Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Matovič trvá na splnení 10 bodov pomoci, Sulík podľa neho uteká od zodpovednosti
Zdielať na

Matovič trvá na splnení 10 bodov pomoci, Sulík podľa neho uteká od zodpovednosti

BRATISLAVA / Na Úrade vlády SR v Bratislave prebehlo 2. septembra rokovanie vlády. Jedným z hlavných bodov rokovania bola energetická kríza a pomoc občanom aj firmám. Po rokovaní sa vyjadril štátny tajomník minister hospodárstva Karol Galek a uviedol opatrenia, ktoré rezort navrhuje na riešenie vysokých cien energií. Na opatrenia reagovali aj minister práce Krajniak a minister financií Matovič.

Avizované opatrenia rezortu hospodárstva sú rozdelené do troch kategórií, konkrétne na opatrenia pre domácnosti, priemysel a všeobecné úsporné opatrenia. "To, čo vnímam ako pozitívne je, že energetická kríza nie je problémom ministerstva hospodárstva, je to celospoločenský problém," vyjadril sa Galek. "V stredu sme mali prvé stretnutie, kde bolo osem rezortov, dnes sme pokračovali v potrebnej debate," dodal.

Najdôležitejším opatrením je podľa štátneho tajomníka cena elektriny pre domácnosti a jej zastropovanie na budúci rok a rok 2024, na úroveň 61 eur na megawatt. "Vieme to zabezpečiť vďaka zmiešaniu lacnému plynu s tým, čo majú dnes dodávatelia k dispozícií pre domácnosti a ponúknuť to bez zmien zmlúv všetkým domácnostiam," vysvetlil Galek. Priblížil, že ceny plynu a elektriny stúpli 12 až 15-násobne. "Je potrebný zásah štátu," dodal Galek.

V rámci schémy štátnej pomoci vie štát podľa Galeka poskytnúť kompenzácie podnikom a podnikateľom zo štátneho rozpočtu. Na záver poďakoval všetkým rezortom za konštruktívnu debatu na rokovaní a celému tímu rezortu hospodárstva, ktorý sa na tvorbe opatrení podieľal. Richard Sulík sa na rokovanie pripojil na krátku dobu prostredníctvom videohovoru.

Minister Vlčan prirovnal aktuálne ceny energií k vlne tsunami

"Na spoločnom stretnutí v máji u Richarda Sulíka, za prítomnosti aj pána premiéra, som upozorňoval pána ministra Sulíka, že sa musíme pripraviť na zlyhania trhu, ktorého sme dnes svedkami," vysvetlil minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan. Ako sám povedal, je presvedčený, že sa vláde podarí prijať rýchle a účinné opatrenia. "Tie ceny energií sú ako stometrová vlna tsunami, ktorá sa valí na európsku ekonomiku," dodal. 

Podľa ministra Krajniaka opatrenia nič nevyriešia

Minister práce Krajniak uviedol, že pre neho sú dané opatrenia neprijateľné, neakceptovateľné a po zastropovaní cien dôjde k nárastu cien za elektrinu o 101% a cien plynu o 50%. "Návrh znamená, že firmy v marci skrachujú a potom im zaplatíme kompenzácie," skonštatoval. Je za oveľa tvrdšie opatrenia, nakoľko podľa neho sme ako krajina v "absolútne krízovom stave". "Nemáme žiadne konkrétne riešenie na stole, opatrenia rezortu hospodárstva nič nevyriešia," dodal Krajniak.

Richard Sulík by nemal utekať pred zodpovednosťou, uviedol Matovič

Po rokovaní vlády sa k téme energetickej krízy vyjadril aj minister financií Igor Matovič. "Dozvedali sme sa, že po zastropovaní energií budú domácnosti platiť dvakrát viac ako doteraz," vyjadril sa Matovič. Debatu štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva prirovnal k virtuálnej realite. "Toto nie je čas, kedy má minister hospodárstva zdrhnúť a tváriť sa, že má odrobené," dodal. Vysvetlil, že je za to, aby sa Richard Sulík na post ministra hospodárstva vrátil, vyriešil situáciu a neutekal pred zodpovednosťou. V takom prípade je pripravený odísť z jeho postu ministra financií. 

Premiér Eduard Heger: Teraz je to na ministrovi hospodárstva

"V podstate všetci si uvedomujeme, že energetická kríza, do ktorej vstupujeme je najväčšia od 2. svetovej vojny," začal po rokovaní vlády premiér Eduard Heger. "Teraz je to na ministrovi hospodárstva. Tak ako počas pandémie to bolo na ministrovi zdravotníctva," konštatoval premiér. Aktuálne rozdelil rokovania do kategórii. Prvou z nich je zastropovanie cien domácností. "Do konca roka sú ceny v domácnostiach zastropované. To je dobrá správa," informoval premiér. V prvej kategórii hovoril o domácnostiach, ktoré riešia od 1. januára. Momentálne ceny sú 64 eur za megawat. Pred krízou to bolo 44 eur. "Už sa k cenám nevrátime, ale hovoríme o sume, ktorú majú domácnosti utiahnuť. Tí, ktorí to nedokážu, štát sa bude snažiť pomáhať," konštatoval po rokovaní vlády Heger. Druhou diskutovanou kategóriou sú podľa neho obchodníci v oblasti plynu a energetiky. 

​Európska únia chce Putinovi zabrániť manipulovať trhom

Ceny ruského plynu v Európe by sa mali zastropovať. Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyen uviedla, že možnosti, ako to urobiť, predstavia v polovici septembra. Európska únia chce tak zabrániť ruskému prezidentovi manipulovať trhom. Zároveň by sa mal zmierniť dosah drahých energií na ľudí a firmy. Ministri financií krajín G7 zas súhlasili so zastropovaním cien ropy. Moskva varuje, že spoločnostiam, ktoré to urobia, prestane ropu dodávať. Ruský koncern Gazprom zároveň podvečer prerušil dodávky plynu do Európy cez Nord Stream 1 na dobu neurčitú. Dôvodom má byť únik oleja z turbíny.

Súvisiace články

Najčítanejšie