Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ministri pred rokovaním vlády: Rezorty SaS by mali obsadiť odborníci, nie politici, tvrdí Remišová
Zdielať na

Ministri pred rokovaním vlády: Rezorty SaS by mali obsadiť odborníci, nie politici, tvrdí Remišová

BRATISLAVA / Vláda začala mimoriadne rokovanie o cenách energií. Zrejme po jej skončení podajú traja ministri za SaS demisie. Líder SaS Richard Sulík pred rokovaním vyzval šéfa rezortu financií Igora Matoviča (OĽaNO) na odchod. Ministri za Sme rodina a Za ľudí zase deklarovali, že o nových nástupcoch štyroch ministrov sa rokuje a vláda bude zrejme ďalej pokračovať v trojkoalícii.

Líder SaS a minister hospodárstva Richard Sulík pred rokovaním vlády povedal, že zo svojho postu neuteká. Pôvodcom problémov súčasnej koalície je podľa neho šéf OĽaNO a minister financií Igor Matovič, ktorého odchod z funkcie liberáli žiadajú. Dodal, že v prípade, ak tak spraví, je pripravený vrátiť sa do vedenia rezortu spoločne so svojím tímom.

"Veľmi ma mrzí, že Igor Matovič ani nikto z OĽaNO nevyužili dva mesiace na to, aby sa mohli rozhodnúť, čo vlastne chcú a aby sme ten čas využili na plynulý prechod. Už v júli som Igora Matoviča aj Eduarda Hegera vyzval, aby mi dali meno môjho nástupcu," povedal Sulík s tým, že doposiaľ žiadne nedostal. "Okrem troch stretnutí sa neudialo nič. Meno môjho nástupcu nepoznám doteraz, a to som od stredy v demisii," vysvetlil. Zdôraznil, že namiesto toho dostali 10 požiadaviek. S viacerými bodmi nesúhlasia, no ako Sulík dodal, v SaS sú pripravení na rokovania v prípade splnenia ich ultimáta.

​Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) pred rokovaním vlády povedal, že členovia hnutia sa v utorok (6.9.) stretnú, aby spoločne prebrali ďalšie kroky. Potvrdil, že v koalícii sa spomínajú mená viacerých možných nástupcov štyroch ministrov za SaS, no nekonkretizoval ich.

"Už dva a pol roka vládneme s Igorom Matovičom. Vláda nie je spolok kamošov," vyjadril sa Krajniak k budúcnosti koalície. Dodal, že kým budú schopní presadzovať svoj program, pre Sme rodina má ďalšia spolupráca zmysel.

"Žijeme najťažšie časy. Máme celoeurópsku energetickú krízu, vojnu za našimi hranicami a vysokú infláciu, ktorej musíme čeliť," vyjadrila sa líderka Za ľudí a ministerka investícií Veronika Remišová. "Ak sa však rozhodnú odísť, pánovi premiérovi som navrhla, aby miesta po ministroch SaS neboli výsledkom politikárčenia, ale aby ich obsadili nestranníci, odborníci," vysvetlila ministerka. Dodala, že v súčasnosti je utekať z vlády zbabelosťou. Koalícia by sa podľa nej mala sústrediť najmä na obsadenie rezortov zahraničných vecí a hospodárstva. 

Celé vyjadrenie ministerky si môžete pozrieť vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie