Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Analýzy Na hrane s ministrom Hirmanom: Ceny tepla budú únosné, zraniteľným domácnostiam pomôžeme
Zdielať na

Analýzy Na hrane s ministrom Hirmanom: Ceny tepla budú únosné, zraniteľným domácnostiam pomôžeme

BRATISLAVA / Dnes sa všetky oči upierajú na neho a čelí nádejám, že sa poráta s energetickou krízou, nájde recept, ako ju skrotiť a ľudí či firmy nezrujnuje vysoká cena energií. Aké má plány, aké má riešenia a či sa zorientoval v rezorte, v relácii Analýzy Na hrane TV JOJ povedal minister hospodárstva Karel Hirman.

Minister Hirman musel minulý štvrtok (15.9.) navštíviť pohotovosť. "Úvodná správa, ktorá bola publikovaná, bola zavádzajúca, že som bol ošetrený v noci zo stredy na štvrtok," povedal. Poprel tak úvodné špekulácie o tom, že v nehode zohral úlohu alkohol.

"Udrel som sa o hranu stola tak nešťastne, že som skončil na pohotovosti," dodal s tým, že mylné informácie možno boli len nedorozumením. Nepredpokladá, že by mal nepriateľov, ktorí by sa ho pokúsili zdiskreditovať.

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala trojicu nových ministrov minulý utorok (13.9.), Hirman sa tak v ministerskom kresle ohrial len týždeň. "Samozrejme, že som spokojný, inak by sme ho nevybrali. Je to veľmi kvalitný človek," povedal predseda vlády Eduard Heger o Hirmanovom vymenovaní v relácii Na hrane TV JOJ.

Plánuje Hirman vstup do politiky?

"Ja sa cítim ako Karel Hirman a keď raz odídem, chcem odísť ako Karel Hirman," reagoval na otázku, či sa cíti ako politik alebo analytik. "Vo funkcii budem prezentovať názor, za ktorý sa môžem postaviť a ktorý viem odôvodniť," dodal minister a zdôraznil, že v rezorte hospodárstva plánuje pracovať odborne a vecne.

"Som nominant celej koalície, to bola moja podmienka," povedal Hirman s tým, že inak by ponuku neprijal. "Ja som ešte pred pár dňami netušil, že budem ministrom," reagoval na otázku, či v budúcnosti chce vstúpiť do politiky. Poznamenal, že v súčasnosti nevie odpovedať na otázku, čo bude po voľbách. Dodal však, že v politickom prostredí sa pohybuje dlhodobo, pričom v minulosti spolupracoval napríklad s exministerkou Ivetou Radičovou. V súčasnosti sa Hirman podľa svojich slov sústredí najmä na najbližšiu vykurovaciu sezónu.

"Na ministerstva sú dvaja štátni tajomníci, ktorí končia. Sú to poslanci SaS a mám s nimi aj s pánom Sulíkom dohodu, že skončia ku koncu mesiaca. Mimochodom, dobre sa mi s nimi spolupracuje," povedal Hirman o nových kolegoch. Ich náhradníci už sú podľa neho dohodnutí. "Koalícia si vybrala odborníka. Bola to gentlemenská dohoda. Jeho pôsobenie a skúsenosti sú odborné. Aj druhý štátny tajomník bude odborníkom," dodal Hirman. 

Aký má vzťah s Igorom Matovičom? Zistíte v našom videu:

Do Bruselu posielame balík protinávrhov

Hirman sa vyjadril aj k návrhom Európskej komisie na riešenia energetickej krízy, ktoré prezentovala Ursula von der Layen. "Návrh eurokomisie, ktorý bol prezentovaný pred pár dňami, je pre Slovensko prijateľný veľmi ťažko," povedal Hirman s tým, že zisky, ktoré návrh spomína, sa tvoria najmä vo firmách.

"Návrh bol a je nedomyslený. Už niekoľko štátov Európskej únie, vrátane Slovenska, vyslovilo výhrady. Práve pred niekoľkými hodinami sme v kooperácii s vládou zaslali list do Bruselu, kde sme dali náš protinávrh," povedal Hirman. Vrátane toho mali v liste vysvetliť, prečo sú naše návrhy výhodnejšie než tie európske.

"My hovoríme o zdaňovaní nadziskov. Zdaňovať by sa mal nadzisk reťazcov mimo územia Slovenska," povedal Hirman s tým, že tieto nadvýnosy by sa mali zhromažďovať v jednom európskom fonde, z ktorého by sa tieto financie mali ďalej prerozdeľovať. 

Čo mu zanechal Richard Sulík na ministerstve a detaily o protinávrhu Slovenska, nájdete vo videu:

Ministerstvo pripravuje balík opatrení

"Na Slovensku máme zastropované ceny na rozdiel od Česka a iných krajín Európskej únie," povedal Hirman s tým, že hovorí o cenách do konca roka. Zdôraznil, že tým pádom sme v inej situácii než napríklad naši českí susedia. "To čo tu bolo vyrokované so slovenskými elektrárňami ešte na jar, nie je uzavretá záležitosť," povedal s tým, že sa téme intenzívne venuje. Zdôraznil, že cena uvedená v kontrakte je za komoditu, konečná cena teda bude vyššia.

Energie budú podľa Hirmana budúci rok drahšie. "Cieľom je, aby boli znesiteľné pre domácnosti aj pre ďalších spotrebiteľov," dodal. Ministerstvo sociálnych vecí a rodiny podľa neho pripravuje balík opatrení pre časť rodín. "Od 1. januára bude nová cenová hladina znesiteľná pre podstatnú časť obyvateľov krajiny," dodal minister. Domácnosti, ktoré budú mať problém s platením účtov, podľa neho dostanú dodatočnú sociálnu pomoc. 

​Domácnosti v súčasnosti trápia aj ceny tepla. "Objektívne musím povedať, že v tejto téme sme v začiatočnom štádiu," povedal Hirman. Zdôraznil, že aj v tomto prípade sú ceny tepla do konca roka zastropované. "Je potrebné urobiť opatrenia, ktoré budú zhodné a znesiteľné," povedal s tým, že okrem iného je potrebné na ne mať aj finančné zdroje. "Nemôžeme prijať opatrenia, ktoré štát finančne zruinujú," vysvetlil. 

Šetriť budú aj verejné budovy

Minister Hirman reagoval aj na uniknutý dokument opatrení pre verejné budovy, o ktorom informoval Denník N. Podľa neho ide o mix opatrení, ktoré podliehajú jednoduchému sedliackemu rozumu, Podobnými opatreniami by sa podľa neho nemali riadiť len úrady ale aj firmy či bežní obyvatelia. "Každý úrad a každá domácnosť si bude riešiť tieto po svojom," dodal. Úrady okrem toho zrejme dostanú zoznam opatrení, ktoré majú dodržať, aby znížili svoju spotrebu energií. Minister plánuje prijať opatrenia aj vo svojom rezorte - napríklad nariadený homeoffice.

Situácia s energiami postihla aj školy. Ministerstvo financií informovalo, že  pre inštitúcie poslalo 30 miliónov eur. Hirman reagoval, že školy sú zriaďované samosprávou. "Napríklad v žilinskom kraji si vedeli zabezpečiť elektrinu vopred," povedal Hirman s tým, že v tomto prípade ide najmä o zodpovednosť samospráv, ktoré ich majú pod sebou.

Pracujú na návrhu schémy pomoci

Rezorty taktiež pripravujú schému pomoci. "Kompenzácia bude smerovaná predovšetkým pre podnikateľský sektor," povedal s tým, že navrhovaná schéma je už na stole Európskej únie, ktorá ju musí schváliť. Vysvetlil, že podmienkoiu pre firmy je napríklad to, aby boli v strate. "Našim zámerom je, aby sme týmito opatreniami docielili stav, aby sa aj tie trhy upokojili a aby sa ceny znižovali na prijateľnú úroveň," vysvetlil. Schémy by mali byť nastavené napríklad podľa veľkosti firmy. "Podáme pomocnú ruku, no na to, aby sme zachránili všetkých, nemáme dostatok peňazí," dodal Hirman. Pomoc pre podniky by mala byť individuálna a rámcovaná pre dané druhy podnikov.

"Prognózovať ceny komodít, to sú analýzy za hranou a veštenie z gule," reagoval na otázku, či vie predpokladať budúcoročné ceny benzínu a nafty. Plynu máme podľa neho v zásobníku dostatok na najbližšiu vykurovaciu sezónu. "Podmienka toho, aby sme prežili zimu je, aby ten prítok plynu, ktoré má SPP zakontrahovaný, prišiel na Slovensko," vysvetlil Hirman. Dve tretiny súčasného prítoku podľa ministra nie je ruského pôvodu.

Detaily o pomoci domácnostiam i podnikom nájdete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie