Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Analýzy Na hrane: Pomoc máme pripravenú. Nebojte sa zvládneme to, odkazuje štátny tajomník Klimek
Zdielať na

Analýzy Na hrane: Pomoc máme pripravenú. Nebojte sa zvládneme to, odkazuje štátny tajomník Klimek

BRATISLAVA / Pre dôchodcov vláda nachystala balíčky, ale treba pomáhať aj s cenami energií a infláciou. V stredu v NR SR hrozí odvolanie ministrovi financií Igorovi Matovičovi. Na aktuálne témy odpovedal štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek.

Od budúceho týždňa sa Analýzy Na hrane presúvajú na nový spravodajský televízny kanál JOJ24. Vysielané budú v rovnakom čase, ako doteraz. 

"V zmysle koaličnej zmluvy je ministerstvo financií v gescii OĽaNO," reagoval Klimek na otázku či v kresle ministerstva vystrieda Igora Matoviča, ak by bol odvolaný. Klimek tieto úvahy zároveň označil za čistú špekuláciu a to, čo bude po zajtrajšku si nedovolí predpovedať. 

"Ministerstvo ma platí za prácu, fakty a argumenty, nie za pocitu," reagoval štátny tajomník s tým, že ministerstvo je jedno z najlepších reprezentatívnych inštitúciu štátu. To, či za povestnými atómovkami je iba aktuálny financmajster, nekomentoval. 

Klimek zdôraznil, že ministerstvo za posledné dva roky zásadne zlepšilo výber daní a eliminovali úniky a to až o 12 %. "Všetky tie peniaze pôjdu do škôl, do zdravotníctva," pokračoval tajomník rezortu financií s tým, že za úspechom je kombinácia vstupov. Dôležité podľa neho je však to, že na konci vidí občan úspech. 

Komu ďalšiemu štát pomôže?

Ministerstvo by malo mať navyše 1,3 miliardy. "Zvládneme to," poznamenal Marcel Klimek s tým, že chce upokojiť občanov. Zdôraznil, že sme zvládli pandémiu, krízu na energie, ale poradíme si aj s tou energetickou. Štátny tajomník pokračoval s tým, že dôchodcom pomohol štát 5 násobne.

"Infláciu však cítime aj mimo energií a preto sa dívame na rôzne segmenty obyvateľstva," pokračoval s tým, že prvou skupinou sú dôchodci, ale aj rodiny s deťmi. "Obedy zadarmo boli mesačná položka vo výške 20 eur a ten bol prenesený do rodinného balíčka a zásadne navýšený," pokračoval Klimek, ktorý trvá na tom, že je to zásadné pomoc a dostáva nás na špicu krajín Európy. 

Spomínaných 1,3 miliardy by podľa Klimeka mala ísť späť do štátnej správy a napríklad na kompenzačný balíček pre firmy, školy a podobne. 30 miliónov išlo do školstva už v auguste. "Tieto dni ich už školy dostávajú," poznamenal. Výnimkou sú vysoké školy, kde má rezort, podľa Klimekových slov, zbierať dáta. 

Pomáhať sa bude rôzne

Štátny tajomník nevylúčil ani energošeky, ktoré by pomáhali budúci rok. "Sú relevantné pre budúci rok a budú sa odvíjať od regulácie cien," vysvetľoval ďalej s tým, že zahraničie nás uvádza ako najlepší.

Ministerstvo financií rieši nielen domácnosti, ale aj štátnu správu a firmy, ale rovnako rieši aj plyn a teplo. "Ten kto môže, musí šetriť a príkladom musí ísť aj verejná správa. Podporujeme aj homeoffice," uviedol Klimek s tým, že odporúča aj odpájanie starých spotrebičov na pracoviskách. 

"Máme paletu opatrení," povedal Klimek a uviedol, že je medzi nimi aj nástroj pomoci pre firmy a gastro. Zatiaľ sa všetko bude týkať elektriny. "Zníženie DPH nijako nepomôže," spresnil Klimek s tým, že v takomto prípade je nevyhnutné zlacnenie dodávky, alebo finančná pomoc. 

Klimek priznal, že Európsky kontinent je aktuálne energeticky najdrahší. "Ak sa na to pozeráte z pohľadu štátu a na každého máte dať 2 milióny, tak to je veľmi problematické," uviedol štátny a dodal, že to je z nedostatočných finančných zdrojov a bolo by to veľké riziko pre verejné financie. Kompenzácie pre firmy však štát plánuje. 

Aké budú ďalšie kompenzácie? Dozviete sa vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie