Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na hrane s Pellegrinim a Sulíkom: Štát musí sanovať seniorov aj nízkopríjmové rodiny
Zdielať na

Na hrane s Pellegrinim a Sulíkom: Štát musí sanovať seniorov aj nízkopríjmové rodiny

BRATISLAVA / Prvá politická diskusná relácia Na hrane TV JOJ v novej sezóne o SaS v opozícii, ale aj energetickej kríze, ktorá nekvári len Slovensko, ale celú Európu. V hre je nielen zastropovanie cien energií, ale aj energošeky, ktoré už spomenul aj predseda vlády Heger. Zvláda vláda krízové situácie, alebo len nekonečne rokuje a poradí si s menšinovou vládou?

Minister v demisii a líder SaS Richard Sulík sa už na budúci týždeň odoberie do poslaneckých lavíc a to rovno do opozície. Aj reláciu poznačilo úmrtie britskej kráľovnej Alžbety II.

Obaja politici vyslovili úprimnú sústrasť kráľovskej rodine. Richard Sulík zdôraznil, že kráľovná Alžbeta II. bola osobnosťou storočia. Peter Pellegrini vyjadril obavu, že nám odchádzajú osobnosti a štátnici, ale noví neprichádzajú. 

"Nespomínam si, že by za 70 rokov by ona osobne mala akýkoľvek škandál," doplnil Sulík s tým, že toto by malo byť inšpiráciou aj pre našich politikov. 

Začína spoluprácu Hlasu a SaS?

Hovorca Smeru-SD Ján Mažgút sa ohradil, že na post šéfa BSK Hlas-SD podporil Juraja Drobu a nie jeho. "Ak Ján Mažgút prejde našim sitom, tak ho radi podporíme. Mrzí však, že jeho stranícky súpútnici nepodporili našich kandidátov," poznamenal Pellegrini s tým, že sa nerozhodujú podľa straníckeho trička, ale podľa schopností kandidátov.  

Spoluprácu s Hlasom nepotvrdil ani Richard Sulík, ani líder Hlasu-SD. Pellegrini dodal aj to, že žiadna koalícia SaS, Hlas-SD a PS neexistuje. "Odmietam to. Hlas-SD pôjde do volieb samostatne," prehlásil expremiér plamenne. Spoluprácu si však môžu strany vyskúšať už teraz v parlamente a to nielen v prípade zákonov, ale aj otváranie mimoriadnych schôdzí.

Pellegrini odmieta robiť koalícii podržtašku

Predseda SaS opäť zdôraznil, že jeho strana opustila koalíciu len kvôli osobe Igora Matoviča. Štyri daňové návrhy, ktoré chce SaS predstaviť sa jeden týka zvýšeniu dane z liehu, ale zároveň zníženie dane pre gastro. "Tu môže dôjsť k dohode aj bez hlasov SaS, alebo Smeru," poznamenal Sulík. 

Pellegrini zdôraznil, že je zvedavý ako bude v opozícii fungovať strana ekonomických liberálov. "Nevedeli sa dohodnúť ani keď ich bolo 93. Teraz je ich 70," poznamenal Pellegrini s tým, že s návrhom SaS nemá problém, ale odmieta koalícii robiť "podržtašku"

Hirman vystrieda Sulíka?

"Nabudúce, keď budem chcieť niečo ututlať, tak sa s dôverou obrátim na Vás," reagoval minister v demisii na poznámku moderátorky, že nástupcom jeho bude Hirman. Sulík pozval odborníka na ministerstvo kvôli odovzdaniu agendy s tým, že ak si aj "on myslí, že je to aktuálne". Líder SaS uviedol aj to, že ho na rezorte zoznámil s vedúcim. "Ani ja to nepotvrdzujem," reagoval na otázku či je "ruka v rukáve". 

"Oni si tu z toho robia srandu," rozhorčil sa Pellegrini s tým, že občania sa musia pozerať na politickú frašku. "Odborník bez politického krytia je vám viete na čo? Som prekvapený, že takýto odborník si ide Matovičom pošramotiť meno," uviedol bývalý predseda vlády. 

Útoky Igora Matoviča "o kšeftoch na hospodárstve" Sulík odmietol komentovať a Matoviča označil za človeka prilepeného k stoličke. "Čo robil Eduard Heger a Igor Matovič celé leto? Nič nie je urobené," rozčúlil sa opäť Pellegrini. 

Slováci šetria, kde môžu

Sulík potvrdil, že od januára budú ľudia platiť približne rovnako, ako za energie platia aj teraz. Toto má byť podľa ministra hospodárstva v demisii už dojednané na vládnej úrovni. "Môžu mierne vzrásť distribučné poplatky," priznal Sulík. 

"Inflácia tu bola už pred konfliktom na Ukrajine a ľudia nedostali dokopy nič," povedal Pellegrini s tým, že občanom treba pomôcť aspoň 300 eurami na hlavu a to pre rodiny s príjmami pod 2000 eur mesačne. Elektrická energia bude stáť o niečo viac, ale nebude to radikálny nárast.

"Keď nikto nevie ušetriť, tak ako je možné, že v domácnostiach každoročne rastie spotreba elektriny?" opýtal sa Sulík a zdôraznil, že každý musí prispieť k riešeniam aktuálnej krízy a hovoriť im, že nežijeme v ťažkej dobe by bolo nekorektné. "Všetko je na ceste a do 1. januára máme čas," zdôraznil Sulík. 

Pellegrini apeloval na to, že treba sanovať nielen seniorov, ale ľudí s nízkymi príjmami. "Tu je vidieť, čo spôsobil Mikuláš Dzurinda, ktorý všetko rozpredal," rozhorčil sa Peter Pellegrini s tým, že podniky sa nemusia zoštátniť, ale dá sa to aj inak a vysvetľovať by mal aj minister životného prostredia Budaj. 

"Ja som nikdy s privatizáciou nič nemal, ale dnes môžem povedať, že privatizácia elektriny bola jedna veľká hlúposť," priznal Sulík s tým, že tieto firmy sa bez štátu i tak nepohnú. 

Súvisiace články

Najčítanejšie