Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Pellegrini o neotvorení schôdze NRSR: Koalícia v priamom prenose ukázala, ako si predstavuje vládu v menšine
Zdielať na

Pellegrini o neotvorení schôdze NRSR: Koalícia v priamom prenose ukázala, ako si predstavuje vládu v menšine

BRATISLAVA / Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini zareagoval na neotvorenie 72. schôdze Národnej rady (NR) SR. Dva neúspešné pokusy poslancov podľa neho ukazujú aj budúce fungovanie menšinovej vlády.

"Vládna koalícia dnes v priamom prenose ukázala, ako si predstavuje vládnutie v menšinovom kabinete," povedal na úvod Pellegrini s tým, že sa nepodarilo dať dokopy ani tých 72 poslancov, ktorí do menšinovej koalície patria.

"Dnes sa v plnej nahote ukázalo, ako to bude fungovať. Jednoducho je to menšinová vláda, ktorá nedokázala povedať, s kým bude vládnuť," povedal politik s tým, že Hlas ostáva opozičnou stranou a "nenechá sa zapliesť do žiadnych kšeftov" od menšinovej vlády.

​Pellegrini dodal, že poslanci Hlasu v sále boli, no tak ako avizovali, jej otvorenie nepodporili. Vysvetlil, že jediným riešením súčasnej situácie je schváliť zákon, ktorý umožní predčasné voľby. Ak by sa to nepodarilo, líder Hlasu má v pláne osloviť prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby zvolala stretnutie s predstaviteľmi koalície a dohodla sa s nimi na predčasných voľbách.

"Hlas ani v utorok koalícii nedodá hlasy, aby bola otvorená schôdza," dodal s tým, že chce vidieť, kto jej otvorenie podporí. Ak príde návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze, tak ako to avizovala SaS, Hlas jej otvorenie podporí. Má však jednu podmienku. "Budeme presadzovať, aby na túto mimoriadnu schôdzu bol zaradený bod - zmena Ústavy SR," pokračoval Pellegrini.

"Bude sa s ním rokovať ťažko, ak všetky jeho kroky budú smerovať k návratu do koalície," reagoval na otázku, ako vidí budúcu spoluprácu s SaS.

Súvisiace články

Najčítanejšie