Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Komentátori Soltész a Tkačenko: Ruské referendá sú taká fraška, že by tomu mohli uveriť len Chmelár s Blahom
Zdielať na

Komentátori Soltész a Tkačenko: Ruské referendá sú taká fraška, že by tomu mohli uveriť len Chmelár s Blahom

BRATISLAVA / Rusko sa vyhráža, že po referendách sa bude snažiť rýchlo anektovať ukrajinské oblasti. Hlasovanie sa však má konať pod nátlakom , nakoľko domácnosti navštevujú organizátori aj s ozbrojeným sprievodom. Podľa komentátora Tv JOJ Arpáda Soltésza a komentátora denníka SME Petra Tkačenka sú tieto referendá takou fraškou, ktorej nemôžu uveriť ani Rusi.

Podľa komentátorov sú ruské referendá na Ukrajine nielen neakceptovateľné, ale zároveň smiešne. Okupované územia ruskými vojskami vyhlásili referendá o pripojení k Ruskej federácii. Peter Tkačenko upozornil, že ruská Duma zároveň expresne prijala niekoľko zákonov, ktoré majú sprísňovať tresty napríklad za dezerciu.

Tkačenko zároveň uviedol, že referendá sú "takou fraškou, ktorej nemôže uveriť nikto snáď okrem Eduarda Chmelára a Ľuboša Blahu". "Je to strašne smiešne," povedal v podcaste  Sme v kaviarni Tv JOJ s tým, že je to ešte väčšia fraška než tie predchádzajúce referendá. 

Soltész uviedol, že  ruskí občania veľmi dobre vedia, že práve takéto frašky treba brať mimoriadne vážne. "Od ruského ľudu nikdy žiadny vládca nežiadal, aby mu veril," dodal komentátor Tv JOJ a doplnil, že od ruského občana sa očakáva len to, že bude poslúchať. 

S kým susedí Rusko? S kým chce

Rusko chce anektovať okupované ukrajinské územia po referendách v štyroch oblastiach čo najrýchlejšie. Procedúra pre začlenenie oblastí by mohla byť rýchla, uviedol v piatok podľa ruských médií hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.  Peskov súčasne zdôraznil, že pokusy zo strany Ukrajiny o opätovné ovládnutie týchto oblastí budú interpretované ako útok na Ruskú federáciu (RF).

Ruský prezident Vladimir Putin už deklaroval, že na obranu tohto územia využije všetky prostriedky. Hlasovanie v referendách v samozvaných republikách Doneckej a Luhanskej a v častiach Záporožskej a Chersonskej oblasti sa začalo v piatok v ranných hodinách.

Obyvatelia spomínaných oblastí sa do utorka budúceho týždňa môžu rozhodnúť, či sú za alebo proti pričleneniu sa k Ruskej federácii. Západ ani Ukrajina referendá o pričlenení sa k Rusku neuznávajú. Hlasovanie nie je považované za legálne, pretože sa koná bez súhlasu Ukrajiny, počas stanného práva a nespĺňa demokratické štandardy, pripomína DPA.

Medzinárodným nezávislým pozorovateľom taktiež nie je umožnené slobodne monitorovať hlasovanie. Peskov v piatok tiež uviedol, že v súčasnosti neexistuje základ pre rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom.

Zelenskyj pseudoreferendá odsudzuje

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer v pravidelnom príhovore odsúdil "pseudoreferendá", ktoré proruské úrady organizujú na okupovaných ukrajinských územiach s cieľom pripojiť tieto oblasti k Rusku. Zelenskyj vyjadril nádej, že referendá odsúdi aj svet. 

"Svet bude na tieto pseudoreferendá reagovať podľa práva - jednoznačne ich odsúdi," povedal s dôverou Zelenskyj. "Tieto hlasovania nie sú len zločinmi proti medzinárodnému právu a ukrajinským zákonom, sú to zločiny proti určitým ľuďom, proti národu," uviedol ukrajinský prezident.

Ľudové hlasovania o pripojení k Ruskej federácii sa konajú od piatka do utorka v štyroch oblastiach Ukrajiny - v Doneckej a Luhanskej na východe, ako aj v častiach Chersonskej a Záporožskej na juhovýchode. Referendá organizované Moskvou na Ukrajine označili za "podvod" Kyjev aj jeho západní spojenci.

Ukrajinskí predstavitelia informovali, že ľuďom v niektorých Ruskom okupovaných oblastiach zakázali odísť preč, kým trvá štvordňové hlasovanie, ozbrojené skupiny chodia od domu k domu a zamestnancom podnikov sa vyhrážajú prepustením, ak sa na referende nezúčastnia.

Najčítanejšie