Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Analýzy Na hrane s Leškom a Štefančíkom: Matovič je obeťou svojich impulzov. Nevie si predstaviť dôsledky svojich krokov
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Leškom a Štefančíkom: Matovič je obeťou svojich impulzov. Nevie si predstaviť dôsledky svojich krokov

BRATISLAVA / Koalícia je už len trojčlenná a čaká sa aj na to, či parlament bude odvolávať ministra financií Igora Matoviča. SaS je už oficiálne v opozícii a jej ministri sú v demisii. Skloňujú sa už aj mená náhradníkov.

"Ak by bol pri moci Robert Fico, Mikuláš Dzurinda, ľudia a politici, ktorí sú pragmatickí, tak by tá odpoveď bola jednoduchšia," poznamenal na úvod politológ Radoslav Štefančík reagujúc na otázku, či niekto vôbec vie, ako sa bude politická situácia vyvíjať o týždeň.

Zároveň však poznamenal, že v prípade iracionálnych politikov, ako je aj Igor Matovič sa prognózuje veľmi ťažko. "Je ako neriadená strela. Vystrelíte ju doprava, ale letí doľava," spresnil politológ. "Ráno má nápad, ešte aj večer a na druhý deň a chvíľu si musí počkať kým ho prejde," poznamenal politický komentátor Marián Leško. 

Obviňovanie, že krúžkovné sa nepodarilo zrealizovať kvôli exministrovi školstva za SaS Leško prirovnal ku klasickej výhovorke, že "Sulík nenakúpil testy". Politológ poznamenal, že podobnú situáciu ešte nezažil a ľudia v tejto kauze sú "mimo mísu" a správajú sa nepolitoligicky. "Ja by som rád videl v tejto republike jedného človeka, ktorý vie, ako to dopadne," poznamenal Leško s tým, že ďalší vývoj neprognózujú ani tí, ktorí by to mali vedieť. 

Čo bude už o týždeň v parlamente?

Radoslav Štefančík odmietol tvrdenie predsedu NR SR Borisa Kollára, ktorý minulý týždeň v relácii Analýzy Na hrane TV JOJ uviedol, že koalícia bude fungovať pružnejšie. "Možno budú mať menej konfliktných situácií, lebo napätie sa skutočne dalo krájať. Veľmi rýchlo si však uvedomia, že na to, aby otvorili schôdzu parlamentu je potrebná nadpolovičná väčšina, oni disponujú menšinou," uviedol Štefančík s tým, že stačí, aby sa opoziční poslanci nedostavili a bude "vymaľované"

"V jednej veci by som s kolegom nesúhlasil, lebo tri štvrtiny z toho, čo prijíma vláda, nemá s parlamentom žiaden súvis," uviedol politický komentátor Leško a dodal, že ide o tie menej dôležité rozhodnutia a tam by mohlo dôjsť k pružnejšiemu rozhodovaniu. "Tie dôležité však musia ísť cez parlament," doplnil a pripomenul, že Matovič sa týždne snaží vyštvať SaS z vlády a zároveň ekonomických liberálov motivovať, aby boli tvrdou opozíciou. 

"Igor Matovič si realitu interpretuje po svojom a na naše nešťastie to zverejňuje na sociálnej sieti," poznamenal politológ a dodal, že aj 10 bodov bolo iba spôsobom, "ako zhodiť celú vinu na SaS"

Je Igor Matovič deštruktívny improvizátor?

"Ak by bol Igor Matovič dokonalý stratég, nemohlo by sa stať, že po roku bude z premiéra minister financií," uviedol politický komentátor Leško. "Igor Matovič je "zvláštny človek" a to je ten lepší výraz," reagoval politológ Štefančík s tým, že zvykne reagovať inak, než sa očakáva a jeho výroky sú plné rozporov. 

Obaja hostia si pospomínali na to, ako Igor Matovič nahrával Rada Procházku, alebo išiel na "Romatrip" s Alojzom Hlinom s tým, že po návrate si nevedeli prísť na meno a zostalo to tak do dnes. "Igor Matovič si Procházku nahral, pretože mal pocit, že má nezaslúženú pozornosť verejnosti," uviedol Marián Leško.

Radoslav Štefančík zase poznamenal, že správanie Igora Matoviča je manipulatívne a otázkou je len to, či manipuluje vedome. Obaja sa zhodli na tom, že Igor Matovič sa nebráni, pretože on považuje za útok aj to, keď má niekto iný názor. "On je ako malé decko, ktoré kopne do spolužiaka," poznamenal politický komentátor ďalej. 

Matovič nemá stranu, ale SRO-čku

"Igor Matovič OĽaNO vlastní a riadi ho rovnako, ako svoju firmu v minulosti," vysvetlil Radoslav Štefančík s tým, že Igor Matovič rozhoduje o všetkom a je takou žabou na prameni a rovnako rozhoduje aj o poradí na kandidátke. "OĽaNO má za sebou štyri volebné obdobia a po každých štyroch rokoch zotne tých, ktorí boli štyri roky v parlamente. Ak si teda títo lojálni myslia, že sa v ďalšom období dostanú do parlamentu, tak sa mýlia," zdôraznil Leško pričom špecifikoval, že Matovič, akoby bránil každému v OĽaNO vyrásť. 

Čo sa týka premiéra Eduarda Hegera, tak s vyjadreniami o šikane Štefančík nesúhlasí a výmenu premiéra s ministrom financií označil za šarádu. "Spočiatku, keď Eduard Heger vystupoval tak, že sa zdalo, že by mohol byť kľúčovým hráčom. Ak novinári očakávali, že sa bude správať na úrovni svojej funkcie, tak to nie sú veľké očakávania," dodala Leško na margo výrokoch o tom, že občania si do Eduarda Hegera projektujú svoje predstavy a očakávania. 

"Keď sa Mikuláš Dzurinda postavil na čelo menšinovej vlády tak poslanci, ktorí boli v klube HZDS, tak z večera do rána podporovali koalíciu," pripomenul Štefančík. Leško reagoval tým, že "Heger sa dostal do situácie, kedy sa každý nad jeho výrokmi len pousmeje". Politológ doplnil, že premiér Heger by dokázal silu ak by dal hlasovať o dôvere vláde. "Podľa mňa ten moment už premeškal," uzavrel Leško. 

Odvolajú Matoviča?

Podľa Leška takáto možnosť podľa neho nie je reálna. "O osude Igora Matoviča zrejme rozhodne pani Vorobjevová, ktorá prišla do parlamentu namiesto Mariana Kotlebu," uviedol Leško s tým, že sme sa dostali do situácie, keď "nikto v parlamente nie je nímand" a na každého hlase záleží. Hlasovanie za odvolanie Matoviča nepodporia Tarabovci, ktorí sa do parlamentu dostali na kandidátke ĽSNS. 

"Igor Matovič nemá rád ľudí, ktorí sú populárnejší ako on," uviedol Štefančík a čo sa týka náhradníkov na jednotlivé posty uviedol, že práve diplomat Rastislav Káčer, čo by mal byť náhradou za Ivana Korčoka, vyvesil na veľvyslanectvo v Budapešti dúhovú vlajku a preto si ho v ministerskom kresle nevie predstaviť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie