Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Minister Káčer po valnom zhromaždení: OSN čakajú najväčšie výzvy od konca druhej svetovej vojny
Zdielať na

Minister Káčer po valnom zhromaždení: OSN čakajú najväčšie výzvy od konca druhej svetovej vojny

BRATISLAVA / Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer ukončil v piatok 23. septembra návštevu New Yorku, kde sa zúčastnil na 77. Valnom zhromaždení Organizácie Spojených národov (OSN). Tvrdí, že organizáciu čakajú najťažšie časy od Druhej svetovej vojny.

Posledný deň návštevy pred odchodom na Slovensko šéf slovenskej diplomacie využil na rokovanie s predsedom 77. Valného zhromaždenia OSN Csabom Körösim. "Solidarita, odolnosť a veda sú priority, ktoré si vybral súčasný predseda Valného zhromaždenia. Považujem ich za kľúčové pre zvládanie súčasných výziev, ktoré sú najväčšie od ukončenia druhej svetovej vojny," uviedol minister Rastislav Káčer. "Znižovanie rozdielov a nerovností vo svete je jednou z priorít Slovenskej republiky," uzavrel.

Ako člen Výkonnej rady UNICEF a budúci člen Hospodárskej a sociálnej rady OSN (ECOSOC) a Výkonnej rady  Rozvojového programu OSN (UNDP) bude Slovensko prispievať k sociálnemu, ekonomickému a environmentálnemu rozvoju.

Šéf diplomacie chce spoluprácu so Srbskom

V dopoludňajších hodinách šéf slovenskej diplomacie rokoval s ministrom zahraničných vecí Srbska Nikolom Selakovićom. Minister R. Káčer ocenil srbské snahy v prijímaní európskych reforiem a v dialógu Belehrad-Priština.
"Vážim si tradične výborné vzťahy medzi našimi krajinami, ktoré sú dlhodobo bez otvorených otázok. Srbsko je významným ekonomickým partnerom na západnom Balkáne a verím, že v blízkej budúcnosti pokročí pri prijímaní ďalších európskych reforiem, pričom kľúčovými sú kapitoly právneho štátu a slobody médií. Slovenská republika je otvorená zdieľať svoje skúsenosti s prístupovým procesom a pomôcť pri urýchlenom napredovaní Srbska do EÚ," zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.
Ministri taktiež diskutovali o regionálnych otázkach a uskutočnenom pokroku v dialógu Belehrad-Priština. 
K téme slovenskej menšiny vo Vojvodine a jej bohatých kultúrnych aktivít ministri spomenuli potenciál zápisu naivného umenia z Kovačice do zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO. Minister Káčer informoval partnera o pretrvávajúcom záujme slovenských podnikateľov o investovanie a obchodnú výmenu v Srbsku.

Ukrajine budeme pomáhať ďalej

Minister a dlhoročný kariérny diplomat sa nevyhol ani prejavu ruského prezidenta Vladimíra Putina a ostro sa ohradil nielen voči referendám pod nátlakom, ale aj proti vyhrážaniu jadrovými zbraňami a mobilizácii. "Ukrajine budeme pomáhať ďalej," uzavrel minister.

Viac vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie