Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Heger sľubuje konkrétne riešenia koaličnej krízy: Sú to len formality, napríklad tresty za útoky, reaguje SaS
Zdielať na

Heger sľubuje konkrétne riešenia koaličnej krízy: Sú to len formality, napríklad tresty za útoky, reaguje SaS

BRATISLAVA / Premiéra Eduard Heger (OĽaNO) sľubuje konkrétne riešenia koaličnej krízy, no zdá sa, že SaS s nimi nesúhlasí. Líder strany Richard Sulík sa totiž vyjadril, že aj naďalej trvajú na odchode šéfa OĽaNO Igora Matoviča z vlády.

Čo prinesie sobotné (20.8.) rokovanie vládnych strán? Kým z minulotýždňového takmer trojhodinového rokovania odchádzali zástupcovia strán sklamaní, tentokrát sa to môže zmeniť. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) totiž avizoval, že príde s konkrétnymi návrhmi. "Verím, že SaS bude ochotná urobiť krok späť a bude môcť na jeseň pokračovať v spolupráci v rámci štvorkoalície," povedal Heger pre TASR.

Na slová premiéra reagoval aj predseda parlamentu a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár, podľa ktorého OĽaNO prichádza s viacerými opatreniami či mechanizmami. Upozornil tiež, že už nejde len o spor lídra OĽaNO Igora Matoviča a predsedu SaS Richarda Sulíka, ale o budúcnosť krajiny. Ponuku OĽaNO by na mieste SaS prijal.

Pozrite si vyjadrenie OĽaNO po minulotýždňovom rokovaní na Bôriku:

​SaS s návrhmi nesúhlasí

Liberáli reagovali, že ide len o "formálne návrhy ". Dodali, že OĽaNO ignorovalo ich varovania, že ich trpezlivosť nie je nekonečná aj slová o prelomení veta prezidentky. "Teraz predstavitelia OĽaNO ignorujú našu požiadavku na odchod Igora Matoviča a namiesto toho prichádzajú s nefunkčnými návrhmi fungovania koalície, ako sú napríklad tresty za útoky," napísal Sulík. Dodal, že práve Matovič deň po minulotýždňovom rokovaní začal s útokmi na liberálov.

​SaS tak stále trvá na svojom - na koalícii bez lídra OĽaNO. "Ak je prioritou našich partnerov Slovensko, očakávam, že si pred zajtrajším rokovaním dajú na misku váh odchod štyroch ministrov SaS z vlády vs funkcia pre Igora Matoviča," dodal podpredseda strany a minister školstva Branislav Gröhling.

V hre je aj menšinová vláda

Rokovanie o budúcnosti zatiaľ nepriniesli žiadne riešenia. Možnosť menšinovej vlády či predčasných volieb však už pripustili viacerí členovia vlády. "Menšinová vláda je faktom. Bude záležať, akým spôsobom sa bude chovať k tejto menšinovej vláde SaS,“ povedal Kollár nedávno. 

Súvisiace články

Najčítanejšie