Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kandidáti na post ministra hospodárstva majú byť na stole: Nikto s pudom sebazáchovy do toho nepôjde, reaguje Matovič
Zdielať na

Kandidáti na post ministra hospodárstva majú byť na stole: Nikto s pudom sebazáchovy do toho nepôjde, reaguje Matovič

BRATISLAVA / Minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík v stredu (31.8.) podal demisiu, čím naplnil svoje ultimátum zo začiatku júla. Ak sa nič nezmení, zvyšní traja ministri za SaS by tak mali urobiť v pondelok (5.9.). Otázkou ostáva, kto ich vo funkcii nahradí.

Zrejme najviac diskutované je meno nového ministra hospodárstva. Tento rezort totiž v najbližších mesiacoch bude musieť riešiť energetickú krízu a stúpajúce ceny. Súčasné vedenie rezortu pracuje na opatreniach, ktoré majú pomôcť domácnostiam i podnikateľom. Aj napriek tomu, že vláda o tom v piatok (2.9.) rokovala už niekoľkýkrát, neúspešne. Vedenie štátu sa tak opäť stretne v pondelok (5.9.).

Práve energetická kríza je podľa ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) najväčšou prekážkou v hľadaní nového vedenia rezortu. "Dnes si stokrát viac prajem, aby Richard Sulík ostal ministrom hospodárstva, lebo toto je jeho maslo," povedal po rokovaní vlády. Dodal, že v súčasnosti nie je čas, "kedy má minister hospodárstva zdrhnúť a tváriť sa, že má odrobené". Šéfa liberálov tiež verejne vyzval, aby sa vrátil na svoje miesto. Svoj odchod z funkcie ministra financií, čo bola podmienka Sulíka pre zotrvanie v koalícii, však naďalej odmieta.

​Demisiu ministra hospodárstva berie ako útekový plán. Matovič si tiež myslí, že nový šéf rezortu sa tak ľahko nenájde. "Ja sa obávam, že po dnešných večerných správach každý človek, ktorý má aspoň aký taký pud sebazáchovy, do toho nepôjde," povedal Matovič. Reagoval tak na informáciu, podľa ktorej hrozí, že cena elektriny pre domácnosti stúpne o 101 % a cena plynu o 55 %. "Bude to omnoho náročnejšie nájsť človeka samovraha, ktorý pôjde na ministerstvo hospodástva riešiť problémy Richarda Sulíka," zakončil.

Predseda vlády Eduard Heger má však na vec iný názor. "Rokujeme o tom, na stole máme viacero mien," reagoval na otázku, či poznajú meno Sulíkovho náhradníka. "To čo si každý uvedomuje je, že to miesto bude najviac exponované," dodal a situáciu prirovnal k pandémii covidu a úlohe ministra zdravotníctva v nej. Mená možných náhradníkov má prezidentke predstaviť v pondelok (5.9.).

Avšak aj napriek tomu si myslí, že Sulík by odchádzať nemal. "Myslím si, že práve v tomto čase nie je správne a považujem za hlúposť odchádzať v tomto čase z miesta ministra hospodárstva, pretože ideme do najväčšej krízy od 2. svetovej vojny," vysvetlil. Matovič podľa neho svoje miesto už ponúkol, na rade tak je Sulík. "Je čas sadnúť si za stôl a dohodnúť sa na pomoci ľuďom," dodal premiér.

Sme rodina dáva od rezortu ruky preč

Tretí koaličný partner Sme rodina, zdá sa, dáva od rezortu ruky preč. "Nemám záujem o rezort hospodárstva, Sulík utiekol a ja si to zavesím na krk. Až taký blázon nie som," povedal šéf hnutia a predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár v Analýzach Na hrane. Podobný názor mal po rokovaní vlády aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

"Snáď od Sme rodina a odo mňa, ktorí sme sa celý čas do sporu nezapájali, nechcete, aby sme riešili nového ministra hospodárstva," povedal po rokovaní vlády. Dodal, že v súčasnosti ho zaujíma najmä problematika zastropovania cien energií.

Výzva prezidentky

Prezidentka Zuzana Čaputová po demisii Sulíka pozvala do Prezidentského paláca predsedu vlády aj šéfa NR SR. Počas rokovania Hegera vyzvala na viacero vecí. "Aby mi včas predložil zoznam nominantov, ktorých chce navrhnúť na štyri uvoľnené ministerské posty v prípade, že v pondelok dostanem demisie ďalších troch ministrov zo strany SaS," povedala Čaputová s tým, že Heger má tiež predstaviť plán, ako bude koalícia v prípade menšinovej vlády presadzovať nové zákony.

SaS vypovedala koaličnú zmluvu ešte začiatkom júla. Ich podmienkou pre zotvranie v koalícii bola demisia Matoviča z postu ministra financií. Aj napriek viacerým rokovaniam sa vládni predstavitelia na riešení nedohodli. Pred stredajším (31.8.) rokovaním vlády prišiel Heger s 10 podmienkami, po splnení ktorých Matovič prijme verejnú výzvu šéfa SaS a z postu spoločne odstúpia.

Súvisiace články

Najčítanejšie