. Nič sa nedeje len tak, reaguje šéf odborov Visolajský

BRATISLAVA / Po mesiacoch rokovaní sa zdá, že zvýšenia platov sa dočkajú aspoň zdravotné sestry. Nízke platy, ale aj nevyhovujúce podmienky spôsobujú, že v zdravotnom systéme chýbajú tisícky zdravotných sestier a pomocných profesií.

Minister financií a expremiér Igor Matovič (OĽaNO) zverejnil príspevok venujúci sa zvyšujúcim platom uprostred noci. "Ľuďom sme pred voľbami sľúbili nekradnúť. Nekradneme. Nebrať úplatky. Neberieme. Ísť po krku podvodníkom - výrazne sme znížili daňové podvody. Šetriť - každé euro otáčame trikrát … a tak napriek všetkým možným ťažkým krízam máme priebežný stav verejných financií v lepšom stave ako v úplne bezkrízovom roku 2019," napísal minister financií, ktorý opakovane tvrdil, že na zvyšovanie platov učiteľov, či vyplácanie peňazí pre firmy z envirofondu nie je možné pre nedostatok finančných prostriedkov. 

"A preto… sa môžeme z ušetreného mála podeliť … a zrejme ešte dnes, zverejníme návrh na historicky najvyšší nárast platov zdravotných sestier v nemocniciach, ktorého prepočty som pred chvíľou dokončil. Verím, že sestričky a ich rodiny toto mimoriadne prilepšenie príjmu ako ospravedlnenie a zadosťučinenie za všetky predošlé vlády, ktoré na nich kašlali. ps. Môžem zatiaľ prezradiť, že navrhneme zvýšiť aj základný plat … aj zavedenie príplatku za roky praxe," pokračoval ďalej. 

Šéf odborov tvrdí, že v rokovania budú pokračovať

"Som veľmi rád, že sestry dostanú vďaka pohrozeniu lekárov - našimi výpoveďami vyššie mzdy. Sestry si to zaslúžia. Bola to jedna z našich požiadaviek. Ďakujeme. Ak dodržia politici to, čo sľúbili, tak z našich 8 požiadaviek budú splnené už dve. Ideme ďalej, zajtra - v piatok po rokovaní s premiérom budeme informovať verejnosť o našich ďalších krokoch. Nič sa nedeje len tak," zverejnil šéf lekárskych odborov na sociálnej sieti. 

Dúfam, že to nepočítal on sám, reagoval analytik Smatana

"Cieľom tohto postu nie je komentovať to, že pevne verím, že to pán minister sám nepočítal, ale že si vybral jednu z alternatív, ktorú pripravilo IFP-UHP-IZA a je to kompromis našich finančných možností a požiadaviek odborárov," začal analytik s tým, že jedna časť statusu ministra financií ho doslova vydesila. 

"Čo ma však na tom statuse priam vydesilo, je prízvuk na „platy v nemocniciach“. Prečo? Je pravda, že súčasná legislatíva (zákon 578/2004) definuje koeficienty miezd len pre zdravotníkov v nemocniciach. Obdobne tomu je napríklad v Česku aj v iných krajinách. V praxi to znamená to, že keď sa pripravuje rozpočet, tak sa pozrie na prirodzenú valorizáciu (na budúci rok cca 6,8%) a to sa „dá“ do rozpočtu nemocníc," uviedol Smatana. 

Podľa analytika ambulancie síce nemajú v zákone garanciu navýšenia, ale v praxi to funguje tak, že sa zoberie navýšenie „ako keby robili v nemocnici“, očistí sa to o príplatky za nočné, ktoré nemajú v ambulanciách a tá suma sa dá do rozpočtu na ambulantnú sféru.

"Je to logické, férové a funguje to tak v každej krajine v našom okolí. Aby ste si to vedeli predstaviť na nejakom čísle, tak dlhodobý priemer pomeru miezd nemocnice: ambulancie bol okolo 100 : 35 až 40. Čiže ak sa navýšili v rozpočte mzdy v nemocniciach napríklad o 100 mil. EUR, do ambulancií sa alokovalo niekde okolo extra 35-40 mil. EUR," uzavrel analytik Martin Smatana. 

Richard Raši ministra za OĽaNO ostro kritizuje

Richard Raši sa v úvode svojho vyjadrenia poznamenal, že "Matovič v noci oznámil zdravotným sestrám, že oni v OĽANO sa rozhodli im pridať na platoch, lebo sestry poslúchali, nevyhrážali sa výpoveďami, lebo majú Moniku Kaveckú, lebo Igorova mama bola sestrička," poznamenal Hlasista s tým, že sa mu asi sníva. 

"Zdravotné sestry zvýšit platy potrebujú, to je bez debaty, a nie o desiatky, ale o stovky eur. Ale nielen ony. V zdravotníctve sú aj iné povolania. Matovič však vie, že v starom Ríme platilo heslo- Rozdeľuj a panuj, a toto v ľuďoch zostalo dodnes. Šéfka sesterských odborov Kavecká, mimochodom stále obvinená za machinácie vo verejnom obstarávaní, už dávno nie je sestra," pokračoval Raši ďalej s tým, že Kavecká je starostkou a Matovičovou vernou poslankyňou, ktorá sedí v parlamente od jari 2020.

"A viete koľkokrát za dva a pol roka navrhla zvýšenie platov sestier? Ani raz! A nielen v parlamente, ani na zdravotníckom výbore. Ak si Matovič váži sestry ako svoju mamu, tiež ich iba využije. Tak ako ju, keď si chcel znížiť daňový základ, okradnúť štát a jeho mama každý deň v roku podľa jeho účtovníctva najazdila na starej fábii vyše 600 kilometrov... A ešte jedna poznámka. Sestry sa výpoveďami nevyhrážali, ony rovno zo zdravotníctva odchádzali, keď im to zrušením núdzového stavu po covide umožnil," poznamenal Raši ďalej a zdôraznil, že vláda údaje o odchodoch nikdy nezverejnila.  

"Toto všetko sú čisté fakty, na základe ktorých tvrdím, že Matovič, Kavecká a všetci ostatní poslanci OĽANO ohrozujú nielen slovenské zdravotníctvo, ale aj zdravie 5,5 milóna občanov Slovenska, ktorých onedlho nebude mať kto liečiť, odviezť do nemocnice, spraviť im laboratórne vyšetrenie," uzavrel Richard Raši. 

Súvisiace články

Najčítanejšie