Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poslanci schválili prijatie Fínska a Švédska do NATO: Len ďalšie dve krajiny doposiaľ návrh neschválili, kritizuje Káčer
Zdielať na

Poslanci schválili prijatie Fínska a Švédska do NATO: Len ďalšie dve krajiny doposiaľ návrh neschválili, kritizuje Káčer

BRATISLAVA / Národná rada SR začala s rokovaním o vstupe Fínska a Švédska do NATO. Poslanec Osuský (SaS) označil skutočnosť, že sa Švédske kráľovstvo vzdalo 200 ročnej neutrality, za najväčší úspech Ruska. Minister zahraničných vecí Rastislav Káčer uviedol, že náš vstup do NATO bol jedným z najlepších historických rozhodnutí.

Poslanci napokon návrh na vstup oboch krajín do NATO schválili. "Teším sa, že hlasovanie prešlo dosť silnou väčšinou," povedal Káčer po ukončení hlasovania poslancov NR SR. "Rozšírenie NATO o tieto dve vojensky významné krajiny predstavuje jednoznačne aj posilnenie našej vlastnej obrany a bezpečnosti," napísal minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) na sociálnej sieti.

Celú reakciu Káčera nájdete v našom videu:

​"Vstup Fínska a Švédska do NATO je logickou reakciou na agresiu Ruska voči Ukrajine. Obe krajiny chápu, že najvyššie bezpečnostné záruky im môže ponúknuť iba Severoatlantická aliancia. Ich členstvo v Aliancii je zároveň v bezpečnostnom záujme Slovenska. Spoločne budeme silnejší, zvýši sa naša schopnosť odstrašiť od agresie a v prípade potreby brániť aliančné územie," vyhlásil minister.

Ďakujem poslancom, že dali zelenú vstupu Švédska a Fínska do NATO, reaguje Heger 

"Vďaka tomuto rozhodnutiu Slovensko prispelo k tomu, že Severoatlantická aliancia sa rozšíri na 32 členov a jej obranyschopnosť sa výrazne posilní. Za týmto strategickým rozhodnutím škandinávskych štátov je útok Ruska na nášho suseda, ktorý radikálne mení pohľad demokratických štátov na bezpečnosť Európy i celého sveta," uviedol premiér Heger a dodal, že to považuje  za zodpovedný krok, pretože musíme otvárať dvere do Aliancie ďalším spojencom, pre ktorých mier a sloboda sú na prvom mieste.

"Rovnako to ocenia aj ostatné krajiny, ktoré s Alianciou spolupracujú a aj pre nich sa tak vzájomná podpora stane ešte atraktívnejšia. Pre našu bezpečnostnú politiku naďalej zostáva prioritou upevňovať vzťahy a vytvárať odolné partnerstvá. Prijatie Fínska a Švédska má pre Slovensko aj širší rozmer. Len prednedávnom sme oznámili príchod švédskej investície Volvo Cars v hodnote 1,2 mld. eur a prinesie nám 13-tisíc pracovných miest," dodal ďalej a na záver doplnil, že od Severanov nakupuje aj naša obrana. 

"Zároveň naše ministerstvo obrany nakupuje fínske obrnené vozidlá 8x8. Z tohto pohľadu je prijatie krajín do NATO len vyústením našej spolupráce. Tak ako ostatní členovia NATO majú čo ponúknuť Švédsku a Fínsku, tak aj oni majú čím prispieť k obrane našich spoločných hodnôt. Je to výhra pre všetkých, keďže v Aliancii stále platí, že jeden za všetkých, všetci za jedného," uzavrel predseda vlády za OĽaNO. 

Folklórny súbor pod Tatrami

Minister Káčer v úvode svojho príhovoru v NR SR poznamenal, že členstvo v NATO zaručuje Slovensku územnú celistvosť obranu a nezávislosť. "Vstúpiť do NATO bolo najlepším historickým rozhodnutím," poznamenal minister s tým, že ďalším bol vznik Československej republiky v roku 1928. "Bez toho by sme boli len malý folklórny súbor pod Tatrami," povedal minister bez okolkov. 

Podľa šéfa diplomacie budú Švédsko a Fínsko benefitovať z členstva rovnako, ako z neho benefitujeme my. Zároveň Zdôraznil, že práve Severania budú pre NATO výraznou bezpečnostnou posilou. Na rozpravu a následné schválenie vstupu Švédska a Fínska do NATO sa čakalo niekoľko mesiacov kvôli letnej výluke parlamentu. 73. schôdzu sa nepodarilo otvoriť pre obštrukciu opozície vrátane strany SaS, ktorá chcela preveriť s akou väčšinou chce premiér Eduard Heger vládnuť. 

K ostrejšej výmene došlo medzi poslancom Petrom Osuským a odídencom z fašistickej ĽSNS Miroslavom Sujom. Osuský zdôraznil, že tí, ktorí spochybňujú členstvo Slovenska v NATO sú blbečkovia, čo sa dotklo poslanca za Republiku. Ten tvrdí, že ide len o odlišný názor a nemal by byť cieľom urážok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie