Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Poslanci NR SR schválili novelu energetického zákona: Legislatívu podporilo 131 politikov
Zdielať na

Poslanci NR SR schválili novelu energetického zákona: Legislatívu podporilo 131 politikov

BRATISLAVA / Poslanci poslali novelu energetického zákona do druhého čítania.

Za novelu zákona  zahlasovalo 131 zo 131 prítomných poslancov. Návrh tak podporili poslanci naprieč koalíciou i opozíciou. Plénum o novele legislatívy začalo rokovať vo štvrtok (22.9.) popoludní. Už počas rozpravy podporu zákona deklaroval aj líder opozičného Smeru-SD Robert Fico.

Zákon má umožniť vláde vyhlásenie všeobecného energetického záujmu aj núdzového stavu v oblasti energetiky. Návrh predložil minister hospodárstva Karel Hirman a ide o jeho prvú novelu zákona po vymenovaní prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

"V situácii kedy je ohrozené základné ekonomické fungovanie štátu je povinnosťou zákonodarcu prijať opatrenia, ktoré majú dopad na vlastnícke právo jednotlivých zainteresovaných subjektov. Vlastnícke právo ako také nie je absolútne, ale môže byť obmedzené za striktne uvedených podmienok," píše sa v dôvodovej správe zákona.

Jednu plynovú krízu sme už prekonali

Hirman počas rozpravy zdôraznil, že jednu plynovú krízu už Slovensko pred viac než 10 rokmi prekonalo. “Zažil som plynovú krízu v roku 2009 ako zamestatnec firmy a poradca bývalého ministra zahraničných vecí pána Lajčáka,” povedal Hirman s tým, že v tom období sa riešila kríza, no Slovensko nemalo pripravené žiadne krytie. 

“Dnešná kríza má iné príčiny a súvislosti a postihuje každého v EÚ. No má jeden spoločný menovateľ - Vladimír Putin opäť zatvára plynové kohútiky,” dodal Hirman v pléne Národnej rady.

Súvisiace články

Najčítanejšie