Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Gröhling kritizuje vládu: Zatvárať školy kvôli šetreniu energií by znamenalo úplné zlyhanie štátu
Zdielať na

Gröhling kritizuje vládu: Zatvárať školy kvôli šetreniu energií by znamenalo úplné zlyhanie štátu

BRATISLAVA / Energetická kríza a blížiaca sa zima robia vrásky na čelách nielen občanom, ale aj vedeniam škôl. Vysoké účty za energie totiž mnohé z nich zrejme nebudú schopné zaplatiť a tak sa okrem iného rozmýšľa nad zavedením čiastočného dištančného vyučovania.

Študenti by sa tak po dvoch rokoch pandémie opätovne učili z domu. To sa ale nepáči exministrovi školstva Branislavovi Gröhlingovi (SaS). "Ešte keď sme boli vo vláde padol tento návrh na krízovom štábe aj na zasadnutí vlády a vždy sme to odmietal," napísal politik na sociálnej sieti.

Saskár zároveň považuje za absurdné šetriť energie pomocou dištančnej výučby. "Ušetrí sa minimum financií, rodičom sa skomplikuje rodinný život a na ceny energií doplatia deti svojím vzdelaním. Je to neprijateľné. Po 2 rokoch pandémie sme mali za cieľ kompenzovať zameškané aktivitami ako boli tri ročníky doučovania a tri ročníky letnej školy," pokračoval s tým že zatvárať školy kvôli zvýšeným cenám energií by znamenalo úplné zlyhanie štátu.

Podľa exministra je potrebné vykryť žiadosť na zvýšené ceny energií v plnej sume. "Ak školy nedostanú celú sumu na kompenzáciu cien energií, pôjdu do dlhu. Ak budú školy v dlhu, nemôžu žiadať o eurofondy ani financie z Plánu obnovy. A to sú v posledných rokoch hlavné zdroje investícií na rozvoj školstva," vysvetlil politik. 

Náhradu zatiaľ nemajú

Exminister školstva podal demisiu začiatkom septembra, prezidentka Zuzana Čaputová ju prijala o viac než týždeň neskôr (13.9.), keď odvolala Gröhlinga spoločne s jeho ďalšími troma kolegami. Kým trojica ministerstiev už pozná svojich nástupcov po odchádzajúcich ministroch z SaS, rezort školstva zatiaľ ostáva bez vedenia.

​​Rezortu dočasne šéfuje predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) a o novom ministrovi sa rokuje. Líder Sme rodina Boris Kollár sa vyjadril, že jeho podmienkou je, aby bol nový minister nielen odborník, ale aj konzervatívec. Minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič počas utorkového (20.9.) rokovania Národnej rady SR povedal, že v súčasnosti sú v hre traja kandidáti.

Heger krátko po prijatí demisií politikov povedal, že otázka vymenovania nového ministra školstva je otázkou dní.

Súvisiace články

Najčítanejšie