Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Lekári sú pripravení podať hromadné výpovede: Vyššie platy nevyriešia problémy zdravotníctva, hovoria odborári
Zdielať na

Lekári sú pripravení podať hromadné výpovede: Vyššie platy nevyriešia problémy zdravotníctva, hovoria odborári

BRATISLAVA / Ministri zdravotníctva Vladimír Lengvarský a financií Igor Matovič predstavili návrh na vyššie platy lekárov a záchranárov. Lekárski odborári však nesúhlasia a sú pripravení dať výpovede.

Na budúci rok stúpnu lekárskym pracovníkom platy automaticky o 6,88 %, ide o platový automat. Podobne ako to bolo pri návrhu na vyššie platy zdravotných sestier, aj pri lekároch sa zvýšia koeficienty a započítajú roky praxe.

"Vychádzali sme z odmedňovania lekárov bez atestácie," povedal Matovič. Vláda chce podľa návrhu lekárom zvýšiť základný koeficient mzdy z 1,25 násobku priemernej mzdy na 1,4 násobok. Za každý odpracovaný rok sa zároveň zvýši plat lekárov o 1 % priemernej mzdy, avšak maximálne do 20 percent. Rovnako to je aj v návrhu na vyššie platy zdravotných sestier, ktorý ministri predstavili vo štvrtok (18.8.).

​Platy tak môžu vstúpnuť lekárom o 28 %. "V priemere lekár po týchto zmenách zarobí o 550 eur viac," povedal Matovič s tým, že lekár v ústavnej zdravotnej starostlivosti tak zarobí v prieme 4000 eur. 

Záchranárom by sa po novom mohol zvýšiť koeficient z 1,05 násobku priemernej mzdy na 1,08 násobok. "V roku 2019 sa koeficient zvyšoval, preto je jeho nárast nižší," vysvetlil Matovič. Rovnako ako pri lekároch, platí aj pri záchranároch, že za každý odpracovaný rok získajú navýšenie platov o 1 % z priemernej mzdy, ašak najviac o 20 %. "Ich plat sa zvýši v prieme 23 %," dodal Matovič. Lengvarský povedal, že návrh už predstavili záchranárom, avšak nebolo to to, čo žiadali. 

LOZ nesúhlasí

"Predostreli sme 8 požiadaviek. Nielen my, ale aj odborníci hovoria, že slovenské zdravotníctvo speje ku kolapsu," povedal predseda LOZ Peter Visolajský krátko po skončení tlačovej konferencie ministrov. 

"Dodnes, hoci sme to žiadali, vláda nepriniesla žiadne riešenie, nepovedala nám konkrétne kroky, ako ide riešiť problémy zdravotníctva. Nepočuli sme ich ani dnes," dodal s tým, že odborári opakujú, že hoci mzdy sú dôležité, len samotné navýšenie platov tieto problémy nevyrieši. "Aj dnes sme žiadali, aby nám boli predostreli reálne kroky,"  pokračoval s tým, že ich zaujíma napríklad spôsob financovania nemocníc či zavedenie systému DRG. 

Lekári podávajú hromadné výpovede

"Sme radi, že sa nám podarilo vládu dotlačiť do toho, aby riešili platy sestier," povedal Vislolajský. Podľa svojich slov nie je presvedčený o tom, či sa im skutočne podarí dotiahnuť slovenské zdravotné sestry späť na Slovensko.

"Vláda nepochopiila, že nežiadame vyššie platy, ale žiadame, aby vláda zabránila kolapsu zdravotníctva, ktoré reálne hrozí," dodal Visolajský s tým, že sú donútení podať hromadné výpovede. "Chcem poprosiť všetkých kolegov v nemocniciach, aby sa k nám pridali a donútili takto konať vládu," zakončil.

Celé vyjadrenie Visolajského nájdete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie