Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Premiér Eduard Heger pred rokovaním o budúcnosti vlády vyzýva na spoluprácu
Zdielať na

Premiér Eduard Heger pred rokovaním o budúcnosti vlády vyzýva na spoluprácu

BRATISLAVA / Dnešné rokovanie o budúcnosti vlády na Bôriku by mohlo mať v rámci zachovania vlády rozhodujúci charakter. Premiér Eduard Heger zdôraznil, že dôležitá je spolupráca. Prezidentka zase apeluje na rýchle riešenie.

"Slovensko je malá krajina s veľkými výzvami. Dokážeme ich zdolať len a len spoluprácou. Predovšetkým spoluprácou demokratických strán, ktoré politickú prácu berú ako službu občanom a po voľbách v roku 2020 vytvorili vládnu koalíciu. Som presvedčený, že ak na dnešné stretnutie prídeme s ochotou spolupracovať v záujme Slovenska, budeme na dobrej ceste vyriešiť si naše vnútorné problémy," uviedol v stanovisku premiér Eduard Heger. 

Premiér zdôraznil, že tak môžu urobiť prostredníctvom jasnejších a transparentnejších pravidiel fungovania. "Čelíme dnes mimoriadnym udalostiam - očista spoločnosti, vojna na Ukrajine, enormný rast cien energií i prítomnosť pandémie, ktorá nie a nie doznieť. Preto očakávam od kolegov, že na toto stretnutie prídu so silným presvedčením, že Slovensko dnes potrebuje stabilnú vládu, ktorá sa opiera o fungujúcu parlamentnú väčšinu," pokračoval Heger. 

"A chcem veriť, že bude splnená aj druhá podmienka na vyriešenie tejto krízy - a to, že sa budeme rešpektovať a počúvať. Je to naša povinnosť voči voličom, ktorí nám dali mandát vládnuť štyri roky a posunúť Slovensko dopredu.Vychádzam aj z toho, že sme sa v drvivej väčšine prípadov vždy dohodli a máme za sebou aj výsledky," dodal na záver. 

Kompletná zostava?

Na piatkovom stretnutí predstaviteľov koalície sa zúčastní aj strana Za ľudí. Jana Žitňanská, ktorá potvrdila svoju účasť dúfa, že sa štvorkoalícia ešte môže dohodnúť na tom, aby v nejakej podobe dovládla do konca volebného obdobia.

Žitňanská by bola podľa svojich slov rada, keby stretnutie nebolo posledným, ale naopak, prvým rokovaním o tom, ako pôjde štvorkoalícia ďalej. "Pevne dúfam, že ešte stále existuje cesta sa dohodnúť, aby sme v nejakej podobe dovládli," uviedla pre TASR s tým, že prediskutovať to treba vnútri a neobťažovať ľudí možnými konštrukciami.

Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová v stanovisku pre TASR doplnila, že na rokovaniach budú presadzovať zotrvanie štvorkoalície. "Potrebujeme funkčnú koalíciu a v rámci rokovaní urobíme maximum pre normalizáciu vzťahov," uviedla s tým, že strana Za ľudí nie je súčasťou sporov. "Je nezodpovedné a nepoctivé voči občanom Slovenska rozbíjať vládnu koalíciu v čase, keď Slovensko čakajú najťažšie časy za posledné desaťročia - celosvetová inflácia, celoeurópska energetická kríza a vojna za našimi hranicami," upozornila.

Podľa Remišovej treba investovať energiu do riešenia problémov ľudí na Slovensku, nie do osobných sporov medzi koaličnými partnermi. Stretnutie vo vládnom hoteli Bôrik zvolalo OĽANO. Vo štvrtok (11. 8.) predsedníctvo a poslanci hnutia vyhlásili, že ich líder Igor Matovič ostane ministrom financií aj po uplynutí ultimáta od strany SaS a ich stanovisko je nemenné.

SaS už potvrdila svoju účasť na piatkovom rokovaní. Okrem šéfa strany a vicepremiéra Richarda Sulíka má prísť ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a podpredseda strany a minister školstva Branislav Gröhling. Liberáli vypovedali koaličnú zmluvu a žiadajú vypracovanie novej. Ich požiadavkou je aj odchod Matoviča z vlády. Ak sa požiadavky nenaplnia do konca augusta, ministri za SaS podajú demisiu.

​Zuzana Čaputová vyzýva na rýchle riešenie

Prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje za dôležité, aby sa vnútropolitická koaličná kríza riešila čo najskôr a s čo najjasnejším výsledkom. K svojmu ďalšiemu postoju a krokom sa hlava štátu vyjadrí po stretnutí koaličných predstaviteľov, ktorí sa majú v piatok zaoberať riešením situácie.

"Je dôležité, že aktéri koaličnej krízy, teda koaličné strany, budú mať stretnutie. Uvidíme ako stretnutie dopadne, aké budú jeho závery. To, čo považujem za dôležité, je, aby sa vnútropolitická kríza riešila čo najskôr a s čo najjasnejším výsledkom," uviedla hlava štátu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie