Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Heger avizuje riešenia v oblasti energetickej krízy: Budúci týždeň predstavíme konkrétne riešenia, ubezpečuje
Zdielať na

Heger avizuje riešenia v oblasti energetickej krízy: Budúci týždeň predstavíme konkrétne riešenia, ubezpečuje

BRATISLAVA / Členovia vlády v stredu (14.9.) prvýkrát rokovali s novými ministrami, ktorí nahradili SaS po odchode z vlády. Nový šéf rezortu hospodárstva Karel Hirman povedal, že vláda by budúci týždeň mohla predstaviť riešenia v rámci energetickej krízy.

"Máme za sebou 102. rokovanie vlády. Privítali sme nových pánov ministrov, nové, čerstvé a silné osobnosti do našich radov," povedal predseda vlády Eduard Heger s tým, že vláda pripravuje viaceré riešenia. "Aj v parlamente budúci týždeň budeme schvaľovať viaceré mechanizmy či už štátnej pomoci alebo zastropovania cien," povedal s tým, že o podrobnostiach budú informovať priebežne.

"Myslím si, že sa už nepotrebujeme venovať Richardovi Sulíkovi," reagoval Heger na otázku, či sú avizované pripravované opatrenia pokračovaním práce exministra hospodársva.  Prvé rokovanie s novými ministrami zhodnotil pozitívne, išlo podľa neho o vecnú diskusiu.

"Dosť ma prekvapilo, že Richard Sulík a SaS neotvorili schôdzu," povedal s tým, že keď sa líder liberálov lúčil s kolegami, sľúbil pomoc koalícii. "Po voľbách vznikla silná koalícia, dnes nám náš partner ukázal, že máme menšinu," doplnil minister životného prostredia Ján Budaj. Vyzýva SaS, aby sa spravila dohoda o tolerancii v menšinovej vláde. 

"Vyzývam Richarda Sulíka, musí vzniknúť dohoda o tolerancii. Nemôžu sa chovať ako bezcitná opozícia," dodal. Heger tiež informoval, že ako dočasný minister školstva taktiež rieši problém škôl, ktoré kvôli nedostatku financií hrozia zatvorením. 

"V našom pripade je inflácia spôsobená kôr ponukou, ktorá je obmedzená," povedal minister financií Igor Matovič k rekordnému rastu inflácie. Dodal, že posledné dni sú však výšky cien za energie v dostupnej výške, pričom dúfa v pokračovaní tohto trendu. Zároveň ubezpečil, že inflácia dosahuje rekordnú výšku globálne.

Hirman: Čoskoro predstavíme jasné opatrenia

"Bola to vecná, profesionálna diskusia o tom, v akom režie budeme pracovať. Bol som milo privítaný a podstatná časť diskusie sa točila okolo témy, ktvôli ktorej som sa stal ministrov - energie," povedal Hirman po rokovaní vlády. Rokovali o viacerých možnostiach riešení, aby "každý občan a každá firma mali zabezpečené energie".

"Prosím o spoluprácu NRSR," povedal. Dodal, že s kolegami budú pracovať aj cez víkend a budúci týždeň by mali predstaviť konkrétne riešenia. V rámci parlamentu o tom poslanci budú rokovať v zrýchlenom legislatívnom konaní.

"Pracujeme na tom, finalizujeme. Nie som športový fanúšik, ale keď v 85. minúte zápasu vediem o nejaký gól, ešte to neznamená, že som vyhral," prirovnal situáciu s tým, že zápas bude dobojovaný až keď zákon podpíše prezidentka Zuzana Čaputová. 

"Bol som nominovaný ako nestranník," povedal o schvaľovaní legislatívy vzhľadom na neotvorenie stredajšej (14.9.) schôdze. Dodal, že za svoje rozhodnutia sa zodpovedá ľuďom, rovnako ako aj poslanci NRSR. Minister Hirman dodal, že finalizuje aj zostavenie svojho podporného tímu a štátnych tajomníkov. 

Veronika Remišová sa pustila do poslancov SaS

Ministerka investícií Veronika Remišová sa po rokovaní vlády vyjadrila k neotvorení schôdze NRSR. Poslancov z klubu liberálov ostro skritizovala za obštrukcie pri otváraní schôdze. "Žiadne právo pre poslanca robiť obštrukcie neexistuje. Mrzí ma, že poslanci schôdzu neotvorili, je tam viacero dôležitých zákonov na pomoc ľuďom," povedala.

"Pokladám to za absolútne nezodpovedné politické konanie. A hovorím to priamo smerom k stranám Smer, Hlas a SaS," dodala ministerka s tým že poslanci majú v parlamente pracovať. "Viem si predstaviť všetko," reagovala na otázku, či si vie predstaviť návrat SaS do vlády po prípadnom odvolaní ministra financií Igora Matoviča.

Súvisiace články

Najčítanejšie