Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Čaputová reagovala na zvrat vo vládnej kríze: Nehazardujme s trpezlivosťou občanov, súboj politikov ľudí nezaujíma
Zdielať na

Čaputová reagovala na zvrat vo vládnej kríze: Nehazardujme s trpezlivosťou občanov, súboj politikov ľudí nezaujíma

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová sa stretla s predsedom vlády Eduardom Hegerom (OĽaNO) a predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom (Sme rodina). Spoločne sa rozprávali o vládnej kríze, ktorá sa mala v stredu (31.8.) oficiálne vyriešiť. Premiérovi adreovala viacero požiadaviek.

"Slovensko dva mesiace čakalo na to, aby vládna koalícia prestala riešiť samú seba, ale aby riešila problémy krajiny," začala prezidentka Zuzana Čaputová po stretnutí s dvoma ďalšími najvyššími ústavnými činiteľmi. Reagovala tak na dnešné podmienky hnutia OĽaNO, ktorými podmieňuje odchod ministra financií Igora Matoviča z vlády. 

Načasovanie, s ktorým Matovičovo hnutie prišlo, skritizovala. "To vážne musel minister financií čakať s týmto krokom do posledného dňa?" pýtala sa prezidentka s tým, že vládny súboj už nikoho nezaujíma a v situácii akou je táto, sa vládnuť nedá. 

Hlavva štátu zdôraznila, že Slovensko čelí viacerým krízam, kolabuje zdravotníctvo a problém majú aj podnikatelia. "Nehazardujme ďalej s ich (občanskou, pozn. red.) trpezlivosťou," dodala s tým, že Hegera pred viac než rokom vymenovala do funkcie predsedu vlády s tým, že v parlamente bude vládnuť vo väčšina.

"Preto som dnes Eduarda Hegera požiadala, aby mi včas predložil mená nominantov na nových ministrov v prípade odchodu SaS a aby mne aj verejnosti čo najskôr predstavil spôsob, akým bude jeho menšinová vláda vládnuť a ako bude presadzovať zákony v parlamente," povedala s tým, že ho požiadala aj o to, aby sa súčasná situácia v pondelok skončila. Dodala, že zahraničné vlády vo veľkom riešia nadchádzajúce zimné mesiace a s nimi spojenú energetickú krízu, čo očakáva aj od slovenskej vlády. "Situácia v ktorej sme, si vyžaduje pevnú a funkčnú vládu," zakončila.

Súvisiace články

Najčítanejšie