Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Marcinková navrhuje zmenu pri voľbe ombudsmana: Na nového šéfa úradu čaká vyše 400 prípadov, chceme tomu zabrániť
Zdielať na

Marcinková navrhuje zmenu pri voľbe ombudsmana: Na nového šéfa úradu čaká vyše 400 prípadov, chceme tomu zabrániť

BARATISLAVA / Úrad verejného ochrancu práv je aj naďalej bez vedenia. Mária Patakyová odišla z vedenia úradu koncom marca, poslancov čaká hlasovanie na októbrovej schôdzi. Poslankyne SaS preto pripravili návrh zákona, ktorý by podobným situáciám predchádzal.

Poslankyňa SaS Vladimíra Marcinková upozornila, že úrad je paralyzovaný od marca tohto roku. Zdôraznila, že naprieč koalíciou "Od 29. marca je úrad neobsadený, a tak aj nefunkčný," povedala s tým, že na stole na nového ombudsmana čaká viac než 400 prípadov. Dodala, že je to úrad garantovaný Ústavou a skritizovala šéfa NRSR Borisa Kollára, že voľbu nového ombudsmana presunul na októbrovú schôdzu.

"Spočiatku to bolo o snahe nájsť spoločného kandidáta. Ten termín sa opätovne posúval," vysvetlila šéfka klubu SaS Anna Zemanová s tým, že na konkrétne dôvody je potrebné pýtať sa samotného Kollára.

Poslankyne preto pripravili návrh, podľa ktorého by sa podobné situácie nemali opakovať. "Navrhli sme ústavnú zmenu, ktorá v prípade, ktorá je aj v súčasnosti ponechá funkciu ombudsmanovi, kým sa nezvolí nový," vysvetlila Marcinková. Dodala, že na čelo úradu navrhujú Mariána Töröka. Na jej podporu je teda potrebných vyzbierať 90 hlasov poslancov. "Viedla som debaty s viacerými stranami o budúcom ombudsmanovi a jeho meno sa objavilo medzi viacerými bez ohľadu na našu nomináciu," dodala Marcinková.

Úrad je neobsadený už niekoľko mesiacov

Na čele úradu stála naposledy Mária Patayková, ktorá z funkcie odišla na konci marca tohto roku. Neplánuje sa opätovne uchádzať o toto miesto. Odvtedy sa koalícii nepodarilo nájsť žiadneho priechodného kandidáta, ktorý by ju zastúpil. Voľba nového kandidáta sa naposledy presunula na októbrovú schôdzu. 

"V dôsledku neustáleho odsúvania voľby sa hromadia podnety určené na posúdenie a podpis na stole budúceho ombudsmana. Aktuálne je ich 381 a počet bude stúpať," reagovala Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu Kancelárie verejného ochrancu práv pre TASR. Pôvodne sa totiž voľba nového šéfa úradu mala konať vo februári, no odvtedy sa posúva. Poslanci môžu nahlasovať kandidátov do konca septembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie