Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Krajniak predstavil inflačnú pomoc pre dôchodcov: Naše návrhy sú výhodnejšie než predčasná valorizácia
Zdielať na

Krajniak predstavil inflačnú pomoc pre dôchodcov: Naše návrhy sú výhodnejšie než predčasná valorizácia

BRATISLAVA / Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny prichádza s protiinflačnou pomocou pre dôchodcov. Ako šéf rezortu Milan Krajniak (Sme rodina) povedal, v súčasnosti pracujú s troma alternatívami. Na základe rokovaní s ministerstvom financií i viacerými organizáciami vyberú jeden z nich.

Koaličné hnutie Sme rodina predstavilo návrhy pomoci pre dôchodcov. "Rokovania s ministerstvom financií a Jednotou dôchodcov Slovenska pokračujú," povedal Krajniak. V súčasnosti má rezort práce pripravené tri alternatívy, s ktorými pracuje. 

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny

​Prvou alternatívou by bola jednorazová dávka vo výške 150 € pre každého dôchodcu. Krajniak očakáva, že celkové náklady by v tomto prípade boli 216 miliónov €. Druhou alternatívou je príspevok, ktorý by sa odvíjal od súčasnej výšky dôchodkov. Najvyšší príspevok by bol vo výške 200 € pre seniorov s najnižšími dôchodkami a 50 € pre tých s najvyššími dôchodkami. V tomto prípade sú očakávané výdavky v hodnote približne 198,3 miliónov €.

​Treťou alternatívou je vyplatenie 70 % z výšky 13. dôchodku. V tomto prípade by bola výška pomoci medzi 210 a 30 €.  "V tomto prípade by sme vychádzali zo súčasnej legislatívy," dodal Krajniak. Očakávané náklady sú približne 211 miliónov €. Krajniak dodal, že tieto tri návrhy sa zdajú byť výhodnejšie než spustiť predčasnú valorizáciu dôchodkov.

"Dodržali sme svoje slovo, že do konca augusta predložíme návrhy," povedal šéf Sme rodina a predseda Národnej rady Boris Kollár s tým, že predložiť do Národnej rady chcú finálny návrh čo najviac. Rezort čakajú ešte rokovania s dôchodcovskými organizáciami. Krajniak by chcel, aby sa týchto stretnutí zúčastnil aj predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO).

Súvisiace články

Najčítanejšie